Νάξος: τοπικές κοινωνίες και μνημεία
Ημερομηνία Friday, March 21 @ 12:54:29 UTC
Θέμα Νάξος
Το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» αποτελεί μία από τις δράσεις του ηλεκτρονικού περιοδικού MOnuMENTA www.monumenta.org και σκοπό έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, των μνημείων δηλαδή του τόπου τους. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι η παρατήρηση, η συλλογή υλικού, ιστορικού-ανθρωπολογικού, μέσα από συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια, η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, που ζουν έχοντας τα μνημεία γύρω τους και η διοργάνωση εκδηλώσεων (διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, εκδόσεις).

Ο πρώτος τόπος δράσης του προγράμματος, είναι η Νάξος, νησί με σπάνιους και ιδιαίτερα αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Εκεί το πρόγραμμα οργανώνει ένα σύνολο δράσεων, που σκοπό έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κεντρικό στόχο την ανακοπή της αλλοίωσης του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2007, έγινε η πρώτη εκδήλωση στη Νάξο με ομιλίες και συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο Φιλώτι, σε συνεργασία με τον Δήμο Δρυμαλίας. Τα πρακτικά της εκδήλωσης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ναξιακά. Τον Μάρτιο 2008 πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό προγράμμα «Τα Μνημεία είναι γύρω μας»  στο δημοτικό σχολείο του Φιλωτιού και στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δρυμαλίας Νάξου με τη συνεργασία πάντα του Δήμου Δρυμαλίας.

Οι 95 μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων των σχολείων του Φιλωτιού, του Δαμαριώνα, του Χειμάρρου και του Χαλκιού ενημερώθηκαν για μνημεία του τόπου τους και άλλων κρατών, ανακάλυψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρότειναν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία τους.

Οι μαθητές των χωριών της ορεινής Νάξου αναφέρθηκαν στο μνημείο της περιοχής τους που κινδυνεύει, τον πύργο του Χειμάρρου.  Πρόκειται για ένα ελληνιστικό πύργο που σώζεται σε μεγάλο ύψος και στον περιβάλλοντα χώρο του έχει αποκαλυφθεί ένα συγκρότημα ελαιοτριβείων. Ο πύργος χρειάζεται να αναστηλωθεί άμεσα γιατί η κατάσταση διατήρησής του έχει επιδεινωθεί. Στους μαθητές μοιράστηκε έντυπο στο οποίο δίνονται πληροφορίες για τα αρχιτεκτονικά μνημεία.

---------------------------------------------
Περισσότερες πληροφορίες στο blog http://topikeskoinoniesmnimeia.wordpress.com/
Επικοινωνία: Irini.gratsia@monumenta.org, stelios.lekakis@monumenta.orgΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1752