Ο νομάρχης Εύβοιας προτείνει μέτρα για την αιολική ενέργεια
Ημερομηνία Saturday, March 25 @ 20:22:57 UTC
Θέμα Εύβοια


Ο νομάρχης Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί και ζητά να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που είχε καταθέσει με παλιότερο έγγραφο. Πρόκειται για τα μέτρα:

1. Να εκπονηθεί χωροταξικός σχεδιασμός σε συνεργασία με την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι εγκατάστασης.

2. Πρέπει να αντικατασταθούν οι υπέργειες γραμμές μεταφοράς με υπόγειες. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα είναι απαράδεκτη ενώ αυτό το πρόβλημα τείνει να γίνει κυρίαρχο.

3. Αφού όλη η χώρα κερδίζει από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και οι μόνοι που χάνουν είναι οι κάτοικοι, θα πρέπει να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με σκοπό την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών σε αυτές τις περιοχές για την ανάπτυξη τους.

Η επιστολή του κ. Μπουραντά αναφέρει αναλυτικά:
"Αναφερόμενοι στο σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, σας υπενθυμίζουμε το σχετικό έγγραφό μας και παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις που περιέχονται σε αυτό.
Δεν γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι άλλες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Όμως η Εύβοια και κυρίως η Νότια Εύβοια, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφό μας.
Όπως γνωρίζετε στη Νότια Εύβοια έχει εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός αιολικών πάρκων, ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

Το ίδιο ισχύει και για τις νέες άδειες που έχουν δοθεί χωρίς να έχουν ακόμα εγκατασταθεί τα αιολικά πάρκα.
Οπως σας ενημερώνουμε με το σχετικό έγγραφό μας, δεν θα ήταν δυνατόν να είμαστε αντίθετοι στην προώθηση των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής ενέργειας.

Πρέπει όμως η πολιτεία να σεβαστεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών και να μην επιτρέψει την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, όπως έγινε στο παρελθόν, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης, παρά μόνο στον τουρισμό. Αν ακυρωθεί αυτή η δυνατότητα τότε η μόνη προοπτική που απομένει είναι η μετανάστευση.
Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο και απαράδεκτο, να αποτελέσει δηλαδή η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, λόγο οικονομικού μαρασμού και ίσως ξεριζωμού, ενώ και η χώρα και οι επενδυτές κερδίζουν από την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
Για να είμαστε πιο ουσιαστικοί, εξειδικεύουμε τις προτάσεις, που ήδη έχουμε καταθέσει ως εξής:
Για τον χωροταξικό σχεδιασμό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, διάλογος και συνεργασία των μελετητών με τη Νομαρχιακή και την Πρωτοβάθμια Αυτ/ση. Διαφορετικά φοβόμαστε ότι θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προώθηση της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων.

Η αντικατάσταση των εναέριων γραμμών μεταφοράς με υπόγειες είναι όρος επιβίωσης των περιοχών εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, αφού οι περισσότερες περιοχές της Νότιας Εύβοιας θα έχουν καλυφθεί από μεταλλικό πλέγμα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διαβίωση των ανθρώπων και έως αδύνατη η επιβίωση των πουλιών.

Το ανταποδοτικό τέλος που έχει καθιερωθεί με την παρ, 7 του αρθ. 38 του Ν. 2773/99 υπέρ των Ο.Τ.Α α' βαθμού, να επεκταθεί και στις Νομαρχιακές Αυτ/σεις στα όρια των οποίων λειτουργούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το ύψος να καθοριστεί στο 50% του αντίστοιχου ποσοστού που έχει οριστεί για τον α' βαθμό, Τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να αυξηθούν ανάλογα, μετά την απόσβεση του κόστους της επένδυσης (7 χρόνια περίπου) και μετά από διάλογο με τους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού. Τα τέλη πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.
Κύριε Υπουργέ, Πρέπει να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας, γιατί έτσι μόνο θα αυξηθεί απρόσκοπτα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού".

13/12/2005



5ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=174