Οικολόγοι-Πράσινοι: καταστροφή του Αμβρακικού κόλπου
Ημερομηνία Tuesday, April 01 @ 14:07:38 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Οι υποταγμένες στους ανήθικους νόμους της αγοράς πολιτικές κατακρεούργησαν και τον Αμβρακικό Κόλπο     

Δελτίο Τύπου
26.3.08Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι πολίτες της Πρέβεζας, της ?ρτας, της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην Πρέβεζα.

Μπροστά από το Δημαρχείο και κατά μήκος της προβλήτας άνθρωποι κάθε ηλικίας, φώναξαν συνθήματα για την απομάκρυνση των δεξαμενών υγρών καυσίμων, για απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, τη διάνοιξη του στομίου του Αμβρακικού που φράζει από την κατασκευή ιδιωτικής μαρίνας και το έλεγχο βιολογικών καθαρισμών όλων των μονάδων που καταλήγουν στον Αμβρακικό Κόλπο.

Αντιπροσωπείες συλλόγων εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, πολιτικοί εκπρόσωποι και κομματικές αντιπροσωπείες, ένωσαν τη φωνή τους με όλους τους πολίτες που ζουν γύρω από τον υγρότοπο αλλά και όσους επιβιώνουν από αυτόν. Η ολοένα αυξανόμενη ένταση της φωνής των πολιτών για το απειλούμενο φυσικό περιβάλλον και τον πλούτο του Αμβρακικού, έφερε ήδη κάποια αποτελέσματα.

Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Καλογήρου Πέλα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δήλωσε:
"Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όχι για να χαιρετήσουμε μια φιέστα εντυπώσεων αλλά για να εκφράσουμε έμπρακτα καταρχήν την αλληλεγγύη μας στους αλιείς όλων των όμορων Νομών, που για χρόνια έζησαν από τον Αμβρακικό και δυστυχώς οι έχοντες την τοπική και κεντρική εξουσία τους εμπαίζουν με την ολιγωρία τους αδιαφορώντας τόσα χρόνια για όσα εκείνοι τους επισημαίνουν για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά.

Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το δήθεν ενδιαφέρον που επιδεικνύουν σήμερα οι τοπικοί μας άρχοντες, απτή απόδειξη της υποκρισίας τους η στάση τους πρόσφατα κατά την πορεία των εργασιών τουριστικού καταφυγίου (ΜΑΡΙΝΑΣ) στο ?κτιο όπου ο επιχειρηματίας κατασκεύαζε με σειρά αυθαιρεσιών και παρανομιών και που ως δικαιολογία βρήκαν το γελοίο επιχείρημα ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της Νομαρχίας και του Δημαρχείου Πρέβεζας να παρέμβουν αλλά στη δικαιοδοσία άλλου Δήμου και άλλου Νομού... Ταυτόχρονα, εν έτη 2008 που η οικολογική κρίση στον πλανήτη μας είναι στο και 5 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας αντί να απομακρύνει και τις υπάρχουσες δεξαμενές καυσίμων της SHELL και της ΕΚΟ με οριακή πλειοψηφία εγκρίνει την επέκτασή τους.

Είμαστε αγανακτισμένοι. Εδώ και χρόνια τα λύματα χοιροστασίων, πτηνοτροφείων και βιοτεχνιών καταλήγουν στον Αμβρακικό ανεξέλεγκτα. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι παραπάνω από ότι αντέχει ο κόλπος χωρίς κανένα έλεγχο στα τονάζ τους.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα αναξιόπιστες.
Το υπουργείο δημοσίων έργων και χωρο-αταξίας δεν μπορεί να είναι και Περιβάλλοντος.
Δεν υπογράφεται ΚΥΑ και προεδρικό διάταγμα που να καθορίζει αυτό το οικοσύστημα του 70΄ και στο πρόγραμμα NATURA από το 2000, απλά για τι δεν εξυπηρετεί τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που διακυβεύονται μέσα στον Αμβρακικό.

Οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους υποταγμένοι στα επιχειρηματικά συμφέροντα αγνόησαν μέχρι σήμερα –δυστυχώς- σκόπιμα, την όποια περιβαλλοντική επίπτωση και οικολογική καταστροφή γιατί απλά δεν συνάδουν τέτοιοι προβληματισμοί με το "αναπτυξιακό μοντέλο" που "υποχρεούνται" να εφαρμόσουν. Οι υποταγμένες πολιτικές τους στους ανήθικους νόμους της αγοράς και στην κερδοσκοπία κατακρεούργησαν και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ο Αμβρακικός ίσως σώζεται. Μοναδική προϋπόθεση μια: η υπεράσπιση και ο απόλυτος σεβασμός στην ίδια τη ζωή. Με γνώμονα τις λύσεις που η επιστημονική κοινότητα προτείνει ίσως αυτό το μέχρι πρότινος σπουδαίο οικοσύστημα τελικά να αντέξει".

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πέλα Καλογήρου, 6937099240

----------------------------
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1780