Ανεμογεννήτριες: Οικολογικό εργαλείο ή (ένας ακόμα) τζόγος;
Ημερομηνία Sunday, March 16 @ 02:24:02 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης

Ο Αίολος, θεός του ανέμου, φαίνεται να κυριαρχεί στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, τις ΑΠΕ δηλαδή. Η μορφή ενέργειας αυτή, φαινόταν ασθενέστατη τη δεκαετία του 1970, κάπως ασθενής στη δεκαετία του 1980, κάπως αξιόλογη στα 1990 και …η ισχυρότερη εναλλακτική πηγή στη δεκαετία του 2000. Από τις 4 ανεμογεννήτριες της Σαμοθράκης του 1981, με 55 KW η καθεμιά, εγκαθίστανται στην Ελλάδα μεγέθη των 3 MW (3000 KW) ανά ανεμογεννήτρια, μαζικά και 5 MW (5000 KW) σύντομα, 100 φορές μεγαλύτερες δηλαδή ως προς τις πρώτες. Μα και τα μεγέθη ύψους αλλάζουν, η επίδραση στο περιβάλλον κλπ.

Για να μεταφερθούν ανεμογεννήτριες στη θέση εγκατάστασης ξυρίζονται δάση, χτίζονται γιοφύρια, «ανοίγουν» διάδρομοι – μαζική κλάδευση και κοπή δέντρων-, αλλάζει το τοπίο γενικά. Όταν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφτασαν οι φτερωτές για τα αιολικά του ΡΟΚΑ, Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ για Έβρο και Ροδόπη με βαριά καράβια, η τοπική κοινωνία νόμισε πως … κηρύχτηκε πόλεμος. Τα μεταφορικά μέσα ήταν πρωτοφανή, γέμισε ο τόπος σίδερο. Μία ανεμογεννήτρια 3 MW, έχει ύψος ιστού 100 μ περίπου και 45μ ακτίνα φτερωτής, συνολικά 135μ ύψος (45 όροφοι πολυκατοικίας). Φανταστείτε την υπόβαση, πάκτωση μια ανεμογεννήτριας των 5 MW, συγκρίσιμη με την …Ομόνοια. Και ύστερα 150 ή 500 τέτοιες σε ένα νησί!

Όλοι πιέζουν για ΑΠΕ, κλιματική προστασία κλπ. Θέλουμε όμως …ανεμόμυλους, τέρατα τύπου … Lordies της Eurovision; Πέραν της επίπτωσης στα πουλιά, στα ρεύματα αέρα, του θορύβου, θα δεχτούμε και προσβολή της οπτικής αισθητικής; Η οπτική ρύπανση είναι συχνά η χειρότερη. Όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας διαθέτει αρκετά και αξιόλογα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Τμήματα ΤΕΙ “Αρχιτεκτονικής Τοπίου” - “Αισθητικής και Περιβάλλοντος”. Αλλά ποιος τους ρωτάει. Οι απόφοιτοι τους ψάχνουν αντικείμενο. Οι περιβαλλοντικές άδειες των υπουργείων είναι οφθαλμιατρικές (για …τα μάτια). Ας κριθεί κάποιος που έδωσε μια τέτοια άδεια, επιτέλους.

Και δεν είναι μόνο τα …lordies των βουνοκορφών, γίγαντες με απλωμένα χέρια. Είναι και οι άπειρες ηλεκτρικές γραμμές, που έρχονται να ρημάξουν και το υπόλοιπο τοπίο, οι Ηλεκτρικοί Υποσταθμοί μεταβολής τάσης (10-12 στρέμματα ο καθένας, για τα μεγάλα πάρκα), οικίσκοι επί οικίσκων συνεργείων, επιτηρητών, εργοταξίων ένα ιδιότυπο -κυβάκια Lego - μπλοκ πάνω στα βουνά.

Αιολική Ενέργεια ναι, ενέργεια όμως μικρών μεγεθών, που να μπορούν να την παράγουν όλοι, όχι στα τερατώδη μεγέθη ιδιωτικών (και ανεξέλεγκτων) επενδύσεων και όγκου των μονάδων. Υπάρχει κι άλλος τρόπος. Ας αντιπαλέψουμε τα συμφέροντα, μαζί με τους ξεσηκωμένους κατοίκους της Σερίφου (220 MW αιολικά), της ?νδρου, της Χίου-Λέσβου-Λήμνου (1600 MW). http://ecology-salonika.org/lib/?p=311 Φώναξαν και τη ΔΕΗ ΑΕ συνεργάτη, τα ιδιωτικά συμφέροντα!! Ακούγεται ενδιαφέρον, καταρχάς!!! Για να της …φορτώσουν τις υποβρύχιες πανάκριβες συνδέσεις Λήμνο- Καβάλα, Χίο - Σποράδες, Σύρο - Λαύριο. Γιατί την ενέργεια των νησιών πρέπει να την πουλήσουν στη στεριά. (Τα νησιά απορροφούν ελάχιστη ενέργεια). Μα και αν δεν τα δεχτεί η ΔΕΗ ΑΕ, οι κύριοι αυτοί (επενδυτές με γραβάτα!) θα τα πάρουν ως επιχορηγήσεις της Απελευθέρωσης Ενέργειας, αγγελικός ο κόσμος μας. Και βέβαια δεν είναι το μόνο μεγαλεπήβολο σχέδιο για την αιολική καταλήστευση του Αιγαίου. Υπάρχει και το ευρύτερο, φιλόδοξο πλάνο, όλων των Κυκλάδων. Εκεί μιλά ο κύριος Κοπ. Πώς λέμε για τον ΟΤΕ, ο κύριος Κοκ.

-------------------------
Η άποψη μας είναι: θαλάσσια αιολικά πάρκα, μεσαίου μεγέθους και διασπορά μικρών αιολικών στην υπηρεσία δήμων, κοινοτήτων και ατόμων, με απόλυτη προσαρμογή και, γιατί όχι, τόνωση του περιβάλλοντος. Να βρουν δημιουργική δουλειά και οι επιστήμονες του τοπίου. Λύσαμε το θέμα της κατοικίας, με τις ..πανέμορφες πόλεις που κάναμε. Δεν θέλουμε να λύσουμε το ενεργειακό με καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν σβήνεις μια πυρκαγιά, προκαλώντας πλημμύρα…

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com,
Ομάδα Ενεργειακού της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η δημοσίευση έγινε στις 17/04/2007
http://ecology-salonika.org/lib/?p=549

 



19ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1730