Τζια, καταστροφή του δρυοδάσους
Ημερομηνία Friday, March 14 @ 15:29:57 UTC
Θέμα Κέα


ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπηρεσία Δασών Κυκλάδων

23.2.2008

Θέμα: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΡΥΟΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΤΖΙΑΣΣύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στο ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥ και στο ηλεκτρ. περιοδικό ΕΥΠΛΟΙΑ, κάποιοι κάτοικοι του νησιού ακολουθώντας το γενικότερο πνεύμα της εποχής μας,  όπου η αγροτική γη χάνει την αξία της, αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε οικόπεδα, καταστρέφουν το δάσος για να μοσχοπουλήσουν τη γη τους.
Η Κέα έχει άφθονα νερά που βοηθούν στην ύπαρξη δρυοδασών στην ενδοχώρα, μοναδικό φαινόμενο εκτεταμένης δενδρώδους βλάστησης σε όλες τις Κυκλάδες. Το δένδρο αυτό, πολύ ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχει ευδοκιμήσει στο νησί και φύεται σε όλο σχεδόν τον εσωτερικό του χώρο από τα πολύ παλιά χρόνια. Είναι συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις, αλλά και με την οικονομία του νησιού. Μέχρι τη δεκαετία του '60 αποτελούσε μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του, που κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Oκτώβριο μάζευαν τον καρπό της βελανιδιάς και συγκεκριμένα το περίβλημα του καρπού (βελανιδόκουπα), το οποίο χρησίμευε για την κατεργασία των δερμάτων, λόγω της ουσίας τανίνης που περιέχει και των δεψικών ιδιοτήτων της. Στην τοπική διάλεκτο το προϊόν αυτό ονομαζόταν «χαμάδα».
Χιλιάδες τόνοι παράγονταν κάθε χρόνο και εξάγονταν στα διάφορα βυρσοδεψία. Μόνο στα μέσα του 18ου αιώνα η Κέα εξήγε 40.000 καντάρια βελανίδια το χρόνο (περίπου 2.253 τόνους) με κύριο προορισμό τα βυρσοδεψεία της Σύρου, της Σάμου, της Μυτιλήνης κ.ά. μέχρι που αντικαταστάθηκε από άλλες δεψικές ουσίες και τελικά γύρω στο 1965 σταμάτησε το μάζεμα και η εξαγωγή βελανιδιών.
Όμως παρ' όλο που η βελανιδιά έχει επικρατήσει στο φυσικό τοπίο, οι γηραιότερες βελανιδιές που βρίσκονται μέσα σε αγρούς προστατευμένες από ξερολιθιές, ουσιαστικά δεν προστατεύονται κι ενώ κάποιοι από τους κατοίκους σέβονται την ύπαρξη του δάσους και απλώς υλοτομούν τα δέντρα για να χρησιμοποιήσουν καυσόξυλα κάποιοι  άλλοι από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών τις ξεριζώνουν (ξεπατώνουν) χρησιμοποιώντας τρακτέρ ή βάζουν φωτιά και τις καίνε.
Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν οι κύριοι αυτοί αφεθούν ανεμπόδιστοι να πραγματοποιούν τους σκοπούς τους, το περίφημο δρυόδασος θα εξαφανιστεί.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε από την υπηρεσία σας να εκδώσει άμεσα μια οδηγία για να προστατευτεί το είδος της μοναδικής βελανιδιάς της Κέας και να σταματήσει ο απηνής διωγμός του μοναδικού δάσους των Κυκλάδων και να κηρύσσει αναδασωτέα κάθε περιοχή στην οποία γίνεται ηθελημένος ή "αθέλητος" εμπρησμός.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1686