Τζιά, το έγκλημα της Κατεβατής
Ημερομηνία Friday, March 21 @ 12:58:27 UTC
Θέμα Κέα


Ήταν κάποτε ένα σημαντικό μονοπάτι, αρχαιολογικής μάλιστα αξίας καθότι περνούσε (μαζί με αρχαίο αποχετευτικό έργο συλλογής των όμβριων υδάτων) μπροστά από τη πηγή της ΚΑΤΕΒΑΤΗΣ, στην ευρύτερη περιοχή του Κούνδουρου.

Τι έγινε 
Μέσα στις κρύες και έρημες ημέρες του χειμώνα, τα τοπικά συμφέροντα (οικοπεδούχοι) παρήγγειλαν αυτοβούλως, χωρίς την παραμικρή άδεια ή μελέτη, τις μπουλντόζες και διάνοιξαν ένα δρόμο, καταστρέφοντας το πάν 

Δυστυχώς, όπως και στις τόσες άλλες παρόμοιες παράνομες διανοίξεις δρόμων (για να πάρουνε αξία τα χωράφια και να κτιστούν εξοχικά), δεν μπορεί να υπάρξει αναστροφή και το τοπίο να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν για αιώνες.

Τι όμως πρέπει να γίνει: να κατασκευαστεί το αποχετευτικό έργο έτσι ώστε τα όμβρια νερά (που τώρα με το δρόμο θα είναι περισσότερα) να διοχετεύονται στην πανέμορφη πηγή/αρχαία δεξαμενή της ΚΑΤΕΒΑΤΗΣ.

Με αυτή την ευκαιρία ρίχνω και την ιδέα να συντηρηθεί και καθαριστεί η ΚΑΤΕΒΑΤΗ. έγινε το κακό, τουλάχιστον ας κάνουμε ένα καλό μήπως και εξισορροπήσουν τα πράγματα....λέω μήπως 

Κύριε Δήμαρχε, από την μία παίρνουμε ISO9000 για τα μονοπάτια μας και από την άλλη η λεπίδα της μπουλντόζας κατασπαράσσει τα ΠΑΝΤΑ χωρίς διάκριση ή οίκτο 
_________________
Areti, Mother of Goodness!
http://keawest.gr/viewtopic.php?t=188Έκαναν δρόμο παραδοσιακό μονοπάτι
Του Σπύρου Κάραλη

Για τους φυσιολάτρες περιπατητές η Τζια θεωρείται από τους ιδανικούς τόπους με τα ωραία μονοπάτια της συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων, το 65% των οποίων είναι λιθόστρωτα και με τα περισσότερα να καταλήγουν σε ερημικές πανέμορφες ακρογιαλιές. Η Τζια ακόμη εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, τον συνδυασμό του ορεινού ανάγλυφου με τις πεντακάθαρες ακτές, τις δασωμένες βουνοπλαγιές στην ενδοχώρα και τις άφθονες πηγές. Ωστόσο, το ερώτημα είναι «έως πότε», καθώς η ανεξέλεγκτη δόμηση και η τσιμεντοποίηση συνιστούν σοβαρότατη απειλή για το νησί.

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο δήμος και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων έχουν αναπτύξει αρκετές δράσεις για την ανάδειξη αυτών των μονοπατιών και του φυσικού τοπίου, η οικοδόμηση φαίνεται να αποδεικνύεται ισχυρότερη από τις προσπάθειες για την προστασία του τόπου και της φυσιογνωμίας του. Πρόσφατα χάθηκε ένα ακόμη σημαντικό μονοπάτι, αρχαιολογικής μάλιστα σημασίας -περνούσε μαζί με αρχαίο αποχετευτικό έργο συλλογής ομβρίων υδάτων μπροστά από την πηγή της Κατεβατής- στην ευρύτερη περιοχή του Κούνδουρου· η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια δέχεται έντονες οικιστικές πιέσεις. Το μονοπάτι της Κατεβατής εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες εν μια νυκτί, καθώς κάποιοι προφανώς με ίδια συμφέροντα και χωρίς την παραμικρή άδεια ή μελέτη, έστειλαν τις μπουλντόζες και άνοιξαν ένα δρόμο. «Δυστυχώς, όπως και στις τόσες άλλες παρόμοιες παράνομες διανοίξεις δρόμων που γίνονται για να πάρουν αξία τα χωράφια και να κτιστούν εξοχικά, δεν μπορεί να υπάρξει αναστροφή και το τοπίο να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν» σημειώνει ο αρχαιολόγος κ. Κωστής Μαρούλης.

«Τα πανέμορφα μονοπάτια της Τζιας απειλούνται. Που σημαίνει ότι κινδυνεύει το περιβάλλον και η ιστορικότητα του νησιού. Χρειάζεται άμεσα να αφυπνιστούν άπαντες, αρμόδιοι αλλά και κάτοικοι, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος. Σε αντίθετη περίπτωση, σταδιακά τα μονοπάτια θα μετατραπούν σε οικόπεδα» καταλήγει ο κ. Μαρουλής.
 
(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04-03-08)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1753