Θα κάνουμε τα νησιά βιομηχανίες; του Κρίτωνα Αρσένη
Ημερομηνία Sunday, March 16 @ 01:24:15 UTC
Θέμα Νησιά


Αν μέχρι πρόσφατα κατακρίναμε την ελληνική διοίκηση για την δυστοκία της στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν δίχως προηγούμενο κίνδυνο για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου. Το σημαντικότερο ίσως πλήγμα φαίνεται να το δέχεται η Σέριφος.

Στη Σέριφο το πάρκο εκτιμάται ότι θα απλωθεί σε μια περιοχή ίση με το 1/3 του νησιού. Η ηχητική όχληση στους οικισμούς της Παναγιάς, Πύργου και Καλλίτσου ενδέχεται να είναι τεράστια και να καθιστά τους οικισμούς αυτούς αβίωτους. Το αισθητικό κόστος θα είναι τόσο τεράστιο όσο το πάρκο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τον τουρισμό, την κύρια πηγή εισοδήματος στο νησί. Δεν υπάρχει ενημέρωση στους κατοίκους για το τι επιπτώσεις θα έχει το πάρκο στην καθημερινή ζωή του νησιού, στις οικονομικές προοπτικές του και ακόμη περισσότερο ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις μετά από είκοσι χρόνια όταν θα παύσει η λειτουργία του. ?ραγε, αν μετατρέψουμε τα νησιά μας σε εργοστάσια ενέργειας, μήπως στο μέλλν βιώσουμε και την αποβιομηχάνιση τους;
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έχει επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο από τις λάθος χωροθετήσεις και τα υπερμεγέθη πάρκα.

Το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει για αιώνες. Τι κρίμα αν καταφέρουμε να το απαξιώσουμε μέσα σε μια γενιά.

Φιλικά
Κρίτωνας Αρσένης
Χωροτάκτης-Οικονομολόγος ΜΑ Harvard'03
Υπεύθυνος Προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιας
Τριπόδων 28, 10558 Πλάκα, Αθήνα
Τηλ: 210 3225245 εσ. 115
Φαξ: 2103225240
E-mail:aigaio@ellinikietairia.gr
http://www.diktioaigaiou.gr/
http://www.ellinikietairia.gr/ »19ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1701