Οι ανεμογεννήτριες … ξανάρχονται
Ημερομηνία Sunday, March 16 @ 01:54:28 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Κατατέθηκε τέλος Ιανουαρίου 2008 στην Βουλή η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πήγες ενέργειας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και τον πρόεδρο της επιτροπής συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής για το θέμα, κ. Σουφλιά. Την υπουργική απόφαση υπογράφουν επίσης οι υπουργοί 8 άλλων υπουργείων.

Εργάτης επισκευάζει τον λοβό του έλικα μιας τυπικής ανεμογεννήτριας. Ο λοβός είναι μια... “τελεία” σε σχέση με τον έλικα, αν τον δεις από κάτω σε ύψος 120 μέτρων. Όπως φαίνεται είναι διπλάσιος από τον άνθρωπο!
 
Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευρυτανίας, αλλά και την αποδοχή των θέσεών μας, "Καμία ανεμογεννήτρια στην Ευρυτανία", από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και παρά την κατάθεση των εγγράφων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πρόσφατα ανακοινώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει καμία από τις θέσεις της Ευρυτανίας. Μας αγνόησαν παντελώς

Η απόφαση των υπουργών, η οποία σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους, κατατίθεται διορθωμένη προφανώς μετά την δημόσια διαβούλευση που έγινε το 2007 σε όλη την χώρα και στην Ευρυτανία. Δυστυχώς όμως, δεν έγιναν δεκτές οι αποφάσεις του νομού μας, όπου ομόφωνα είχαμε ζητήσει μέσω του κορυφαίου οργάνου του νομού μας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, "η Ευρυτανία να εξαιρεθεί από δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε μορφής". Ειδικότερα των τεράστιων ανεμογεννητριών, διότι αφενός η Ευρυτανία έδωσε και δίνει στις ανανεώσιμες πήγες από την λίμνη Κρεμαστών και το υδροηλεκτρικό φράγμα και αφετέρου επειδή ο νομός έχει καθαρά τουριστική κατεύθυνση και κατά συνέπεια η εγκατάσταση πάνω από 1.600 ανεμογεννήτριες που προβλέπει το σχέδιο ότι μπορούν να εγκατασταθούν στην Ευρυτανία αποτελεί υπερβολή στα όρια της κατάχρησης αν συμβεί στο μέγεθος που επιτρέπεται.

1.600 ανεμογεννήτριες στην Ευρυτανία

Η Ευρυτανία ανήκει στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2) εκτός από τους δήμους Ασπροποτάμου και Απεραντίων. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όλοι οι νομοί της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο μεγαλύτερο τμήμα τους, όπως και οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας. Το αιολικό δυναμικό που προβλέπει η απόφαση είναι για την παραπάνω γεωγραφική περιοχή συνολικά 2.174 τυπικών ανεμογεννητριών. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί εν δυνάμει να παραχθεί είναι 4.348 MW. Ωστόσο, σημαντικό είναι να δούμε πού προβλέπεται να εγκατασταθεί όλος αυτός ο όγκος των ανεμογεννητριών. Όπως λοιπόν βλέπουμε στο διπλανό χάρτη, το 70% των προβλεπόμενων ανεμογεννητριών κατακλύζει την Ευρυτανία. Υπολογίζεται ότι μπορεί να εγκατασταθούν μέχρι και 1.600 ανεμογεννήτριες στην Ευρυτανία! Αυτή και μόνο η διαπίστωση αρκεί ώστε να υποψιάσει τον πολίτη για το τι πρόκειται να συμβεί στα βουνά μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύναται να καλυφθεί το 8% της γεωγραφικής έκτασης κάθε δήμου, εκτός από τον δήμο Καρπενησίου όπου δύναται να καλυφθεί το 4%, επειδή ο δήμος παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. ?ρα -και ας κρατήσουμε αυτό το δεδομένο- η ίδια η απόφαση δέχεται ότι σε τουριστικές περιοχές -όπως το Καρπενήσι- ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στην τουριστική κίνηση οι ανεμογεννήτριες!

 

Ο παρών χάρτης (τον οποίον είχαμε δημοσιεύσει και πέρυσι τέτοια εποχή) δεν άλλαξε καθόλου και, όπως φαίνεται, η Ευρυτανία είναι "πνιγμένη" στα αιολικά.

Οι ενδιαφερόμενοι

Οι άδειες που έχουν εκδοθεί είναι κυρίως στην κορυφογραμμή από "Νεραϊδοβούνι" εντός δήμου Καρπενησίου μέχρι "Σαράνταινα" στον δήμο Δομνίστας που θα επωμιστεί και το μεγαλύτερο φορτίο εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Υπάρχουν εγκεκριμένες άδειες για την εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Υπάρχει, επίσης, ενδιαφέρον για την κορυφογραμμή στα Φιδάκια μέχρι την Ποταμιά, στο Βελούχι, όπου έχει εκεί άδεια παραγωγής η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. για εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών, αλλά και στην κορυφογραμμή των Αγράφων σύμφωνα με νέες πληροφορίες.


Βιομηχανική ζώνη τα βουνά

Το θέμα είναι αισθητικό λένε κάποιοι και κάνουν λάθος. Διότι κάθε τυπική ανεμογεννήτρια, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, αποδίδει 2 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας σε πλήρη 24ωρη βάση λειτουργίας. Αποτελείται από τρεις έλικες οι οποίοι γυρίζουν με την δύναμη του ανέμου μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος η οποία βρίσκεται σε τεράστιους πυλώνες ύψους 120 μέτρων! Πρόκειται για μια τεράστια βιομηχανική κατασκευή και έτσι πρέπει να το δούμε. Ένα τεράστιο εργοστάσιο που χρειάζεται δεκάδες τετραγωνικά μέτρα μόνο η βάση του και με τον έλικα φτάνει τα 120 μέτρα ύψος, δηλαδή όσο μια πολυκατοικία… 30 ορόφων! Ωστόσο, η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης νομοθετικά παραχωρεί το 3% -ήταν 2% αλλά άλλαξε το περσινό καλοκαίρι με νέο νόμο- της παραγόμενης ενέργειας σε χρήμα στον κάθε δήμο στα όρια του οποίου του θα εγκατασταθούν Αιολικά Πάρκα.

Μόνο να σκεφτεί κανείς τι οικολογική καταστροφή θα προκληθεί με τις εργασίες εγκατάστασης των αιολικών, τους τεράστιους δρόμους που πρέπει να διανοιχτούν με μπουλντόζες και άλλα φορτηγά μέσα από τα πανέμορφα ελατοδάση μας και πού θα πεταχτούν όλα αυτά τα μπάζα, τι τεράστιες "γούρνες" πρέπει να ανοιχτούν για να "τσιμεντωθει" κάθε μια από τις ανεμογεννήτριες, ώστε να αντέχει ως κατασκευή τα μποφόρ των ανέμων. Και τέλος, πώς θα μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια και θα συνδεθεί με το Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτρισμού; Προβλέπεται ότι θα στηθούν μεγάλοι μετασχηματιστές και θα απλωθούν χιλιόμετρα καλωδίωσης με πυλώνες μέσα στα δάση. Πρόκειται πράγματι για μια εφιαλτική εικόνα, αν την συνειδητοποιήσει κανείς. Αυτό δεν το θέλουμε για την Ευρυτανία. Τουλάχιστον όχι σε τόση έκταση.


Αντιδράσεις

Το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά τον νομό, αλλά κυρίως την περιοχή του δήμου Δομνιστας, αφού η περιοχή αυτή προβλέπεται να κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα, όμως, με ανεξάρτητες έρευνες δεν μπορεί να υλοποιηθούν -στο μέγεθος που επιτρέπει η ΚΥΑ- τόσο μεγάλα αιολικά πάρκα στην περιοχή, γιατί περιοχές που έχουν "δεσμευθεί" από τις εταιρείες ανήκουν σε περιοχές φυσικού κάλλους και NATURA 2000. Ειδικά για το NATURA 2000 να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ακόμη την σχετική σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και κατά συνέπεια μπορεί να είναι η περιοχή χαρακτηρισμένη αλλά νομικά είναι ελεύθερη!

Η πλειονότητα των κατοίκων του νομού μας ούτε καν υποψιάζεται ότι κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να μετατρέψουν τον καθαρότερο νομό της Ελλάδας σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, με την κατασκευή και εγκατάσταση τεράστιων πάρκων ανεμογεννητριών. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν θεμιτό και ωφέλιμο να γεμίσουν τα βουνά μας με τέτοιες γιγάντιες κατασκευές, όμως, η αλόγιστη εγκατάσταση αλλάζει άρδην ό,τι έχει ταυτίσει στο νου του τόσο ο ντόπιος κάτοικος όσο και ο επισκέπτης του νομού μας, καταχωρίζοντας την Ευρυτανία ως "η Ελβετία της Ελλάδας". Ειδικότερα στον δήμο Δομνιστας υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο παρελθόν.

Να θυμίσουμε δε ότι αντιδράσεις επί του σχεδίου υπήρξαν και από νομάρχες της περιφέρειας κατά την συζήτηση του θέματος που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στα πλαίσιο διαβούλευσης του σχεδίου στα τέλη Μαρτίου του 2007 στους Δελφούς. Μοναδική παραφωνία αποτελεί ο πρόεδρος Τυμφρηστού, κ. Μηλιωρίτσας, ο οποίος είναι υπέρμαχος των αιολικών και τα οποία επιθυμεί διακαώς. Τέλος, με την ανακοίνωση της ΚΥΑ να πούμε ότι αντιδράσεις υπήρξαν σε έκτακτη συνεδρίασή της και στην ΤΕΔΚ Φθιώτιδας. Στην Ευρυτανία ακόμη δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά αναμένονται προφανώς σύντομα τόσο σε επίπεδο νομαρχίας όσο και σε επίπεδο δήμων.


Η ΕΝΑΕ για τα αιολικά

Εξάλλου, σήμερα στην Αθήνα, συνεδριάζει η ΕΝΑΕ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι και ο νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, με θέμα μεταξύ των άλλων και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να μάθουμε ποια είναι η θέση της ΕΝΑΕ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.


Από το καλοκαίρι τα γράφαμε...


 
Aρ. φυλ. 243/11-06-2007
 


Αρ. φυλ. 264/5-12-2007
 

Τα "Ευρυτανικά Νέα" έγκαιρα ενημέρωσαν την κοινή γνώμη για την πρόθεση του κ. Γιώργου Σουφλιά, του υπουργού του ΠΕΧΩΔΕ, όταν το καλοκαίρι του 2007 και μετά την καθολική αντίδραση του νομού μας με τις ομόφωνες αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, φιλοξενήσαμε αποκλειστικές δηλώσεις του ότι "αν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρυτανία οι ανεμογεννήτριες θα μπουν ό,τι και αν λένε οι τοπικές κοινωνίες". Αν και είχε δημοσιοποιηθεί η θέση του κ. Υπουργού, ουδείς έκανε κάτι.

Επίσης, με άλλο αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των "Ευρυτανικών Νέων", τον Δεκέμβριο του 2007, ενημερώσαμε πολύ έγκαιρα την κοινή γνώμη ότι παρά τις αντίθετες και πάλι αποφάσεις του νομού μας καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων σε οικόπεδα της ανατολικής Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι κλπ, για την εγκατάσταση μικρών τουριστικών καταλυμάτων -παραμένει στα 4 στρέμματα μόνο για κατοικία- και διπλασιάζεται, ζητώντας αρτιότητα πλέον στα 8 στρέμματα. Η απάντηση δόθηκε από τα επίσημα χείλη των υπουργών μετά από ερώτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γενικά για τον χωροταξικό σχεδιασμό τουρισμού. Δυστυχώς και εδώ επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε.

Για τα δυο αυτά σοβαρά θέματα είχαν ληφθεί αποφάσεις, έγιναν διαβήματα στην περιφέρεια, κατατέθηκαν οι αντιδράσεις μας ως νομός και ως φορείς, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε δεκτό. Απόδειξη της παντελούς αδιαφορίας για τα τοπικά θέματα είναι ότι η δημόσια διαβούλευση που προέβλεπε η ΚΥΑ πριν κατατεθεί ως τελικό σχέδιο, ώστε να περιληφθούν και οι κοινωνικές αντιδράσεις, όπου ήταν αυτές δίκαιες, έγινε μόνο και μόνο για το θεαθήναι και η Ευρυτανία παραμένει το αποπαίδι της κυβέρνησης και εννοείται κάθε κυβέρνησης.


--------------------------------------------------------------------------------

Τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Τι λέει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας για το Χωροταξικό Σχέδιο της κυβέρνησης για τα αιολικά πάρκα.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην χώρα μας με το υπό κατάρτιση "Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας".

Η Εθνική Χωροταξία των αιολικών πάρκων που έχει εισηγηθεί το Επιμελητήριο από πολλών ετών, δεν είναι απλώς ένα μέσο νομιμοποίησής τους, λόγω της καθαρής ενέργειας που παράγουν.

Τα αιολικά πάρκα δεν παύουν να είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που έχουν ολέθριες επιπτώσεις, όταν εγκαθίστανται σε ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα, όπως είναι ιδίως οι δρυμοί, τα δάση, οι δασικές εκτάσεις κλπ. Επιπλέον, η χρήση της τεχνολογίας των τεράστιων ανεμογεννητριών δεν συμβιβάζεται διόλου με τη μικρή κλίμακα του ελληνικού τοπίου. Τούτο και μόνο τις αποκλείει από το τοπίο των νησιών, των ακρωτηρίων, των ακτών κ.ά., που συνιστούν τη μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου.

Κατ' ουδεμία λογική βιωσιμότητας μπορούν όλα αυτά να αγνοηθούν για χάρη της παραγωγής αιολικής ενέργειας. Η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έπεται της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματά μας, όπως τα ιερά βουνά μας, οι αλπικές ζώνες τους, οι δρυμοί τους, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και γενικά το νησιωτικό τοπίο.

Επομένως, το υπό κατάρτιση Ειδικό Πλαίσιο δεν είναι νόμιμο και βιώσιμο στο μέρος εκείνο που δεν εξαιρεί τα ανωτέρω οικοσυστήματα από τους χώρους εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Υπάρχει αρκετός άλλος χώρος στην Επικράτεια για να εγκατασταθούν αυτά. Δεν είναι διόλου απαραίτητο, ούτε βιώσιμο, να επιλεγούν οι τοποθεσίες του υψίστου αιολικού δυναμικού.


Η "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ" για τα αιολικά

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος συμφωνεί απόλυτα με τις παραπάνω θέσεις του επιμελητηρίου για το οποίο, όπως σημειώνουν, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας Περιβάλλοντος είναι ο κύριος Δεκλερής και μέλη του ο κύριος Ζερεφός, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και άλλοι Ακαδημαϊκοί.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωσή τους, καλούν τους Ευρυτάνες πολίτες "…να επαγρυπνούν και να ενημερώνονται διαρκώς για τις θέσεις και τις προθέσεις τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων τους, καθώς μόνο οι δικές τους αποφάσεις μπορούν να κρατήσουν μακριά από τα ευαίσθητα δάση μας τις τεράστιες αυτές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλοιώνοντας για πάντα το χαρακτήρα του τόπου μας.

 

[ ΑΠΟΨΗ]

Εμείς πιστεύουμε ότι άλλος πρέπει να είναι ο δρόμος: Να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την φυσιογνωμία της και το φυσικό περιβάλλον.

Να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κάλλος του νομού μας, τα σπουδαία ιστορικά μνημεία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών μας και την πλούσια παράδοση.

Έτσι νομίζουμε ότι πρέπει να σταθεί ο τόπος μας στους σύγχρονους καιρούς, προσδοκώντας οφέλη. Πρέπει να κρατήσουμε την Ευρυτανία τόσο όμορφη και ξεχωριστή, όσο μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Έτσι θα πρέπει να τη βρουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενεές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία κανενός αιολικού πάρκου -υπάρχουν ήδη οι ομόφωνες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από όλα τα όργανα του νόμου, της νομαρχίας της ΤΕΔΚ των βουλευτών μας- πριν γίνει εξαντλητική συζήτηση σε ανοιχτές συγκεντρώσεις των κατοίκων σε κάθε περιοχή.


(Ευρυτανικά ΝΕΑ, 20 Φεβρουαρίου 2008)



19ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1716