Αλλαγή πλεύσης σχετικά με τα αιολικά πάρκα, του Φ. Σομμαρίπα
Ημερομηνία Sunday, March 16 @ 01:37:40 UTC
Θέμα Σέριφος


Τα επιχειρήματα, μέχρι σήμερα, που αμφισβητούν το βάσιμο της πολιτικής σχετικά με τα αιολικά πάρκα έχουν αναπτυχθεί σχεδόν ομοιόμορφα από δεκάδες συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και από την αρθρογραφία του τύπου. Ωστόσο δεν υπήρξε καμμιά σαφής και καθαρή αντίδραση των αρμοδίων αρχών και οι διαμαρτηρίες - είτε είναι σωστά θεμελιωμένες είτε όχι - πεφτουν στου κουφού τ'αφτί. Όταν, εμμέσως, υπάρξουν απαντήσεις, είναι αόριστές, δεν εξαναγκάζουν κανέναν υπεύθυνο φορέα και φανερώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο πλαίσιο πέρα από το πήγαιν'έλα ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και την ΡΑΕ η οποία, είναι φανερό, ότι προωθεί την πάγια πολιτική των Βρυξελλών στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, πέρα από τις γενικές αρχές που διατυπώνουν τα όργανα της Ε.Ε., η Κομισιόν δεν είναι αρμόδια να ορίσει κριτήρια για εγκαταστάσεις που αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κράτος, ούτε μπορεί να λειτουργήσει σαν παραβάν πίσω από το οποίο παίρνονται όλες οι ύποπτες αποφάσεις των οποίων η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις.

Διάφορες υποβολημιαίες φήμες που κυκλοφορούν τοπικά ότι δήθεν εξαιρείται η άλφα ή βήτα περιοχή, καθώς και η επιστράτευση δήθεν "οικολόγων" που προπαγανδίζουν την βιομηχανική ανάπτυξη των φυσικών πηγών, δείχνουν ότι τα σχέδια κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης του οικολογικού ιδεώδους είναι πάντα ενεργά και οι κάθε είδους αόριστες δηλώσεις των υπευθύνων φορέων περί μελήματος για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον είναι φανερό ότι δεν δεσμεύουν κανένα εφ' όσον δεν υλοποιούνται σε συγκεκριμένες και εξαγγελμένες αποφάσεις. Ώστε ο κίνδυνος να θυσιαστεί ένα μεγάλο μέρος του εθνικού πολιτιστικού και φυσικού πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα υποβόσκει πάντα. Κανείς δεν αμφισβητεί την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, αλλά κανείς δεν μπορεί να δεχτεί να γίνει η Ελλάδα ο σκουπιδοτενεκές των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων.

Για όλους αυτούς τους λόγους – και για να λήξει αυτή η διελκυστίνδα που παίζεται ανάμεσα σε κρατικούς φορείς και δήθεν ανεξάρτητα δημόσια όργανα – είναι ανάγκη να αναπτυχθεί το ταχύτερο δυνατόν (οι καλοκαιρινοί μήνες όντας πάντα οι μήνες που παίρνονται οι "πονηρές" απόφάσεις) μια πανελλήνια επαφή όλων των επι μέρους συλλόγων και επιτροπών με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου που σκοπός του θα είναι όχι οι απλές διαμαρτηρίες και η απαρίθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βιομηχανική κλίμακα αλλά η άσκηση πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση που, έχοντας την τελική απόφασιστική αρμοδιότητα θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να θεσπίσει επειγόντως και επίσημα τις λεπτομερείς προδιαγραφές σχετικά με την εγκατάσταση των αιολοκών πάρκων, ορίζοντας τις τοποθεσίες, το μέγεθος, τον αριθμό των ανεμογεννητριών και διευκρινίζοντας που πρόκειται για βιομηχανική κλίμακα, πού για τοπική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών καθώς και τον ρόλο που θα έχουν οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης στις σχετικές αποφάσεις.

Το εξαγγελμένο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο πολύ απέχει από μια τέτοια εξειδίκευση και μόνο ένας εμπειρογνώμων στις διοικητικές εμπλοκές θα μπορούσε να εικάσει την εφαρμογή του σε κάθε περίπτωση. Η απαίτηση μιας πολιτικής απόφασης από μέρους των αρχών είναι νόμιμη δεδομένου τον τελευταίο λόγο στη λήψη αποφάσεων τον έχει η ελληνική κυβέρνηση που μέχρι τώρα εκφράζεται με γενικότητες και αοριστολογίες. Η πολιτική αυτή πίεση θα είναι φρόνημο και λογικό να είναι ανεξάρτητη από κάθε πολιτική παράταξη και να ασκείται από όλους τους πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον.

Η υλοποίηση ενός συλλογικού οργάνου που θα αναλάβει το έργο της κινητοποίησης και του συντονισμού των τοπικών οργανώσεων, των δήμων και των κοινοτήτων αλλά και των ενδιαφερομένων πολιτών σε μια κοινή δράση, θα έχει το πρόσθετο αποτέλεσμα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των επί μέρους τοπικών συλλόγων και επιτροπών που, παρ'όλο που προβάλλουν σχεδόν πανομοιότυπα επιχειρήματα, τοπικιστικές διαφορές εξασθενίζουν την επίδρασή τους.

Η πρόταση αυτή υποβάλλεται στους δήμους και τους συλλόγους των οποίων βρέθηκαν οι αντιδράσεις στον τύπο και στο ιντερνέτ. Στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιάς από τους συλλόγους και τα όργανα αυτοδιοικησης για να συντονιστούν μεταξύ τους. Προσωρινά και μέχρι την ανάληψη της πρωτοβουλίας από το κατάλληλο όργανο, οι υποβάλλοντες αυτήν την πρόταση μπορούν, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουν σαν ταχυδρομική θυρίδα για την ανταλλαγή και διάδοση προτάσεων και απόψεων στις ακόλουθες δευθύνσεις:

7/8/2007
Φ. Σομμαρίπας 85004 Σέριφος. Mail: sommarip@otenet.gr
blog "frsommaripas.blogspot.com"19ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1708