Βάι - Μονή Τοπλού
Ημερομηνία Tuesday, March 18 @ 09:17:26 UTC
Θέμα Κρήτη


Τουριστική επένδυση «μαμούθ» δίπλα στο Βάι
Της Λίνας Γιαννάρου

Στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης είναι τις τελευταίες ημέρες στραμμένα τα βλέμματα των απανταχού εραστών του νησιού. Μεθαύριο, Πέμπτη, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων και περιβαλλοντικών φορέων εναντίον της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη φαραωνική επένδυση του βρετανικού ομίλου Minoan Group σε εκτάσεις της Μονής Τοπλού στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου. Η πολύκροτη υπόθεση ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε και έλαβε αναβολή...

Η υπόθεση αφορά το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο έργο που δρομολογείται σήμερα στην Κρήτη. Η επένδυση αναπτύσσεται σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια των Δήμων Σητείας και Ιτάνου, μια παρθένα περιοχή, σπάνιας ομορφιάς (εκεί βρίσκεται το μοναδικό φοινικόδασος του Βάι), τμήμα της οποίας ανήκει στο δίκτυο Νatura, ενώ έχει χαρακτηρισθεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Το έργο ύψους 1,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή έξι τουριστικών χωριών, τριών ξενοδοχείων και συνοδευτικών χώρων αθλητισμού (μεταξύ των οποίων και δύο γηπέδων γκολφ), συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών. Ο Ομιλος Μinoan (πρώην LoyalWard) έχει έρθει σε συμφωνία με τη Μονή Τοπλού στην οποία ανήκει η επίμαχη έκταση, έχοντας εξασφαλίσει την εκμετάλλευσή της για τα επόμενα... 80 χρόνια.

Ωστόσο, η προοπτική της ραγδαίας «τουριστικής ανάπτυξης» του ανατολικού άκρου της Κρήτης βρίσκει αντίθετο μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης του νησιού -και όχι μόνο-, που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση ξεπερνά κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, αλλά και των φυσικών πόρων της περιοχής. «Οσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς δρομολογείται στην περιοχή και να αμφισβητούν την ωφελιμότητα αυτής της επέμβασης», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας κ. Νίκος Κυφωνίδης. Οπως σημειώνει, στον αγώνα ενάντια της επένδυσης έχουν συστρατευθεί ακόμα και αγροτικοί συνεταιρισμοί «που αντιλαμβάνονται τον παραλογισμό στο Νομό Λασιθίου· από τη μία η Ιεράπετρα να λέει το νερό νεράκι -δεν έχουν να ποτίσουν τα θερμοκήπιά τους- και από την άλλη κατασκευάζονται γήπεδα γκολφ, που απαιτούν τεράστιες ποσότητες υδάτων για να συντηρηθούν».

Σε κάθε περίπτωση, οι οργανώσεις δηλώνουν πανέτοιμες για τη μεθαυριανή δικαστική μάχη, έχοντας εξασφαλίσει και άλλους «άσους» στο οπλοστάσιό τους.

«Εχουν προκύψει νέα στοιχεία που θέτουν σε αμφισβήτηση τη φερεγγυότητα της επίμαχης σύμβασης», συνεχίζει ο κ. Κυφωνίδης, αναφερόμενος σε νομοτεχνική ανάλυση που εκπονήθηκε από δικηγόρο μετά από αίτημα έξι νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων της περιοχής, η οποία καταλήγει στο ότι η έκταση μεταβιβάστηκε παρανόμως από τη Μονή Τοπλού στο Κοινωφελές ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί επίσης παρανόμως στην βρετανική Loyalward.

Στο πλευρό τους, πάντως, κάτοικοι και φορείς έχουν και Βρετανούς ακαδημαϊκούς επιστήμονες. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή τού Πίτερ Ουόρεν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην εφημερίδα Γκάρντιαν, που χαρακτηρίζει το προτεινόμενο τουριστικό συγκρότημα ως μια «ολοκληρωμένη περιβαλλοντική αισχρότητα». «Το συγκρότημα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ένα άθικτο τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, υψηλής βοτανικής σπουδαιότητας και γεμάτο από αρχαιότητες. (...) Ο καθένας που αγαπά την Κρήτη και το περιβάλλον της πρέπει να αντισταθεί σθεναρά σ’ αυτό το σχέδιο».
 
(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12-03-08)







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1740