Τήνος, αποχαιρετισμός στους πυλώνες
Ημερομηνία Friday, March 21 @ 12:41:17 UTC
Θέμα Τήνος
Επειδή στην εποχή μας, τα καλά περιβαλλοντικά  νέα σπανίζουν,τ ο πρωινό τηλεφώνημα του Δημάρχου Τήνου με  αιφνιδίασε ευχάριστα. Μη πιστεύοντας στ’ αυτιά μου, τον άκουγα να με ενημερώνει ότι  αφίχθη  συνεργείο της ΔΕΗ στο νησί, με σκοπό την έναρξη εργασιών, για την αποξήλωση των εγκατεστημένων πυλώνων  και ιστών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης!

Οι εργασίες ξεκίνησαν από το βόρειο τμήμα, προχωρώντας προς τη Χώρα.
Πρόκειται για μια καθαρή νίκη, μια σπάνια επιτυχία, κόντρα στο «θηρίο» της διαπλοκής  και των συμφερόντων, αποτέλεσμα της θέλησης πολλών  διαφορετικών ανθρώπων.

Σε πείσμα  των υποστηρικτών της εγκατάστασης  τους και παρά την  έντονη πολεμική τους, πετύχαμε!

Η προσπάθεια  που  ξεκίνησε το 1995 με τη λαϊκή συνέλευση  στο χωριό  του Κάμπου, κλείνει επιτυχώς, μετά από μια πολύ δύσκολη πορεία δεκατριών ετών .

Ξεκινήσαμε μαζί με τα γειτονικά νησιά, με την  προσφυγή στο  Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα θεσμό που βάλλεται σκληρά από την επικρατούσα υπερκομματική καφρίλα  και  αποτελεί  έναν από  τους ελάχιστους πόλους αντίστασης- ανάχωμα, σε μια συνεχώς επιδεινούμενη  ελληνική πραγματικότητα.

Συνεχίσαμε μετά  με  τακτική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα.

Επρόκειτο για ένα δύσκολο και ιδιαίτερα πολυδάπανο δικαστικό μαραθώνιο .

Αντιμετωπίσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα σκληρό και ανάλγητο αντίπαλο, που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει  κάθε είδους τεχνάσματα.

Δεχθήκαμε ανήθικο πόλεμο, με ψευδομαρτυρίες , ειρωνείες, προσωπικές και επαγγελματικές βολές, κτυπήματα κάτω από τη ζώνη και προσπάθεια περιθωριοποίησης.

Ζητήσαμε υποστήριξη και συμπαράσταση  απ’ όποιον είχε ενδιαφέρον και ευαισθησία να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που ερχόταν, βάση των σχεδίων της ΔΕΗ και της συναινετικής  ολιγωρίας των αρχών.

Διοργανώσαμε συναυλία, περιβαλλοντικές ημερίδες, επιστρατεύσαμε όλους  όσους είχαν πρόσβαση στα ΜΜΕ. Αποφύγαμε παγίδες, αφισοκολλήσαμε, αρθρογραφήσαμε, αντιπαρατεθήκαμε, ξοδέψαμε αρκετά.

Είναι αλήθεια, ότι απελπιστήκαμε  πολλές φορές μέσα σ’ αυτά τα χρόνια.

Όταν στέρευε η βοήθεια, επικρατούσαν οι τραμπούκοι και οι υποκριτές, οι ψευδομάρτυρες και ναι, οι συκοφάντες!

Νιώσαμε μόνοι μας, στριμωγμένοι  στη γωνία, δεχθήκαμε μέχρι και θρασύδειλα απειλητικά τηλεφωνήματα, καθώς και ευθείες απειλές. Τα αποσιωπήσαμε και είπαμε ότι θα πάμε μέχρι το τέλος.

Με λίγους  καταρχήν υποστηρικτές, αντεπιτεθήκαμε με πείσμα.

Χρησιμοποιήσαμε  όλους τους νόμιμους και καθαρούς τρόπους.

Και ως εκ θαύματος , σιγά–σιγά βρίσκαμε  συγκινητική ανταπόκριση.

Βοήθησαν δημοσιογράφοι, δικαστικοί, δικηγόροι, επιστήμονες, συγγραφείς, στελέχη ενός και μόνο κόμματος, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες ,αλλά το σημαντικότερο, εργαζόμενοι, αγρότες, χωρικοί, απλοί Τηνιακοί, που άφοβα έδιναν το παρόν από διάφορες θέσεις.


Αν επρόκειτο να χάσουμε, θα εξαντλούσαμε κάθε νόμιμο μέσο, κάθε συμβουλή, κάθε ιδέα.

Βλέπετε,  κανείς δεν είχε προσωπικό όφελος ,μόνο πίστη στη κοινή προσπάθεια.

Και  αυτοί που εμφανίστηκαν επειδή θίγονταν προσωπικά, δείλιασαν νωρίς ή τελικά πίστεψαν και εργάστηκαν σκληρά.

Πάντα βρίσκονταν  κάποιοi, που έκαναν ένα βήμα μπροστά και κρατούσαν την προσπάθεια.

Χρόνο με το χρόνο, η επιμονή  μας δικαιωνόταν. Οι συμπαραστάτες ήταν όλο και περισσότεροι.

Μόνο με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων, μπερδεύαμε λίγο «εχθρούς και φίλους»  …αλλά αυτή είναι η Ελλάδα!


Από τις αρχές του τόπου, ο Δήμος Εξωμβούργου και η κοινότητα Πανόρμου, ανταποκρίθηκαν πρώτοι, μετά από μερικά χρόνια.  Ευτυχώς αντιλήφθηκαν ότι θα σήκωναν το βάρος της εξυπηρέτησης κάποιων τρίτων, με καταστροφικές συνέπειες.

Αν και ζούσαμε με το φόβο μιας ενδεχόμενης νέα απόφασης των συμβουλίων τους, τελικά τα κατάφεραν και κράτησαν. Ήταν άλλωστε πολύ σημαντική η συμπόρευση τους.

Σταδιακά  και οι υπόλοιποι φορείς δήλωναν το παρόν.

Δραστηριοποιήθηκε το Επαρχείο Τήνου με τη  Νομαρχία Κυκλάδων. Διοργανώθηκε στην Τήνο Νομαρχιακό συμβούλιο  και παρουσιάστηκε μελέτη του Πολυτεχνείου, κατά παραγγελία της ΡΑΕ, όπου για πρώτη φορά αναφέρθηκαν στο σεβασμό των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

Και μετά  προς το τέλος, το θαύμα!

Η αλλαγή της στάσης και η  υποστηρικτική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τήνου!

Οι επικηρύξεις  ήταν παρελθόν, δεν είμαστε πια ούτε γραφικοί, ούτε εχθροί του έθνους …και της ανάπτυξης. Δεν αντιμετωπίζαμε εχθρικά δημοτικά συμβούλια, και βλέμματα συγγενών και φίλων.

Λες και ως δια μαγείας, οι απόψεις άλλαξαν! 
 
Το θέμα είχε κριθεί πια και μας είχε ξεπεράσει .

Οι γραφικοί οικολόγοι, οι περιφρονητικά κουλτουριάρηδες, οι οπισθοδρομικοί, οι αναρχοκομμουνιστές και οι κάθε λογής αντιδραστικοί, νίκησαν !

Οι πυλώνες φεύγουν και σίγουρα δεν θα μας λείψουν!


Αποδείχθηκε ότι λίγοι αρκούν, για να αλλάξουν το ρεύμα.

Τώρα πια δεν  μας απειλούν να μας  δείρουν (γι αυτό τουλάχιστον).

Είναι  σίγουρα ενθαρρυντικό, μέσα σε μια σκληρή εποχή, ότι  οι φωνές μας, ενώθηκαν σε κραυγή διαμαρτυρίας  και απέδειξαν ότι μπορούμε  να πετύχουμε το ακατόρθωτο!

Ότι  ακόμα και σήμερα που βασιλεύει ο εφησυχασμός, η σιωπή και η αδράνεια, δεν είναι μάταιη η αντίσταση στην αδικία, αξίζει να παλεύουμε για αυτά που πιστεύουμε. Φτάνει μόνο να δραστηριοποιηθούμε.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, ας αρχίσουμε λοιπόν να τις αντιμετωπίζουμε.

Το μήνυμα είναι αισιόδοξο, δείχνει ότι έχει αλλάξει η μορφή που δίνονται οι αγώνες.

Δείχνει ότι η πίστη και  η δύναμη της ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να νικήσει τις μίζες, τον παραλογισμό, μπορεί ν’ αλλάξει τα πράγματα.

Και βέβαια επιτέλους, μπορούμε να απολαύσουμε και μια νίκη!
 
Γιώργος Σιταράς για την
Ένωση Πολιτών ΤήνουΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1750