Όργιο Αυθαιρεσιών στην Ερμούπολη Σύρου
Ημερομηνία Friday, July 29 @ 10:57:17 UTC
Θέμα Σύρος


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/10/2001
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Ερμούπολης ιστορικά αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πολεοδομικό σκάνδαλο και στη χειρότερη πολεοδομική απάτη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Πολιτών Σύρου, με συνέπεια τον ξεπεσμό της «Αρχόντισσας των Κυκλάδων».Υστερα από χρονολογική αναφορά που καλύπτει το δημιουργηθέν «οικιστικό καθεστώς» από το 1824 και το 1835 έως το 1923 στοιχειοθετείται το πώς υιοθετήθηκε στην πόλη «η νομιμοφανής αυθαίρετη δόμηση», «μια πολεοδομία, που χρησιμοποιεί αντί σχεδίου πόλεως ένα σκαρίφημα μη νόμιμο και μη συγκεκριμένο».
Το 1978, υπενθυμίζεται, η Ερμούπολη χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός, αλλά συνεχίστηκε η κατεδάφιση εξαίρετων κτιρίων και η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση.
Τον Ιούνιο του 2002 ο Συνήγορος του Πολίτη επιβεβαίωσε την επιλεκτική εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και την καταστρατήγηση των θεσμοθετημένων όρων δόμησης και τον Ιανουάριο του 2001 το ΣτΕ επιβεβαίωσε με τη σειρά του την αυθαίρετη δόμηση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τις παρεκκλίσεις από τους όρους δόμησης των παραδοσιακών οικισμών.
Παρ' όλα αυτά, επισημαίνει η Ενωση Πολιτών Σύρου, «οι τοπικοί φορείς, η "πνευματική", η "επιστημονική" και "επαγγελματική" ελίτ της πόλης με επικεφαλής τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Μηχανικών πιέζουν για "πολιτική λύση", αγωνίζονται για να καλυφθεί και να συνεχιστεί η αυθαίρετη δόμηση και η παράτυπη σύνταξη δικαιοπραξιών».
Στις 23/7/2001 έδωσε «πολιτική λύση» το «θερινό τμήμα της Βουλής» προσωρινά μέχρι τις 31/7/2002, όμως παρά τις πιστοποιήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Ερμούπολη σήμερα χρησιμοποιείται μη συγκεκριμένο ρυμοτομικό για την έκδοση οικοδομικών αδειών!
Ετσι, στην Ερμούπολη:
* «Δεν ισχύουν οι γενικοί κανόνες, οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις των πολεοδομικών διατάξεων, όπως σε όλη την επικράτεια.
* Δεν εντάσσονται περιοχές στο σχέδιο πόλης, το οποίο επεκτείνεται χωρίς πολεοδομική μελέτη, χωρίς εισφορά σε γη και χρήμα.
* Η οικοδόμηση γίνεται χωρίς εφαρμογή των διατάξεων περί αερισμού, φωτισμού, ηλιασμού, των κανόνων της νομοθεσίας.
* Τα αυθαίρετα νοιμοποιούνται χωρίς καμιά συνέπεια, σε πλήρη αδιαφορία για την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ αγνοείται ο κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας και ισχύουν καταργημένες διατάξεις, ώστε να δομούνται μη άρτια οικόπεδα με τριπλάσιο συντελεστή δόμησης από τον θεσμοθετημένο και κατά παράβλεψη των υποδείξων του ΥΠΕΧΩΔΕ.
* Καταστρέφεται ανενόχλητα ένας ιστορικά και αρχιτεκτονικά προστατευόμενος οικισμός εν μέσω διακηρύξεων περί ανάδειξης και αναβάθμισής του!».1ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=17