Ιστορική Νομαρχιακή απόφαση: Μπλόκο στα Αιολικά
Ημερομηνία Sunday, March 16 @ 02:10:41 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Ομόφωνη απόρριψη στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ
Ποια θα είναι όμως η τύχη της καθολικής αντίδρασης του νομού;


Ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας, το κορυφαίο θεσμικό όργανο του νομού, απέρριψε μετά από εισήγηση του νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου και την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, στο σύνολό του το χωροταξιακό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που δόθηκε στην δημοσιότητα για διαβούλευση σε ότι αφορά την Ευρυτανία. Η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007 στις 6:30 το απόγευμα με μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης για τον προτεινόμενο χωροταξιακό σχεδιασμό.

Η απόφαση θα προωθηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο το οποίο καλείται να πάρει την τελική απόφαση και παράλληλα θα προωθηθεί σε όλα τα ανώτερα κυβερνητικά όργανα, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΝΑΕ. Παράλληλα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι θεματικό συνέδριο με θέμα τον τοπικό χωροταξιακό σχεδιασμό για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού στην Ευρυτανία ο οποίος θα αποτελεί και στρατηγικό στόχο του νομού. Είναι από τις σπάνιες φορές που μια νομαρχιακή συνεδρίαση παρουσιάζει τέτοιο ενδιαφέρον από τους πολίτες οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων και ακόμη πιο σπάνια -ίσως η μοναδική φορά- που μια νομαρχιακή απόφαση με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης χειροκροτείται.


Η εισήγηση του νομάρχη

Ο νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος από την αρχή της συνεδρίασης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να απορρίψει στο σύνολό του και επί της αρχής χωρίς να μπαίνει καν στην ουσία, το συγκεκριμένο χωροταξιακό σχέδιο. Υπενθύμισε ότι είχε δεσμευθεί να φέρει το θέμα μέχρι τις 15 Μαρτίου ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου για λήψη απόφασης. Ανέπτυξε ένα σκεπτικό το οποίο βασίστηκε στην υπάρχουσα νομοθεσία (ν. 2742/1999), η οποία όπως αναλύθηκε από τον κ. νομάρχη, δεν τηρήθηκε από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε πρώτα να προηγηθεί εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός ο οποίος θα λάμβανε υπ' όψιν του τουλάχιστον την τουριστική προοπτική του νομού, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, η οποία δεν ζητήθηκε και δεν ελήφθη υπόψη, ακόμη και τις βασικές αρχές του ίδιου του χωροταξικού σχεδιασμού για τους στόχους και τους σκοπούς του σχεδίου οι οποίοι καταστρατηγήθηκαν και ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να απορρίψει ομόφωνα τον προτεινόμενο χωροταξικό σχεδιασμό του υπουργείου ζητώντας ταυτόχρονα την εκπόνση εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού.

Εν ολίγοις η εισήγηση του κ. νομάρχη βασίστηκε στις διατάξεις του νόμου 2742/1999, στο γεγονός ότι η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης δεν έλαβε υπόψιν τις θέσεις και τις προτάσεις των τοπικών θεσμικών φορέων και κυρίως το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων, 2, 6 και 7, στόχοι και αρχές του χωροταξικού σχεδιασμού και πρότεινε την εξ’ ολοκλήρου απόρριψη του χωροταξιακού σχεδιασμού.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. νομάρχη ικανοποίησε -αν και δεν έλειψαν οι αψιμαχίες στην συνέχεια της συζήτησης- όλους τους παρευρισκομένους στην αίθουσα ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος αφού συμφώνησε με την τεκμηρίωση του κ. νομάρχη, η οποία όπως είπε “μας βρίσκει σύμφωνους όλους” ζήτησε να προστεθεί στην απόφαση και η "αρχή της αναλογικότητας" όπως επίσης και να επισυναφθούν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν από όλους τους φορείς όπως της απόφασης της άτυπης επιτροπής που έγινε με πρωτοβουλία Τσιαμάκη, των αποφάσεων των Δημ. Συμβουλίων αλλά και το ψήφισμα της “Κίνησης Πολιτών”.


Ομόφωνο “ΟΧΙ” από όλους τους φορείς

Καθοριστική και ιστορικής αξίας για την πορεία της Ευρυτανίας κρίνεται η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η οποία ελήφθη παρουσία όλων των νομαρχιακών συμβούλων χωρίς καμία απουσία και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της "Κίνησης Πολιτών", φορέων, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι παρουσία και του βουλευτή Ευρυτανίας, κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη ο οποίος από την αρχή τάχθηκε κατά του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ αν και κυβερνητικός βουλευτής και ο οποίος προκάλεσε την σύσταση πολιτικής επιτροπής κατά του σχεδιασμού με την συμμετοχή όλων των φορέων.

Τοποθετήσεις φορέων

Την συνεδρίαση παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Δημήτρης Τάτσης ο οποίος συμφώνησε με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου προσθέτοντας όμως να δοθεί προσοχή στον Τουριστικό Χάρτη τον οποίο ήδη σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ προτείνοντας να συσταθεί μια ευέλικτη επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Και είναι σοβαρή αυτή η επισήμανση του κ. Τάτση για να μην βρεθούμε και πάλι εκτός, αυτή την φορά, του τουριστικού σχεδιασμού.

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δομνίστας την Κυριακή 4 Μαρτίου 2007 πήρε νέα απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία και με ψήφους 10 υπέρ και 1 κατά απορρίπτοντας τον συγκεκριμένο χωροταξιακό σχεδιασμό. Και είναι σημαντική αυτή η απόφαση του συγκεκριμένου δήμου διότι όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Δομνίστας έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου παλαιότερα είχε πάρει θετική απόφαση για τα αιολικά πάρκα στην περιοχή τους.

Επίσης στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου παρών ήταν και ο δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση την οποία πήρε ο δήμος Ποταμιάς, με την οποία απορρίπτεται επίσης ο χωροταξικός σχεδιασμός του υπουργείου. Στην αίθουσα παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Καρφής ο οποίος υπενθύμισε την κατά πλειοψηφία απορριπτική απόφαση του δήμου Καρπενησίου με την οποία ζητείται η "εξαίρεση του δήμου Καρπενησίου από τον χωροταξιακό σχεδιασμό", ο Κώστας Καρβέλης, ο οποίος παρέστη με διπλή ιδιότητα: ως εκπρόσωπος του συλλόγου Ενοικιαζόμενων δωματίων, εξέφρασε την αντίρρηση του συλλόγου στον προτεινόμενο σχεδιασμό και ως συντονιστής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι και όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ η Ν.Ε του κόμματος είχε πάρει επίσης αρνητική απόφαση κατά των αιολικών.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Νάσος Γεωργαλής ανέλυσε κάποια σημεία του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για αειφόρο ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας και ζήτησε από τον νομάρχη να καταθέσει πρόταση η οποία να αντιτίθεται και στο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Χρήστος Αρβανίτης τάχθηκε μεν κατά του σχεδίου, ωστόσο διευκρίνισε ότι όσες κοινωνίες ταχθούν υπέρ της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών θα τον βρουν συμμέτοχο και συναγωνιστή.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λάγαρης χαρακτήρισε την τοποθέτηση του νομάρχη επιφανειακή, επιπόλαια και επίπεδη. Συμφώνησε με την τελική τοποθέτηση να μη συνταχθούν με το χωροταξικό σχέδιο αλλά ζήτησε μία δέσμευση ότι θα γίνει κίνηση για ενημέρωση του κόσμου από το θεσμικό όργανο και μία καταγραφή των αιτημάτων των πολιτών. Η απόφαση που ελήφθη προβλέπει θεματικό συνέδριο το καλοκαίρι με θέμα τον τουρισμό

Η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου πρότεινε να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα αποτελείται από νομαρχιακούς συμβούλους η οποία θα ασχοληθεί εκτενώς με μελέτη και εξέταση του νομοσχεδίου με τη συμβολή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, να φροντίσει για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, να συμμετέχει στις αρμόδιες διαβουλεύσεις με το υπουργείο και τη Περιφέρεια και να αναλάβει την εκπροσώπηση της Ευρυτανίας στην αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της μειοψηφίας κ. Κώστας Λάππας, υποστήριξε ότι ο νομάρχης με ενέργειές του βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ζητώντας ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα προβλέπει όλα όσα είναι απαραίτητα για την Ευρυτανία προβάλλοντας σωστά επιχειρήματα. Είπε επίσης ότι η δημοτική του ομάδα προετοιμάζει εκδήλωση για τα μέσα Απριλίου με τη συμμετοχή της WWF και άλλων φορέων για την σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Ο δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ντίνος Μπομποτσιάρης υποστήριξε ότι για άλλη μια φορά τρέχουμε τελευταία στιγμή για το θέμα. Ζήτησε να ανατεθεί μελέτη σε κάποιο περιβαλλοντικό γραφείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ τοποθετήθηκε κατά του προτεινόμενου χωροταξιακού σχεδιασμού και τάχθηκε υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειας αλλά και υπέρ της ύπαρξης αιολικών πάρκων περιορισμένης όμως έκτασης στην Ευρυτανία.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Μπακόλας ζήτησε να παρθούν σύντομα δεσμευτικές αποφάσεις για το θέμα των αιολικών και όχι να γίνονται μόνο συζητήσεις και ενημερώσεις. Κατηγόρησε τον νομάρχη για τις προηγούμενες ενέργειές του στο θέμα των αιολικών, ενώ υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε δεσμευτική απόφαση για την χρήση των ΑΠΕ μέχρι το 2010. (σχ. αναφ. σε άλλες σελίδες).

Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Κώστας Βλάχος αναρωτήθηκε, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει χωροταξιακός σχεδιασμός στην Ευρυτανία, τι θα απογίνουν τα έργα που έχουν ήδη κατασκευαστεί στην Ευρυτανία. Είπε μάλιστα ότι εφόσον η απόφαση είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξιακός σχεδιασμός στην Ευρυτανία σημαίνει ότι όσα υδροηλεκτρικά έργα είναι σήμερα σε λειτουργία είναι αυθαίρετα και παράνομα;

Ο δασάρχης Ευρυτανίας κ. Γιώργος Καραγεώργος είπε χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς γιατί υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα πίσω από τα αιολικά πάρκα. Μίλησε για την βιομάζα που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αντί για τα αιολικά πάρκα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Ευαγγελοδήμος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η βιομάζα μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ευρυτανία και τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ των αιολικών πάρκων ενώ κατηγόρησε τον νομάρχη και την νομαρχιακή του ομάδα για την παλινδρομική τους στάση στο θέμα αυτό.


ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ

Η ιστορική απόφαση αρ. 28/04-03-2007 του δήμου Δομνίστας απορρίπτει με συντριπτική πλειοψηφία τον χωροταξιακό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δομνίστας σχετικά με τον χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νομό Ευρυτανίας αλλά και στον Δήμο μας τονίζει τα παρακάτω:
1. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ήπιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι όμως στο να γίνονται χωρίς σωστό σχεδιασμό και σωστή χωροθέτηση, χωρίς ενημέρωση για τα οφέλη και τις συνέπειες στη μορφολογία του τόπου μας. 2. Η Κυβέρνηση, ενώ έχει πάρει τις αποφάσεις της από το 2006 δεν ενημέρωσε ούτε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ούτε και τους Δήμους, αποφασίζοντας ερήμην αυτών. Επίσης δεν έγινε ενημέρωση από επιστημονικούς επίσημους φορείς και Υπουργεία. Ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να συνδυαστεί με το χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό και τους υδάτινους πόρους. 3. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών που προτείνονται για εγκατάσταση στον Δήμο μας, ίσως δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα εάν δεν υπάρξει διάλογος για τις θέσεις και με τις τοπικές κοινωνίες. Έχουν τροποποιηθεί τα μεγέθη και ο αριθμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που μας απασχόλησαν. 4.Η επικείμενη απόφαση για να κηρυχθεί ο Κρικελλοπόταμος και το φαράγγι "Πάντα-Βρέχει" ως περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους έρχεται σε ανίθεση με τους περιορισμούς για εγκατάσταση ΑΠΕ σε Μνημεία της Φύσης. 5.Για την εγκατάσταση των Α/Γ αυτονόητη είναι η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των Δημοτών, που μπορεί να γίνει με τοπικό Δημοψήφισμα.
Για το θέμα αυτό ψήφισαν και οι παρευρεθέντες Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων δεδομένου ότι αφορά όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα. Μειοψήφισαν ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Τσαμαδός καθώς και ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Στάβλων Ανδρέας Ζούκας οι οποίοι υποστηρίζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευρυτανίας
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευρυτανίας συνεκτιμώντας την πρώτη φάση της υποστηρικτικής μελέτης για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις διατάξεις του νόμου 2742/1999 ΦΕΚ 207Α, τις διατάξεις του περιφερειακού σχεδιασμού όπως αυτός εγκρίθηκε με την σχετική απόφαση του υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, το γεγονός ότι η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης δεν έλαβε υπόψιν τις θέσεις και προτάσεις των τοπικών θεσμικών φορέων και κυρίως το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων, 2, 6 και 7, στόχοι και αρχές του χωροταξικού σχεδιασμού,καλεί το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει άμεσα το προτεινόμενο σχέδιο γιατί έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με την βούληση της τοπικής κοινωνίας. Να προχωρήσει στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό που να καλύπτει το σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας και των χρήσεων γης (τουρισμός, οικοτεχνία, κατασκευές, πρωτογενή παραγωγή) όπως αναφέρονται στο νόμο 2742/1999. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής τηςδιαδικασίας

αποφασίζει ομόφωνα:
Πρώτον: Απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο για το σύνολο των ΑΠΕ για το νομό Ευρυτανίας α) Αιολική ενέργεια, β) Μικρά υδροηλεκτρικά γ) Γεωθερμικές εγκαταστάσεις, δ) Φωτοβολταϊκά συστήματα ε) Ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου ή της βιομάζας. Συμμερίζεται τον εθνικό στόχο για υποκατάσταση της παραγόμενης ενέργειας και τις δεσμεύσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιπαραθέτει ότι η Ευρυτανία ήδη έχει προσφέρει στο εθνικό ισοζύγιο από τις ήπιες μορφές ενέργειας με το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο της λίμνης Κρεμαστών. Εμμένει στη προγραμματική του θέση για ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νομού μετά την έγκριση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού για το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων χρήσεων γης και αειφόρου ανάπτυξης μετά από σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Δεύτερον: Αποφασίζει ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο την σύγκλιση θεματικού συνεδρίου με θέμα "Τοπικός χωροταξιακός σχεδιασμός" και στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με παράλληλες δράσεις, το οποίο θα διεξαχθεί από 25 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου στην έδρα του νομού, στο Καρπενήσι, με την συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, των θεσμοθετημένων και μη φορέων και συμμετοχή πολιτών για την επίτευξη αυτού του στόχου.


Τι λένε όμως οι «μεγάλοι»;

Η κατάρριψη ενός μύθου και τα πυρηνικά
Δεν υπήρχε δέσμευση καμιάς χώρας της Ευρώπης να καλύψει κανένα ποσοστό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως παραπληροφοριακά καλλιεργούνταν τα τελευταία χρόνια ότι ελήφθη στο Κιότο τον Δεκέμβριο του 1997. Αυτό αναδείχθηκε από τις τελευταίες συζητήσεις. Ήταν μια παρανόηση της σχετικής παραγράφου του Κιότο. Η συμφωνία μιλούσε για "δήλωση προθέσεων" και όχι για συμβατική δέσμευση.

Αυτό έγινε σαφές στην συνεδρίαση που έγινε την Δευτέρα 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της Ανγκέλα Μέρκεν. Η γερμανική προεδρία επιθυμούσε και τελικά πέτυχε, όπως θα δούμε, να καθοριστούν δεσμευτικοί στόχοι για τις ΑΠΕ, και όχι μία απλή δήλωση προθέσεων, έτσι ώστε το 2020 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Συνεπώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα, δεν δεσμεύονταν για εκπλήρωση καμιάς υποχρέωσης. ?ρα όποια κινητοποίηση γίνονταν προς την εγκατάσταση ιδιαίτερα των αιολικών, γίνεται για να καλυφθούν οικονομικά συμφέροντα τα οποία έχουν εκφραστεί στην Ευρυτανία και αλλού, ενώ το ενδιαφέρον κυρίως εστιάζεται στην περιοχή της Δομνίστας και την περιοχή "Νεραιδοβούνι", "Κοκκάλια", "Σαράνταινα" και λιγότερο σε άλλες περιοχές.


Η νέα δεσμευτική απόφαση της Ε.Ε.

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου, τα μέλη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησαν ομόφωνα την απόφαση για μείωση κατά 20% -σε σχέση με τα επίπεδα του 1990- μέχρι το 2020 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, είναι δεσμευτική ως προς τον στόχο, αλλά ελαστική ως προς τον τρόπο επίτευξής της από κάθε κράτος μέλος. Μεταξύ άλλων προβλέπονται ανανεώσιμες καθαρές μορφές ενέργειας (αιολική, ηλιακή), σε ποσοστό 20% επί της συνολικής ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αφορά μόνο ΑΠΕ αλλά και την πυρηνική ενέργεια! Γαλλία, Πολωνία, Φινλανδία και Βαλτικές χώρες πέτυχαν να εντάξουν στις μορφές αυτές και την πυρηνική ενέργεια, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών, όπως της Αυστρίας και της Ιρλανδίας. Ειδικά για την πυρηνική ενέργεια το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναγνωρίζει ότι "η πυρηνική ασφάλεια θα έχει πρωταρχική σημασία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων", επισημαίνοντας παράλληλα πως "εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει κατά πόσον θα βασισθί στην πυρηνική ενέργεια" και τονίζει ότι αυτό "πρέπει να γίνει με παράλληλη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας και της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων".

Τον Δεκέμβριο αποφασίζει ο ΟΗΕ για 30%

Για "φιλόδοξη και αξιόπιστη" απόφαση έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Για τη σημαντικότερη απόφαση ως προς την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών έκανε λόγο, η Greenpeace. Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, την οποία χαρακτήρισε ενθαρρυντική για την προσεχή διάσκεψη του Οργανισμού, που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο στην Ινδονησία και θα αφορά στις κλιματικές αλλαγές και στόχο έχει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε διεθνές επίπεδο το ποσοστό της μείωσης να φτάσει το 30% έως το 2020.

Χθες, η Βρετανία έγινε με ψήφιση νόμου η πρώτη χώρα του κόσμου που προτείνει δεσμευτικά όρια στις εγχώριες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς το Λονδίνο πιέζει για νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής. Το σχέδιο νόμου για την κλιματική αλλαγή προβλέπει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατά 26% έως 32% έως το 2020 και κατά 60% έως το 2060.

πηγή : ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, http://www.evrytanika.gr/index.htmlΜπλόκο στα αιολικά
 13.04.2007

 



19ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1724