Δήμος Διρφύων: Αιολικό πάρκο.... γιοκ του Γιάννη Γιαννούκου
Ημερομηνία Saturday, March 25 @ 20:24:49 UTC
Θέμα Εύβοια


Στο προηγούμενο φύλλο μας, είχαμε αναφερθεί στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η πιθανή εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην περιοχή «Ράχες-Πορτίτσες» στην έξοδο του φαραγγιού της Αγάλης. Επίσης είχαμε αναφέρει «επί του πιεστηρίου» το ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημα της εταιρείας «ENVIREKO».

Να λοιπόν πως προέκυψε το «λυτρωτικό» αυτό ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συνεδρίαση της 3-5-2001, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για ότι είχε προηγηθεί της συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο προηγούμενο συμβούλιο, όπου είχε αποφασισθεί ΟΧΙ με την προϋπόθεση να συζητηθεί το θέμα στα Τοπικά Συμβούλια κ.λ.π. Αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις Πάλιουρα και Αγίου Αθανασίου λέγοντας:
«Την περίοδο αυτή έγιναν κάποιες συσκέψεις και συνεδριάσεις Τοπικών Συμβουλίων, μία εκ των οποίων έγινε στον Πάλιουρα με τη συμμετοχή όλων των φορέων των πιο πάνω Δημοτικών Διαμερισμάτων, στην οποία συμμετείχε και η κ. Λοϊζίδου πρόεδρος της εταιρείας ENVIREKO, η οποία είχε υποβάλλει την αίτηση για την εγκατάσταση αυτού του Αιολικού Πάρκου.

Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν πολλές απόψεις και προβληματισμοί από όλους ακούστηκαν θετικές και αρνητικές απόψεις και γενικά αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός, εάν θα πρέπει να εγκατασταθεί ή όχι αυτό το Αιολικό Πάρκο.
Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση στο Δ.Δ. Αγίου Αθανασίου, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου όπου παραβρέθηκαν κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολύς κόσμος στην οποία υπήρξε μια κάθετη αντίθεση από όλους για την εγκατάσταση αυτού του αιολικού πάρκου. Επίσης για το θέμα τούτο υπάρχει και αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Αθανασίου».

Συνεχίζοντας ο κ. Δήμαρχος είπε ότι, η θέση στην οποία αιτείται η εταιρεία να εγκαταστήσει το Αιολικό Πάρκο, βρίσκεται ένα μέρος της, στο χώρο της εξόδου του Φαραγγιού της Αγάλης, μιας περιοχής όπου βρίσκεται στα πλάνα να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα δώσουν την δυνατότητα αξιοποίησης μέσα από την οποία θα δοθούν και θέσεις εργασίας αλλά και θα αναπτυχθούν παράλληλες δραστηριότητες από κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία. Είναι μία διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες και πιστεύω ότι θα ενταχθεί το έργο με προϋπολογισμό 300 εκατομ. στο Περιφερειακό Πρόγραμμα.
Γι' αυτό λοιπόν, ως προς την παράμετρο έχουμε παρεμπόδιση αυτής της δραστηριότητας, γιατί μεγάλο κομμάτι αυτής της περιοχής αιτείται από την εταιρεία ENVIREKO να εγκαταστήσει το Αιολικό Πάρκο.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, όπως καταλαβαίνετε είναι η οπτική ρύπανση και τα μετέπειτα προβλήματα των κατοίκων απ' όσα έχω συλλέξει λόγω της απόστασης που υπάρχει και λόγω της θέσης μιας πιθανής γραμμής μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας, δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων.
Όσον αφορά την τρίτη παράμετρο, πιστεύω ότι η συμβολή της επιχείρησης στην τοπική οικονομία θα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την δραστηριότητα που προγραμματίζουμε σ' αυτή την περιοχή.

Αγαπητοί συνάδελφοι απ' όλα τα παρά πάνω φαίνεται ξεκάθαρα, πιστεύω, ότι τεκμηριώνεται απόλυτα η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πρέπει να είναι ομόφωνη, μια θέση άρνηση του Αιολικού Πάρκου σε μία περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να αναπτυχθεί κάποια άλλη δραστηριότητα από το Δήμο, η οποία σε λίγο θα είναι πραγματικότητα και θα μπορέσουν να βρουν δουλειά κάποιοι δημότες μας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολλών Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου και συμφώνησαν με τις απόψεις του Δημάρχου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων και μετά από διαλογική συζήτηση των μελών του
Αποφασίζει ομόφωνα

1. ΟΧΙ στην εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου της εταιρείας ENVIREKO στην περιοχή «Ράχη-Πορτίτσες» του Δ.Δ. Πάλιουρα, για τους πιο κάτω λόγους:
Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε αντίθεση με την ήδη αποφασισμένη επένδυση στο συγκεκριμένο χώρο, που είναι το φαράγγι της Αγάλης, ήδη έχει συμφωνηθεί η χρηματοδότηση με 300 εκατομμύρια δρχ. και η ίδια υπηρεσία που έχει εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο χώρο και γι' αυτή τη δραστηριότητα, η Δ/νση ΠΕΧΩΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα είναι ανόητο να εγκρίνει στον ίδιο χώρο και τους περιβαλλοντικούς όρους για άλλη δραστηριότητα που είναι σε αντίθεση.
Το χωροταξικό σχέδιο που έχει υποβάλλει το ΚΑΠΕ δεν προβλέπει για την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας επέκταση αυτής της δραστηριότητας.
Ο ιδιοκτησιακός χαρακτήρας του διακατεχόμενου δάσους της περιοχής αυτής.

2. Ο προγραμματισμός για την ανάπτυξη του Δήμου είναι προς την κατεύθυνση του τουρισμού, επομένως οι δυο δραστηριότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
- Πάντως, τα μάτια μας πρέπει να τάχουμε «δεκατέσσερα».
Αν λάβουμε υπ' όψη τις κυβερνητικές ασάφειες, που προκύπτουν από επίσημα χείλη, την ανασταλτικότητα για ριζικές αποφάσεις που θα καθησυχάσουν τους πολίτες, την απληστία και την αδίστακτη πρακτική των εταιρειών, αλλά και τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια που λαβαίνουν χώρα στη Νότια Εύβοια, εξαιτίας κυρίως της θρασύτητας με την οποία συνεργεία των εταιρειών, δίκην γερμανικών τανκς, γκρεμίζουν μανδρότοιχους και καταλαμβάνουν ιδιόκτητους χώρους για τη δημιουργία δικτύόυ μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να μας συσπειρώσει και να μας κρατά σε εγρήγορση, γιατί μπορεί να κέρδισες μια μάχη αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε ακόμη. Σίγουρα ο «εχθρός» θα επανέλθει με νέα όπλα και νέες τακτικές και όχι υποχρεωτικά διαφανείς και νόμιμες.

πηγή: Εφημερίδα: Διρφυακά Νέα5ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=175