Όχι αιολικά πάρκα σε δάση, λένε πολεοδόμοι χωροτάκτες
Ημερομηνία Friday, March 28 @ 13:37:20 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


«Οχι αιολικά πάρκα σε δάση», λένε πολεοδόμοι - χωροτάκτες

Εμπλοκή στη χωροθέτηση ανεμογεννητριών θα δημιουργήσει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον Σύλλογο Πολεοδόμων-Χωροτακτών. Οπως υποστηρίζουν οι πολεοδόμοι, το υπό διαβούλευση σχέδιο περιέχει πολλές κανονιστικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την πρακτική εφαρμογή. Επίσης αντιτίθενται στη δημιουργία αιολικών πάρκων και σε δάση.
Οι θέσεις του ΣΕΠΟΧ παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε για τις πτυχές του σχεδίου του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Οι πολεοδόμοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές που έχουν γίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πρώτο σχέδιο, όπως τις αναφορές σε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και στην αξιοποίηση της ενέργειας από τη θάλασσα. Ωστόσο οι πολεοδόμοι εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις για τα κριτήρια χωροθέτησης των ΑΠΕ.
«Το πλαίσιο είναι πολύ λεπτομερές, σε σημείο που δεν θα είναι εφαρμόσιμο», ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ Ηλίας Μπεριάτος. «Θα έπρεπε να δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, οι οποίες στη συνέχεια να εξειδικεύονται από τον σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο». Τέλος ο ΣΕΠΟΧ εκφράζει τον προβληματισμό του για την επιλογή του πλαισίου να επιτρέψει τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε δάση (αν δεν ανήκουν στον πυρήνα προστατευόμενης περιοχής), εξαιτίας των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν τα σύνοδα σε ένα αιολικό πάρκο έργα. Και ζητούν να γίνει ουσιαστικός διάλογος στο συμβούλιο χωροταξίας.

---------------------------------------------------------------------
Posted by Νίκος Λαγκαδινός, 22 Φεβρουαρίου 2008
http://nikosetlupus.blogspot.com/2008/02/blog-post_9446.htmlΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1770