Οχι στο Αιολικό Πάρκο βροντοφώναξαν οι κάτοικοι του Αγίου Αθανασίου
Ημερομηνία Saturday, March 25 @ 20:08:58 UTC
Θέμα Εύβοια


Στις 31 Μαρτίου, στον Αγιο Αθανάσιο, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Διρφύων, οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατάγονται από τον Αγιο Αθανάσιο, το Τοπικό Συμβούλιο, τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου και πολλοί κάτοικοι.


Η άποψη των κατοίκων, εκφράστηκε από ένα ομαδικό, βροντερό ΟΧΙ στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στην περιοχή, ενώ παράλληλα, άρχισε και η συγκέντρωση υπογραφών των κατοίκων, έχοντας συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 250.
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, με επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Αντώνη Σμπρίνη και τον Γ. Γραμματέα Τρίκκα Αναστάσιο και αποστέλλεται προς όλους τους υπεύθυνους φορείς ανακοινώνει:

«Σχετικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε ότι, όλα τα μέλη του Συλλόγου μας καθώς και όλοι οι κάτοικοι του Αγίου Αθανασίου, μετά από Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στο χωριό μας, αποφασίσαμε να εναντιωθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε, στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Δίρφη, για τους παρακάτω λόγους

1. Είναι οφθαλμοφανές και αυτονόητο ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, από την εν λόγω τοποθέτηση, θα είναι τεράστια, με άμεσα αποτελέσματα στον υδροφόρο ορίζοντα και στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Σκεφτείτε ότι θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε 1.000 στρέμματα. Θα πρέπει λοιπόν να ανοιχτούν δρόμοι για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών και τη μεταφορά πρώτων υλών. Υπ' όψη ότι οι εν λόγω ανεμογεννήτριες είναι 45 μέτρα ύψος με πολύ μεγάλο άνοιγμα φτερών. Αρα η μεταφορά τους θα γίνει με μεγάλα φορτηγά, τα οποία θα χρειαστούν φαρδείς δρόμους για να κινηθούν. Δε χρειάζεται πιστεύουμε πολύ μυαλό για να δούμε την καταστροφή που θα υποστεί το βουνό μας, από την αναπόφευκτη χρησιμοποίηση δυναμίτη και μεγάλων εκσκαφέων που θα χρησιμοποιηθούν. Προσπαθήστε να δείτε τη Δίρφη γεμάτη με οριζόντιους και κάθετους φαρδείς δρόμους. Όλοι ξέρουμε ότι στην περιοχή, βρίσκεται το φαράγγι της «Αγάλης». Ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίου, ικανό, αν αναπτυχθεί σωστά, να προσελκύσει τουρισμό, βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αν καταστραφεί και αυτό από τις ανεμογεννήτριες, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί ο ορεινός όγκος από τις πυρκαγιές, τα τελευταία 15 χρόνια, θα είναι ταφόπλακα για το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι ευθύνες μας λοιπόν απέναντι στις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, είναι τεράστιες.

Όλα αυτά δεν τα κατασκεύασε η φαντασία μας. Είναι συμπεράσματα, τα οποία βγήκαν μετά από επίσκεψη, η οποία έγινε στα χωριά της Νότιας Εύβοιας. (Ζάρητρα, Μαρμάρι, Κάρυστο). Εκεί συζητήσαμε με τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, οι οποίοι είναι απελπισμένοι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τόπο τους. Προσπαθούν και αυτοί να σταματήσει η ισοπεδωτική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος για χάρη του χρήματος, χωρίς αποτελέσματα μέχρι τώρα. Τις εταιρείες δεν τις ενδιαφέρουν το περιβάλλον και η περιουσία των πολιτών. Για το μόνο που νοιάζονται είναι το χρήμα. Σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε εμείς τώρα, πριν «βάλει πόδι» εταιρεία στην Δίρφη.

2. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η Εταιρεία θα σταματήσει σ' αυτές τις ανεμογεννήτριες; Ευνόητο είναι ότι θα προχωρήσει σε τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε όλο το βουνό από το χωριό μας έως τον Θεολόγο, για να ενωθεί με το Αιολικό Πάρκο που προσπαθεί να τοποθετήσει στο βουνό πάνω από την Ερέτρια. (Και εκεί υπάρχουν δυναμικές αντιδράσεις). Υπάρχουν άνεμοι που τους εξυπηρετούν στη Δίρφη και στον Όλυμπο και δεν υπάρχουν σε όλη την κορυφογραμμή; Αρα θα ξεκινήσουν από το χωριό μας και θα επεκταθούν σε όλη την κορυφογραμμή κατά μήκος, πάνω από το χωριό Λούτσα, Στενή κ.λ.π. Ένας ακόμη λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην τοποθέτηση περισσότερων ανεμογεννητριών είναι ότι ζητάει 1.000 στρέμματα χωρίς να έχει κάνει οποιαδήποτε μελέτη. Τουλάχιστον, δεν έχουμε λάβει γνώση κάποιας. Ζητάει αόριστα την περιοχή «ράχη» της Δίρφυς, χωρίς να γνωρίζουμε που ακριβώς είναι αυτή η «ράχη» και που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Το μόνο στοιχείο που έχει κάνει γνωστό η εταιρεία είναι ότι θέλει 1.000 στρέμματα για να τοποθετήσει, τάχα, 35 περίπου ανεμογεννήτριες. 1 μόνο ανεμογεννήτρια ανά 28 στρέμματα. Είναι ποτέ δυνατόν; Υπάρχει, άραγε, κάποιος που τους πιστεύει;

3. Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουμε και στη μεταφορά ρεύματος. Το ρεύμα θα παράγεται στο βουνό. Πώς θα μεταφέρεται στα κέντρα διανομής της ΔΕΗ; Φυσικά με πυλώνες υψηλής τάσης, οι οποίοι θα γεμίσουν όλη την περιοχή; Φανταστείτε τρεις γραμμές μεταφοράς, για να μην πούμε ότι θα είναι σίγουρα περισσότερες, οι οποίες θα ξεκινούν από τα βουνά μας και θα καταλήγουν, πιθανώς, στα Ψαχνά. Νέοι δρόμοι για την τοποθέτηση των πυλώνων, κόψιμο δέντρων για να περάσουν τα σύρματα. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

4. Τέλος θα πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Δήμου Διρφύων για την μη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Διότι το θέμα αφορά όλους. Όχι μόνο τους κατοίκους του Αγίου Αθανασίου. Εδώ θα γίνει μόνο η αρχή. Και εάν γίνει η αρχή εδώ, το περιβάλλον θα καταστραφεί σε όλο τον ορεινό όγκο της Δίρφυς. Χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι πλέον. Ρίξτε μια ματιά στη νότιο Εύβοια. Ξεκινούν από το Αλιβέρι και καταλήγουν στην Κάρυστο. Εδώ θα μείνουν μόνο στη Δίρφη;

Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογός μας είναι υπέρ της ήπιας μορφής Ενέργειας, η οποία προστατεύει το περιβάλλον. Δε θα πρέπει όμως στο βωμό της Αιολικής Ενέργειας να θυσιάσουμε το ίδιο το περιβάλλον. Θα πρέπει να τοποθετηθούν εκεί όπου η παρέμβαση στο περιβάλλον θα είναι μηδενική. Όχι εκεί που θα το καταστρέψει.
Ελπίζουμε στην βοήθειά σας και ευελπιστούμε ότι ο κοινός μας αγώνας θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το καλό όλων μας».

Μάιος 2001

 



5ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=171