Πλωτές ανεμογεννήτριες, της Εύπλοιας
Ημερομηνία Saturday, March 15 @ 23:23:16 UTC
Θέμα Νησιά


Ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα ενάντια στις τοποθετήσεις τεραστίων ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές είναι η υποβάθμιση του τοπίου, καθώς και οι μη αντιστρέψιμες μεταβολές σε ευαίσθητες περιοχές με εκτεταμένα έργα διαμόρφωσης.
Πρόσθετα προβληματίζουν οι επιφυλάξεις για το τι θα γίνει όταν ξεπεραστούν οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, πράγμα που φαίνεται να συμβαίνει ήδη. Είναι πιστεύω πρωταρχικής σημασίας να αποφεύγονται επεμβάσεις μονίμου χαρακτήρα σε παρθένες περιοχές, περιοχές δηλαδή που χάνονται ανεπιστρεπτί καθημερινά και είναι ιδιαίτερα στα νησιά, ανεκτίμητες.

Η μέχρι σήμερα διαθέσιμη εναλλακτική λύση έναντι των χερσαίων ανεμογεννητριών ήταν οι παράκτιες  ανεμογεννήτριες (μόνιμα τοποθετημένες εντός της Θάλασσας), οι οποίες όμως περιορίζονται σε παράκτιες αβαθείς σχετικά περιοχές και απαιτούν τεράστια έργα έδρασης μόνιμου και αυτά χαρακτήρα. Αν λάβουμε δε υπόψη ότι το μέγεθος της μέσης ανεμογεννήτριας συνεχώς αυξάνεται (έως και 5 MW έκαστη) τότε καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη και στην περίπτωση της παράκτιας τοποθέτησης η αισθητική επιβάρυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αιγαίου, παραμένει σημαντική.
 Πρόσφατα λοιπόν η εταιρεία Blue H Technologies εγκαινίασε την πρώτη μεγάλης κλίμακας πλωτή ανεμογεννήτρια η οποία σύντομα θα αγκυροβοληθεί σε βάθος 108 μέτρων, σε απόσταση 10,6 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Νοτίου Ιταλίας. Η ανεμογεννήτρια αυτή θα εδράζεται πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα και θα ρυμουλκείται από το σημείο κατασκευής στο σημείο εγκατάστασης. Η μεγάλη απόσταση από την ακτή εκτός από τα αισθητικά πλεονεκτήματα εξασφαλίζει σταθερότερους ανέμους που καθιστούν αποδοτικότερη τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία αποτελεί εξέλιξη τύπου πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την άντληση πετρελαίου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης σε σχέση με τις εμπεπηγμένες έχουν ως εξής :
- μειώνει σημαντικά το συνολικό βάρος της κατασκευής άρα και το κόστος π.χ. Οι σταθερές κατασκευές (στο θαλάσσιο χώρο) των 5 MW ζυγίζουν 2.100 τόνους ενώ το αντίστοιχο πλωτό μοντέλο αναμένεται να έχει βάρος λιγότερο από 800 τόνους.
- μπορεί να συναρμολογείται επί ξηράς και να ρυμουκλείται μακριά από την ακτή σε αποστάσεις 10 ναυτικών μιλίων ή παραπάνω και να τοποθετείται σε βάθη άνω των 50 μέτρων
- επιτρέπει τοποθέτηση μακριά τόσο μακριά από τις ακτές ώστε να επωφελείται ισχυροτέρων και πιο σταθερών ανέμων (ώστε να μειώνεται το κόστος ανά κιλοβατώρα), να ξεπερνάει τις συχνές αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων σε χωροθέτηση επί ξηράς και να έχει τη δυνατότητα να φέρει επί του πλωτήρα τις ολοένα μεγεθυνόμενες ανεμογεννήτριες. Συχνά δε μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στα κέντρα υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
- είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον γιατί μπορεί να απομακρυνθεί και να αποσυναρμολογηθεί χωρίς να αφήσει κανένα κατάλοιπο στην περιοχή χωροθέτησης της

Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής του πρώτου απομακρυσμένου από την ακτή αιολικού πάρκου στην Puglia της Νοτίου Ιταλίας. Τον Ιανουάριο του 2007 εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για το πιλοτικό της μοντέλο και τώρα έχει αιτηθεί αδειοδοτήσεων για να κατασκευάσει το πάρκο των 90 MW στην ίδια περιοχή, 20 χλμ. από την ακτή σε νερά βάθους 100-120 μέτρων. Το εγχείρημα υποστηρίζεται έντονα από την τοπική κυβέρνηση της Puglia και τον τοπικό πληθυσμό.
Παραθέτουμε το παραπάνω παράδειγμα ενδεικτικώς ώστε να φανεί πόσο προσεκτικά πρέπει να μελετά κανείς τα δεδομένα πριν σπεύσει στην αγαπημένη νεοελληνική μέθοδο της μπουλντόζας. Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα, όπως μικρές ενεργειακές εφαρμογές σε επίπεδο νοικοκυριού ή οικισμού, αλλαγή φιλοσοφίας κατασκευών κατά την κατασκευή (μικρότερες κατασκευές, λιγότερο τσιμέντο, οικολογικά ντόπια υλικά) και λειτουργία (μόνωση, βιοκλιματική) κτιρίων και τελικά αλλαγή καταναλωτικών προτύπων πριν σπεύσουμε στην κατασκευή τεράστιων χερσαίων αιολικών πάρκων.   

Δεκέμβριος 2007
Blue H Technologies BV
The Netherlands

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Launch of the first ever Floating Wind Turbine
http://www.bluehgroup.com/sitedevelopment.php#video19ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1694