Μεσόγειος SOS, Παγκόσμια Ημέρα για το νερό
Ημερομηνία Tuesday, March 18 @ 09:14:02 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το νερό, ως πηγή ζωής για κάθε ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη, έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα. Είναι πεπερασμένος φυσικός πόρος, άνισα κατανεμημένος γεωγραφικά, αλλά για την έλλειψη του ευθύνεται το δυτικό, κυρίως, μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία 100 χρόνια. Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού επιβαρύνεται λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η έλλειψή του και η ανάγκη βιώσιμης διαχείρισής του αποτελεί σήμερα ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει την έκθεση «Νερό πηγή ζωής, πηγή έμπνευσης», που θα φιλοξενηθεί στο «Λουτρό των Αέρηδων», έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, το μόνο από τα Δημόσια Λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. (Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα – τηλ: 2103244340)
 

Η έκθεση περιλαμβάνει: 

Προβολή «Το ?γιο Νερό» της Τζέλης Χατζηδημητρίου 

Έκθεση Φωτογραφίας «H²O» του Μάκη Κληρονόμου 

Μουσική εκδήλωση «Η Φωνή του Νερού» με Ύδραυλη και Φωνή

Διάρκεια Έκθεσης και Προβολής: 23 - 30 Μαρτίου 2008

Ώρες λειτουργίας, καθημερινά 9.00-14.30 μ.μ. (εκτός Τρίτης)


 Η έκθεση πραγματοποιείται  με την υποστήριξη του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Λουτρό των Αέρηδων
 
Κυριακή 23/3/08: 

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «H²O» και προβολής «Το ?γιο Νερό» στις 18:00.

Μουσική εκδήλωση «Η Φωνή του Νερού» στις 20:00.    

Συναυλία με Ύδραυλη και Φωνή 

Ευγενική συμμετοχή:

Νίκη Γκουντούμη, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιώργος Παράσχος

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Για κρατήσεις θέσεων: κ. Γούργουρα, τηλ: 2108228795, 2108253435)
 
 Λίγα λόγια για την προβολή:

«Το ?γιο Νερό» της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Tα Λουτρά, τόποι ίασης, μυστικισμού και συνεύρεσης από αρχαιοτάτων χρόνων, μετά από μια περίοδο παρακμής και αδιαφορίας, ζωντανεύουν μέσα από την εικαστική ματιά της φωτογράφου Τζέλης Χατζηδημητρίου,παρουσιασμένα με μια σειρά ποιητικών εικόνων, ξεφεύγοντας από την απλή απεικόνιση και παρασέρνοντάς μας σε μια διάσταση ονείρου.

Οι άδειοι λουτήρες των τουρκικών χαμάμ, το φως που εξαϋλώνεται στα θερμά νερά, οι αρχαίες κολώνες κοκκινισμένες από το θειάφι μας αποκαλύπτονται μέσα από τις διαφάνειες της παρουσίασης σαν μια μαγική πραγματικότητα, ακολουθώντας τον ρυθμικό ήχο του νερού που συνοδεύει την κίνηση της εικόνας. H Λέσβος με τα ιαματικά της νερά γίνεται πηγή έμπνευσης για τη Tζέλη Xατζηδημητρίου,που μέσα από μία σχεδόν μεταφυσική οπτική μας αφηγείται ένα ιδιότυπο οδοιπορικό στους κρυφούς θησαυρούς της ιδιαίτερής της πατρίδας.
 


Λίγα λόγια για την έκθεση φωτογραφίας:

«H²O» του Μάκη Κληρονόμου 

Ο Μάκης Κληρονόμος επέλεξε να δουλέψει με ένα από τα πολυτιμότερα – αλλά και απειλούμενα - αγαθά του πλανήτη μας, το νερό. Οι φωτογραφίες του παραπέμπουν σε κάποιες από τις ιδιότητες του νερού. Πηγή έμπνευσης αποτελεί η χρήση του ως εργαλείο, ως μορφή ενέργειας, ως κέλυφος ζωής, αλλά και ως περιβάλλων χώρος.

Στα θέματα του Μάκη Κληρονόμου φόρμες βιομηχανικών αντικειμένων οικιακής χρήσης, όπως γάντια, μπουκάλια, γυάλινα δοχεία κα, αναδεικνύονται μέσα από τη διαφάνεια του νερού. Οι φωτογραφίες συνθέτουν ένα παζλ που αποτελείται από εικόνες και βιώματα της ζωής του φωτογράφου, που πολλές φορές υποσυνείδητα επηρέασαν την αισθητική του και την οπτική του αντίληψη.
 

Λίγα λόγια για τη μουσική εκδήλωση:

Μουσική εκδήλωση «Η Φωνή του Νερού» με Ύδραυλη και Φωνή


«Η Αρχαία Ελληνική Ύδραυλις, κατασκευάστηκε τον 3 π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια, από τον Κτησίβιο τον Αλεξανδρέα. Διαθέτει σειρά αυλών και πληκτροφόρο μηχανισμό, ο οποίος εξασφαλίζει την ήχηση των αντιστοίχων προς τα πλήκτρα αυλών. Ο απαιτούμενος αέρας παρέχεται από μιαν ανάλογη παλινδρομική αντλία. Εκτός του μουσικού που παίζει, στην Ύδραυλη συμμετέχει και ο χειριστής της αντλίας.

Οι πληροφορίες γι’ αυτή την εφεύρεση του Κτησίβιου είναι έγκυρες και προέρχονται κυρίως από τον Ήρωνα και το Βιτρούβιο και αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες, μέσω του Κτησίβιου, είναι οι εφευρέτες των πληκτροφόρων μουσικών οργάνων.» 


Την Κυριακή 23/3/08, ειδικά για τα εγκαίνια της έκθεσης, θα φιλοξενηθεί στο «Λουτρό των Αέρηδων» το αρχαίο μουσικό όργανο Ύδραυλις.

Από τις 18:00 έως τις 20:00 οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορούνται λεπτομέρειες για την ανακατασκευή της από τον κατασκευαστή κ. Γιώργο Παράσχο.   

Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Η Φωνή του Νερού», στην οποία θα παρουσιαστεί το πρώτο στην ιστορία πληκτροφόρο υδραυλικό όργανο, όπως αυτό ανακατασκευάστηκε από τον κ. Γιώργο Παράσχο με βάση την περιγραφή του Ήρωνα και άλλες ανάλογες πληροφορίες.

Ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Νίκη Γκουντούμη ερμηνεύουν αρχαία μουσικά κείμενα, όπως αυτά διασώθηκαν, αρχαιοπρεπή έργα και μελοποιημένα ποιήματα Σικελιανού, Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσου, κ.α. Η επιλογή των τραγουδιών βασίζεται στον αρμονικό συγκερασμό της διαχρονικότητας των στίχων και της μελωδίας τους με τον ιδιότυπο μυστηριακό ήχο της ύδραυλης. Μια κυρία αναδύεται από τα βάθη του χρόνου λαλέουσα τον έρωτα και το ανθρώπινο έπος.
 


Λίγα λόγια για το χώρο:


«Λουτρό των Αέρηδων»


Το «Το Λουτρό των Αέρηδων» είναι το μόνο από τα Δημόσια Λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας και βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ρολόι του Κυρρήστου. Λειτουργούσε μέχρι το 1965. Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 1984, το Λουτρό της οδού Κυρρήστου 8 παραχωρείται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ενώ μέσα στο 1989-90 ολοκληρώνεται η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και προσαρμογής του σε μουσείο με την ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Το 1998 ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και το μνημείο παραδίδεται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που έχει την ευθύνη για τη νέα του χρήση ως Μουσείου-Κέντρου Τεκμηρίωσης με θέμα την καθαριότητα, φροντίδα και καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση.
 

Για περισσότερες πληροφορίες:

?ννα Κοντολέων
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Τηλ: 210 8228795 – 6974 829523
E-mail: annako@medsos.gr







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1739