Πλατφόρμα για θαλάσσια αιολικά πάρκα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία
Ημερομηνία Saturday, March 15 @ 23:30:01 UTC
Θέμα Νησιά


Της Ιφιγένειας Διαμαντή

Το «κλειδί» για μια εξελιγμένη μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.: πρόκειται για μια ειδική ανυψωτική πλατφόρμα/φορτηγίδα  (jack-up platform/ jack-up barge) που μπορεί να... ταξιδεύει, και έργο της είναι να βοηθά στο «στήσιμο» και τη συναρμολόγηση των ανεμογεννητριών σε θαλάσσια πάρκα αιολικής ενέργειας. Τέτοια πάρκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Δανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις σκανδιναβικές χώρες και τις ΗΠΑ.Από την Αγγλία

Η σύμβαση, η πρώτη έπειτα από είκοσι χρόνια παραγγελία των Ελληνικών Ναυπηγείων για το εξωτερικό (ο πελάτης είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο), υπογράφηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με τη Hochtief Construction AG, με συμβατική ημερομηνία παράδοσης τον Απρίλιο του 2009· προβλέπει εργασία 15 μηνών για τα Ελληνικά Ναυπηγεία και Ελληνες υπεργολάβους.

Και το όνομα Θωρ

Η μήκους 70 μ. και πλάτους 40μ. πλατφόρμα θα μπορεί να «φιλοξενήσει» 28 άτομα, θα διαθέτει κατάστρωμα εργασίας, γερανό με ανυψωτική ικανότητα 400 τόνων και θα... ονομάζεται Θωρ (Thor), από τον θεό του κεραυνού και της αστραπής στη νορβηγική μυθολογία.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., κ. Τις Στούμπερ μίλησε για την «τεχνολογική καινοτομία στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας», ενώ ο δρ Ιωάννης Κορδάτος, διευθυντής διαχείρισης Εργων προγραμματισμού ποιοτικού ελέγχου και μηχανικών συγκολλήσεων των Ναυπηγείων τόνισε ότι η κατασκευή της ανυψωτικής πλατφόρμας «προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά». 

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/1/2008)19ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1699