Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά
Ημερομηνία Sunday, March 16 @ 02:13:09 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δεν εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το βιομηχανικό αιολικό πάρκο στο Ασπροβούνι Δρυόπης του Δήμου Τροιζήνας, συμφερόντων της εταιρίας Μπόμπολα

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
από ΤΡΟΙΖΗΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 Μετά από διεξοδική συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά ,και κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας υπηρεσίας, δεν εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο Αιολικά Πάρκα 20Mw στο Ασπροβούνι Δρυόπης του Δήμου Τροιζήνας.

Το έργο είναι της εταιρίας Μπόμπολα, ο οποίος διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο δήμο μας.

Η αρνητική απόφαση του Συμβουλίου στηρίχθηκε στον νόμο 2742/99, γιατί ο νομοθέτης απαγορεύει αυστηρά τέτοιες εγκαταστάσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο Ειδικός Χωροταξικός σχεδιασμός .

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ο Νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας στη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα στην Τροιζηνία είπε ότι χωρίς προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς την εκ των προτέρων ανάλυση και αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων του Δήμου Τροιζήνας δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει τέτοιου είδους παρεμβάσεις, που πιθανόν να αλλοιώσουν δραματικά το φυσικό περιβάλλον και να φρενάρουν την παραπέρα ανάπτυξη της περιοχής.
Τάχθηκε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την προυπόθεση ότι θα οφεληθούν πρώτοι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι θα κληθούν να ζήσουν, για δύο τουλάχιστον δεκαετίες, κάτω από ένα δάσος τεράστιων πυλώνων, με συνέπειες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν από κανέναν.

Ο κ. Σπ. Σπυρίδων, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, επικαλέσθηκε και αυτός τους ίδιους λόγους, συμπλήρωσε ότι η περιοχή Τροιζηνίας έχει χαρακτηρισθεί ως ‘’τοπίο φυσικού κάλλους’’, στηρίζεται στην τουριστική οικονομία και γι΄αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία όταν καλούμεθα να λάβουμε αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του υπέροχου αυτού τόπου. Συμφώνησε να μην δοθεί έγκριση στην συγκεκριμένη μελέτη.

Η κ. Ε. Καρακώστα, από τον Συνασπισμό, ανάλυσε τον προβληματισμό της γύρω από την εμπορία δικαιωμάτων αέριων ρύπων, αποκαλύπτοντας ότι το βασικό κίνητρο των επενδυτών είναι οι μεγάλες κερδοσκοπικές ευκαιρίες που ανοίγονται με το εμπόριο αυτό.

Ο κ. Κούβαρης τόνισε τον θετικό ρόλο των ΑΠΕ στον αγώνα για την αποτροπή των κλιμματικών αλλαγών, πληροφόρησε το Συμβούλιο για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο ¨Ορος Αδέρες, μετέφερε την πρόταση της παράταξης του για περιορισμένο αριθμό πυλώνων και για τη δημιουργία μεικτού εταιρικού σχήματος , στο οποίο θα συμμετέχει και ο Δήμος Τροιζήνας με στόχο την κερδοφορία προς όφελος των δημοτών. Ζήτησε την μη έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης.

Αναρτήθηκε από δημοτικό Συνδυασμό: ΤΡΟΙΖΗΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,  22/2/2008
http://troizhna.blogspot.com/19ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1726