Ολλανδία: κατασκευάζουν βιομηχανικό αιολικό πάρκο 23 χιλιόμετρα από την ακτή
Ημερομηνία Saturday, March 15 @ 23:24:29 UTC
Θέμα Νησιά


Επιμέλεια: Γιώργος Αγγελόπουλος

Το πλεονέκτημα των ανεμογεννητριών είναι ότι παράγουν καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια. Το μειονέκτημα είναι ότι βλάπτουν την αισθητική του περιβάλλοντος. Οι Ολλανδοί λοιπόν βρήκαν έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία δεν υπάρχει έλλειψη... ανέμων, υπάρχει όμως έλλειψη χώρου. Και καθώς στους Ολλανδούς αρέσει να έχουν τα σπίτια τους μικρά και τους κήπους τους χαριτωμένους, η αντίδραση στα αιολικά πάρκα είναι πολύ έντονη. Για τον λόγο αυτόν, το νέο ολλανδικό αιολικό πάρκο κατασκευάζεται στη θάλασσα και μάλιστα σε τέτοια απόσταση από τις ακτές ώστε μόλις που διακρίνεται στον ορίζοντα. Έτσι αφ΄ ενός μεν η αρνητική παρέμβαση, όσον αφορά την αισθητική, από τις 60 ανεμογεννήτριές του εξαλείφεται και αφ΄ ετέρου το αιολικό πάρκο μπορεί να αξιοποιήσει τους ισχυρότερους ανέμους που πνέουν στη θάλασσα, μακριά από τις ακτές.
Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα στην ακτογραμμή της Ευρώπης, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς όμως να εξοργίσουν τους πολίτες τοποθετώντας μπροστά στα σπίτια τους γιγαντιαίες τουρμπίνες. Το ολλανδικό αιολικό πάρκο Q7 θα κοστίσει 383 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται ήδη σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από τις ολλανδικές ακτές στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στην πόλη Έιμοϊντεν. Βρίσκεται μακρύτερα από τις ακτές απ΄ ό,τι οποιοδήποτε άλλο αιολικό πάρκο στον κόσμο και οι κατασκευαστές του (οι εταιρείες Εconcern και Εneco Εnergie) υποστηρίζουν ότι στο προσεχές διάστημα θα κατασκευασθούν άλλα πέντε ώς δέκα τέτοια αιολικά πάρκα. «Το Q7 θα προσφέρει αρκετό ηλεκτρισμό για 125.000 νοικοκυριά, όμως παράλληλα μαθαίνουμε απ΄ αυτό. Μαθαίνουμε πώς να κατασκευάζουμε αυτά τα αιολικά πάρκα, πώς να τα διαχειριζόμαστε και να τα λειτουργούμε», λέει ο Μπέρναρντ φαν Χέμερτ, ένας από τους μηχανικούς που διευθύνουν το έργο. «Οι περισσότερες εκστρατείες εναντίον των ανεμογεννητριών βασίζονται στον θόρυβο που προκαλούν και στο ότι είναι άσχημες· και αυτά τα αντιμετωπίσαμε βγαίνοντας στη θάλασσα», πρόσθεσε ο φαν Χέμερτ.

Δεν λείπουν τα προβλήματα

Χάρη στον ρηχό, αμμώδη βυθό γύρω από τις ολλανδικές ακτές, τα θεμέλια των ανεμογεννητριών θα βυθιστούν 25 μέτρα στο υπέδαφος μέσα σε λίγες ώρες, όμως υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα. Οι διαστάσεις τους είναι τεράστιες. Οι ανεμογεννήτριες θα υψώνονται 98 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα φέρουν τρεις αιχμηρές, στενές λεπίδες μήκους 40 μέτρων η κάθε μιά. Όταν θα αρχίσουν να περιστρέφονται, στις αρχές του 2008, προσδοκάται ότι θα μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 225.000 τόνους, βοηθώντας τους Ολλανδούς να επιτύχουν να χρησιμοποιούν ώς το 2020 ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20%

«Είναι ασύμφορη η αιολική ενέργεια»

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ είναι τόσο μεγάλες, ώστε μπορούν να μεταφερθούν μόνο διά θαλάσσης. Μόνο ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη μπορεί να κατασκευάσει τις μπαταρίες διαμέτρου 4,5 μέτρων, οι οποίες θα πρέπει να μεταφερθούν πρώτες στη θάλασσα για να αποτελέσουν τη βάση για τις ανεμογεννήτριες, εξηγεί ο μηχανικός φαν Χέμερτ. «Είναι μια τεράστια επιχείρηση από πλευράς επιμελητείας. Λίγοι πλωτοί γερανοί μπορούν να χειρισθούν τόσο βαριές κατασκευές και να βάλουν τα θεμέλια στον βυθό. Όμως το δυσκολότερο σε όλα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι η καλωδίωση».
Ο Τζιμ Μολέ, πρόεδρος μιας ολλανδικής οργάνωσης που κάνει εκστρατεία κατά της αιολικής ενέργειας, παραδέχεται πως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χερσαίες ανεμογεννήτριες. «Μπορεί να είναι καλύτερη λύση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος πιστεύει πως δεν υπάρχει καλύτερη. Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται σε αιολικά πάρκα θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν σε έρευνα και νεωτερισμούς σε άλλες ενεργειακές πηγές». Τα αιολικά πάρκα, προσέθεσε, δεν μπορούν να παραγάγουν τις ποσότητες της ενέργειας που απαιτεί η Ευρώπη με κόστος που να συμφέρει και σε έκταση που να είναι δυνατόν να τους διατεθεί. 

(πηγή:ΤΑ ΝΕΑ, 5/9/2007)19ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1695