?νθρωποι-απάνθρωποι σκορπούν το θάνατο στα ζώα
Ημερομηνία Tuesday, April 01 @ 13:38:35 UTC
Θέμα Σάμος


«Το κάθε τι που ζει είναι ιερό»  (Φίλιππος Σέραρντ)

Ο σεβασμός μας για τις άλλες μορφές ζωής είναι συχνά δείκτης και για τον σεβασμό μας στις ανθρώπινες αξίες.Αναρωτιέμαι συχνά πως είναι δυνατόν να φέρονται οι άνθρωποι με τόση αναισθησία, με τόση απερισκεψία και τόση σκληρότητα προς το περιβάλλον τους και μάλιστα προς τα ζωντανά πλάσματα. Δυστυχώς, ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να νιώσουν την ιερότητα της ζωής του κάθε ζώου. Απλώς, στις καλύτερες περιπτώσεις, τα «θρέφουν», τα χρησιμοποιούν και ίσως τα... γελοιοποιούν. Στις άλλες περιπτώσεις, μπορεί να τα βασανίζουν, ακόμα και να τα «εκτελούν»! Δυστυχώς, η αγάπη σπανίζει!

Η προστασία για τα αδέσποτα είναι το πιο γνωστό από τα θέματα των ζώων στην πόλη αλλά και στο νησί μας. Όμως και τα φτερωτά και τα τετράποδα πλάσματα που μοιράζονται μαζί μας την κάθε πόλη και χωριό, έχουν ανάγκη από καταφύγιο, τροφή και αποφυγή κάθε απάνθρωπης μεταχείρισης.

Ολοένα και πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες πολιτών για θανάτους αδέσποτων και μη ζώων στο νησί μας, τη Σάμο. Μηνύματα που λάβαμε από τη Δυτική Σάμο αναφέρουν για μαζικές δολοφονίες ζώων τον Γενάρη στον Μαραθόκαμπο και στο Καρλόβασι (19.1.08) Η άνανδρη και προκλητική εξόντωση των περιστεριών της Πλατείας Πυθαγόρα πριν από μερικούς μήνες στην πόλη της Σάμου είναι ανάλογη με την εξόντωση των σκυλιών και των λοιπών ζώων...

Παλαιότερα στον τόπο μας έριχναν δηλητήρια για να εξοντώσουν τα τσακάλια και τις κουρούνες. Σήμερα τις ρίχνουν για να εξοντώσουν τα σκυλιά και τις γάτες που ζουν μαζί μας. Πολλά τα θύματα καθημερινά. Χάνονται τετράποδα, αγαπημένη και πιστή συντροφιά σε κάποιους από μας, αλλά και αναντικατάστατοι «εργάτες» για κάποιους άλλους, όπως οι βοσκοί. Πρόκειται για μερικά από τα δεκάδες περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο νομό, με θύματα κυρίως σκυλιά κτηνοτρόφων και κυνηγών, σκυλιά και γάτες που ζουν στο σπίτι μας μαζί μας και μας συντροφεύουν αλλά και αδέσποτα ζώα  και είδη της άγριας πανίδας (τσακάλια, περιστέρια κ.λ.π.).

Στα περίχωρα της αξιαγάπητης κατά τα άλλα πόλης μας, στους αγρούς και στα χωράφια, αλλά και στις αυλές ακόμη, σπέρνονται καθημερινά «μπουκίτσες», «ψαροκέφαλα» και «μπισκοτάκια»  ποτισμένα με ισχυρό δηλητήριο. Οι φόλες - μπουκίτσες «θανάτου» - είναι ένα φαινόμενο γνωστό, γνωστότατο. Κάθε χρόνο τοποθετούνται σε όλη την Ελλάδα αδιακρίτως και παράνομα κατά εκατοντάδες και ουκ ολίγα τετράποδα πέφτουν θύματά τους. Οι «μπουκίτσες» αυτές είναι σχεδόν πάντα πραγματικές λιχουδιές.! Αδύνατον ένα ζώο ν’ αντισταθεί. Ένα γεύμα που θα φέρει ένα άγριο θάνατο. Η αναπνοή λιγοστεύει κι οι πνεύμονες του ζώου αναζητούν αέρα μέχρι που εκρήγνυνται, έστω κι αν η συνείδηση του ζώου διατηρείται μέχρι να εκπνεύσει.

Φυσικά, η φόλα δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε για τα κατοικίδια. Για κάποια από αυτά, η καθημερινή βόλτα με τους ιδιοκτήτες τους έμελλε να είναι και η τελευταία τους, καθώς το δηλητήριο ήταν τόσο ισχυρό που η μεταφορά τους στον κτηνίατρο αποδείχθηκε μάταιη. Όμως πολλές φορές αυτές ρίχνονται και μέσα σε αυλές σπιτιών, εκεί όπου «φαινομενικά» τα ζώα δεν ενοχλούν.

Γιατί όμως αυτοί οι «άγνωστοι» χρησιμοποιούν τις φόλες ; Το γιατί δεν το ξέρουμε. Ποια τάχα μορφή ψυχικής διαστροφής και ανισορροπίας διατάσσει κάτι τέτοιο; Δηλητηριάζουν σκυλιά, επειδή γαβγίζουν και τους ενοχλούν, γιατί ο ιδιοκτήτης τους ίσως τους πήγε κόντρα, τα δηλητηριάζουν γιατί αυτοί τα φοβούνται και τα μισούν. Δηλητηριάζουν γατιά γιατί σκάβουν τους αγαπημένους τους, οικολογικούς κατά τα άλλα μπαξέδες! Δηλητηριάζουν σκυλιά φύλακες, γιατί αντιστέκονται σε κλοπές και λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών. Δηλητηριάζουν έτσι απλά γιατί δεν τα «γουστάρουν» κι από καθαρό σαδισμό. Μαζί με τα ζώα όμως φαρμακώνουν και τις καρδιές των ιδιοκτητών τους!

Οι δηλητηριάσεις στις οποίες προβαίνουν οι ασυνείδητοι που κατά καιρούς επιδίδονται στο γνωστό "σπορ" της φόλας, για λόγους που μόνο ένας νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει, προσβάλουν τον πολιτισμό και την αξιοπρέπειά μας.

Η ηδονή της φόλας είναι απλά έλλειψη πολιτισμού και πληθώρα βαρβάρων αισθημάτων, δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο στην Ελλαδίτσα μας.

Κάτι διαφεύγει όμως σε μερικούς από αυτούς τους «πανέξυπνους».Τους διαφεύγει μάλλον ο μεγαλύτερο κίνδυνος! Στους χώρους που ρίχνουν τις «φόλες» δεν συχνάζουν μόνον τα ανεπιθύμητα γι’ αυτούς, ζώα. Συχνάζουν παιδιά, μεθυσμένοι, άνθρωποι με νοητική στέρηση ανίκανοι να ξεχωρίσουν μια φόλα από έναν μεζέ. Στην αυλή του διπλανού  η φόλα μπορεί να πέσει στα χέρια μικρού παιδιού, που όπως όλοι ξέρουμε μέχρι μία ηλικία τα πάντα δοκιμάζει και γνωρίζει βάζοντάς τα στο στόμα.!

Σήμερα, εξάλλου, πολλά ζωικά είδη κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η διασπορά δηλητηρίων, με εγκληματική ασχετοσύνη, σε διάφορες μορφές (φόλες, δηλητήριο στο νερό, φυτοφάρμακα, κ.τ.λ.) που τοποθετούνται παράνομα για την εξόντωση "ανεπιθύμητων" δήθεν ζώων και έχουν επιπτώσεις σε όλα τα έμβια όντα.

Προφανώς, ο διεστραμμένος που δηλητηριάζει τα οικόσιτα και μη ζώα, εκτός από την Ελληνική Νομοθεσία που τιμωρεί τη θανάτωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, περιφρονεί και την τοπική κοινωνία.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, είναι η ενημέρωση των ανθρώπων για τις σοβαρότατες συνέπειες των δηλητηριασμένων δολωμάτων τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στην υγεία τους και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασικές αρχές, Αστυνομία) να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι ένοχοι.

Κάθε πολίτης θα πρέπει να καταγγέλλει τέτοιες πρακτικές. Ας θυμηθούμε ότι όποιος σκοτώνει, συνήθως δεν περιορίζεται μόνον στα «ζώα».«Η κακοποίηση κι η αναίτια θανάτωση ζώων είναι έγκλημα, και σαν τέτοιο αντιμετωπίζεται». Είναι ποινικό αδίκημα.

Σαν είδος, οι άνθρωποι είμαστε μόνοι, απολύτως μόνοι πάνω σε αυτό τον τυχαίο πλανήτη και ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής που μας περιβάλλουν. Ούτε μία -με εξαίρεση το σκύλο- δεν έχει συμμαχήσει μαζί μας. Ο σκύλος, σύντροφος, προστάτης, φύλακας, πριν ακόμα γεννηθεί μας χάρισε τη ζωή του. Ωστόσο, συχνά ζει αδέσποτος, αντιμέτωπος με την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, την πείνα, την παγίδα της φόλας. Τι ζητά; Μία "ασπίδα" προστασίας από πολίτες, κράτος, φιλοζωϊκές οργανώσεις και κτηνιάτρους.

Όμως, γιατί να δημιουργούνται αδέσποτα σκυλιά; Ποιοι έχουν ευθύνες για τα αδέσποτα; Εκεί είναι το πρόβλημα. Οι ανεύθυνοι άνθρωποι. Τα αδέσποτα σκυλιά δημιουργήθηκαν γιατί κάποιοι είναι ανεύθυνοι απέναντι στη Ζωή. Σε μια υπεύθυνη κοινωνία δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα.

Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ζώου ανέρχεται σε 1,5 με δύο χρόνια. Ο μέσος όρος ζωής ενός "ιδιόκτητου" σκύλου φτάνει ακόμα και τα 18 χρόνια. Ο άνθρωπος που εγκαταλείπει ένα ζώο του στερεί πάνω από δεκαπέντε χρόνια ζωής... Το 1/3 του πληθυσμού των αδέσποτων πεθαίνει κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο (αυτοκινητικά, φόλες), ενώ περισσότερα από τα μισά πέφτουν θύματα κακοποίησης. Οι μικροί αλήτες του δρόμου αναγκάζονται να δίνουν καθημερινό αγώνα για να επιβιώσουν επειδή ο άνθρωπος τους εγκατέλειψε. Εκείνοι δεν θα τον εγκατέλειπαν ποτέ...

Η αληθινή ζωοφιλία είναι αγάπη για τα ζώα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς υπερβολές και χωρίς υστερία. Αλλά δεν είναι ζωόφιλοι (ή φιλόζωοι) αυτοί που βλέπουν τα ζώα σαν κάτι άλλο απ' αυτό που είναι και δε σέβονται τη φύση τους. Δεν αγαπάς ένα ζώο όταν το φυλακίζεις, ούτε αγαπάς ένα ζώο, ένα σκυλάκι για παράδειγμα, όταν το πας στο... κομμωτήριο σκύλων ή του φοράς πουλοβεράκι, κοκαλάκια και άλλες βλακείες.

Πιθανότατα κάποιοι να υποστηρίζουν ότι, αντί να ασχολούμαστε με τα ζώα, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τον πόνο των συνανθρώπων μας. Αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Δεν είναι δυνατόν να είσαι φιλάνθρωπος αν δεν είσαι φιλόζωος. Μόνο όσοι σέβονται τα ζώα, σέβονται και τους συνανθρώπους τους !

Με κείμενο που υπογράφεται από τους Ενεργούς Πολίτες της Δυτικής Σάμου και με συλλογή υπογραφών στους δικτυακούς τόπους PetitionOnline και youchoose εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία και η αγανάκτηση των πολιτών της Σάμου που αντιτίθενται έμπρακτα στις απάνθρωπες αυτές λογικές κάποιων απάνθρωπων συνανθρώπων μας απέναντι στα ζώα.

Μιχ. ΜιχαλιάδηςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1775