Δυναμώνει το κίνημα πολιτών κατά του λιθάνθρακα
Ημερομηνία Friday, March 14 @ 15:24:42 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα




Η πρωτοβουλία “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” χαιρετίζει τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, κατά των λιθανθρακικών εργοστασίων στην Καβάλα, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αντίκυρα Βοιωτίας.

Οι ενεργοί πολίτες δεν εφησυχάζουν, συνεχίζουν μαχητικά

   Οι πολίτες του Αλμυρού και του Μαντουδιού χθες, της Καβάλας και του Κορινθιακού σήμερα, της Λάρυμνας και του Αλιβερίου αύριο, αντιτίθενται ενεργά στις επιλογές της ΔΕΗ και των επιχειρηματιών της ενέργειας, να χρησιμοποιήσουν το λιθάνθρακα, ένα από τα πιο ρυπογόνα καύσιμα, για την παραγωγή ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, αποκρούουν ταυτόχρονα και τη βίαιη, και από τα πάνω, επέμβαση στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών εγκατάστασης των μονάδων.

   Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι οι μαχητικές αντιδράσεις θα συνεχιστούν, και ασφαλώς δεν θα περιοριστούν στις περιοχές που έχουν συσχετιστεί άμεσα με τις λιθανθρακικές μονάδες. Και πλανάται όποιος πιστεύει ότι οι πολίτες θα εφησυχάσουν, επαναπαυόμενοι στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων ή στις παραπλανητικές δηλώσεις ΔΕΗ και ιδιωτών επενδυτών, του τύπου: “δεν προχωρούμε στις επενδύσεις αν δεν έχουμε τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών”. Γιατί, οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν καλά πόσο εύκολα αναιρούνται αυτού του είδους οι υποσχέσεις και, ταυτόχρονα, βλέπουν καθαρά ότι:

Το μπλοκ υπέρ του λιθάνθρακα συγκροτείται συστηματικά


   Με πρώτο βιολί τη ΔΕΗ που επιμένει στην ανάπτυξη νέων λιθανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων και στη συνεργασία της με τη RWE. Από κοντά και οι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι, που όχι μόνο δεν παραιτούνται από τις ανάλογες επενδύσεις τους αλλά, ταυτόχρονα, διεκδικούν το ρόλο του προνομιακού συνεργάτη της ΔΕΗ, στη θέση της RWE.

  Κυρίως, όμως, με την ενεργητική στάση της κυβέρνησης, σε όλο της το φάσμα και στα υψηλότερα κλιμάκιά της. Το τελευταίο λιθαράκι, στην πλήρη εναρμόνιση με το λιθανθρακικό και λιγνιτικό μπλοκ, έβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την τελική διατύπωση του σχεδίου του γενικού χωροταξικού πλαισίου, πριν λίγες μέρες (δείτε τις σχετικές διατυπώσεις στο παράρτημα Α).

   Δυστυχώς, τη γενική αυτή κατεύθυνση διευκολύνει και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δυσκολεύεται να απορρίψει συνολικά το λιθάνθρακα και, ταυτόχρονα, παραμένει εγκλωβισμένη στη λογική της επέκτασης της εκμετάλλευσης του εγχώριου λιγνίτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η μόνη δημοτική αρχή, από τις περιοχές εγκατάστασης των λιθανθρακικών μονάδων, που αρνείται να πάρει αρνητική θέση είναι αυτή του δήμου Ταμυναίων – Αλιβερίου (η δήμαρχος είναι επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ).

   Μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθενται στις μονάδες λιθάνθρακα, για ψηφοθηρικούς λόγους, παρ’ όλο που ενισχύουν τοπικές συσπειρώσεις, δεν αλλάζουν ουσιαστικά το σκηνικό.


Η υποστήριξη στο λιγνίτη στρώνει το έδαφος στο λιθάνθρακα


   Ιδεολογική, πολιτική και πρακτική στήριξη στην επιχείρηση “εισαγόμενος λιθάνθρακας” προσφέρει και η λογική της υποστήριξης της επέκτασης της εκμετάλλευσης του εγχώριου λιγνίτη, αντί της σταδιακής απεξάρτησης από αυτόν. Μια θέση που διατυπώνεται στο όνομα της υποστήριξης της “δημόσιας” ΔΕΗ, των εγχώριων πόρων και της απασχόλησης και της παραγωγής φθηνής ενέργειας. Παραβλέπει, όμως, ότι:

Η “δημόσια” ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος ρυπαντής της χώρας, είναι αυτή που ενεργεί απροκάλυπτα με γνώμονα το κέρδος και το μέγιστο όφελος, που στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα (όταν δεν βλάπτουν την ίδια) και που αδιαφορεί για το κοινωνικό συμφέρον (οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό).
Οι εγχώριοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Και ο τρόπος της αξιοποίησής τους έχει οδηγήσει τεράστιες περιοχές σε φαινόμενα ερημοποίησης, μετεγκατάστασης χωριών, εγκληματικής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και αποκλεισμού κάθε άλλης δυνατότητας εναλλακτικών αναπτυξιακών προτάσεων.
Οι εκπομπές ρύπων από τις μονάδες του εγχώριου λιγνίτη, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των λιθανθρακικών μονάδων. Και κάνει τραγικό λάθος όποιος υποβαθμίζει την πολιτική και κοινωνική σημασία της ανάγκης για δραστικό περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και του κινδύνου των συντελούμενων κλιματικών αλλαγών.
Η απασχόληση και η ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου δεν σημαίνει, απαραίτητα, ρύπανση και  κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων. Ανάπτυξη και απασχόληση μπορεί και πρέπει να υπάρξει και χωρίς τις εγκαταστάσεις της “βρώμικης” ενέργειας.
Το επιχείρημα της φθηνής ενέργειας αμφισβητείται, πλέον, σοβαρά. Οι περιορισμοί στις εκπομπές ρύπων, λόγω των αναγκαίων διεθνών δεσμεύσεων, (δείτε το παράρτημα Β) θα οδηγήσουν κάθε νέα ενεργειακή δραστηριότητα στην ανάγκη εξαγοράς του συνόλου των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Κάτι που θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και, πρώτα απ’ όλα, από το λιγνίτη.
 

Η λύση δεν είναι στην πυρηνική ενέργεια, αλλά στις λιγότερο ρυπογόνες τεχνικές


   Η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προϋποθέτει μια άλλη λογική. Και η λογική αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει στη λύση της πυρηνικής ενέργειας. Για αδιαπραγμάτευτους λόγους ασφάλειας των σχετικών εγκαταστάσεων και αποτροπής των κινδύνων από τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, πρέπει να βάλουμε τέρμα στην προσπάθεια αναζωπύρωσης της σχετικής φιλολογίας, που αρχίζει να αναπτύσσεται πάλι. Αλλά και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ανάλογους σχεδιασμούς που εκπονούνται στις γειτονικές μας χώρες.

   Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η λύση στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στο παρακάτω πλαίσιο:

Περιορισμός της ασυδοσίας των κερδοσκοπικών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα. Η ενέργεια να αντιμετωπιστεί σαν κοινωνικό αγαθό και ο τρόπος της παραγωγής της με κριτήρια μακροπρόθεσμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
Εξαντλητική εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης της χώρας μας. Για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις των συνολικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και να μην πρωταγωνιστούμε σε μια ξέφρενη κούρσα αλματώδους αύξησης των απαιτήσεών μας. Για να μη βρισκόμαστε μόνιμα υπόλογοι, όπως συμβαίνει και τώρα, για την ανυπαρξία μέτρων εφαρμογής των σχετικών κοινοτικών οδηγιών (σε κραυγαλέα αντίθεση με την αυτόματη υιοθέτηση των οδηγιών για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας).
Στροφή στην υποστήριξη των λιγότερο επικίνδυνων και λιγότερο ρυπογόνων επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές. Με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η διαχείρισή τους δεν θα συνεχίσει να γίνεται με το μέχρι τώρα ανεύθυνο τρόπο, που έχει οδηγήσει σε νέα περιβαλλοντικά τερατουργήματα, όπως: η δημιουργία ενός νέου ενεργειακού τέρατος στην ανατολική Στερεά, με 11 νέες μονάδες φυσικού αερίου (9 στη Βοιωτία και 2 στο Αλιβέρι) και 4 νέες λιθανθρακικές μονάδες (Αντίκυρα Βοιωτίας, Λάρυμνα, Αλιβέρι, Μαντούδι). Ή η ολοκληρωτική κατάληψη των ορεινών όγκων της Βοιωτίας, της νότιας Εύβοιας, της Λακωνίας κλπ. από υπερβολικά μεγάλο, για τα δεδομένα αυτών των περιοχών, αριθμό αιολικών πάρκων, υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης.
 

Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω – πανελλαδικός συντονισμός δυνάμεων


   Μέσα, λοιπόν, σε ένα γενικά αρνητικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, το κίνημα των πολιτών έχει ανάγκη από μια νέα συσπείρωση δυνάμεων, ικανή να αντιπαρατεθεί με τα τεράστια συμφέροντα που αμφισβητεί και αντίστοιχη με το μέγεθος των αξιών που υπερασπίζεται. Η ενεργητική διάθεση των τοπικών κοινωνιών και των απλών πολιτών, η ουσιαστική κατανόηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και η μαχητική διάθεση αναζήτησης και επιβολής λύσεων, ξεπερνούν τη λογική ενός “κινήματος της μόδας” και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αναπηδήσει ένα ζωντανό και ακαθοδήγητο κίνημα, με άξονα τα ζητήματα του λιθάνθρακα και της ενέργειας, γενικότερα.

   Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμος ο πανελλαδικός συντονισμός των συλλογικοτήτων που έχουν ανακύψει στις περιοχές των νέων ενεργειακών δραστηριοτήτων ή που δραστηριοποιούνται χρόνια σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα ή παρεμφερή προβλήματα, αλλά και κάθε άλλης πρωτοβουλίας που βλέπει σε αυτή τη προσπάθεια την αφορμή για τη διεκδίκηση ενός διαφορετικού μέλλοντος, από περιβαλλοντική σκοπιά.

   Οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στο επόμενο διάστημα, θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, συζητώντας και ανταλλάσσοντας εμπειρίες και σκέψεις με κάθε άλλη ζωντανή κίνηση και πρωτοβουλία, που έχει τις ίδιες ή παρόμοιες ανησυχίες και διαθέσεις με εμάς.


“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”

8 Μαρτίου 2008

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α


ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


Αρχικό σχέδιο (Ιούλιος 2007)


“Για τον τομέα της ενέργειας επιδιώκεται:

(α) η πλήρης εξασφάλιση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε όλα τα σημεία του εθνικού χώρου (σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς),

(β) η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η σταδιακή απεξάρτηση από ξένες πηγές με την ανάπτυξη των ΑΠΕ

(γ) ο αποτελεσματικός έλεγχος της περιβαλλοντικής επίδοσης του ενεργειακού τομέα, σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές και τις Κοινοτικές δεσμεύσεις της χώρας.

Ειδικότερα ως προς τις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, όπως διαγραμματικά απεικονίζονται στο χάρτη 6.4, επιδιώκεται:

(α) η υποστήριξη των προτεινόμενων από το παρόν αναπτυξιακών αξόνων,

(β) η αύξηση του ρυθμού διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τις ειδικότερες κατευθύνσεις του οικείου Ειδικού Πλαισίου.

(γ) ο εκσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.    κλπ ”


Τελικό σχέδιο (Φεβρουάριος 2008)


“Για τον τομέα της ενέργειας επιδιώκεται:

(α) η πλήρης εξασφάλιση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών σε όλα τα σημεία του εθνικού χώρου (σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς),

(β) η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με πλήρη ανάπτυξη των ΑΠΕ, προώθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και η αξιοποίηση εγχώριων πόρων,

(γ) ο αποτελεσματικός έλεγχος της περιβαλλοντικής επίδοσης του ενεργειακού τομέα και η μείωση των επιπτώσεων του τομέα στις κλιματικές αλλαγές στο πλαίσιο και των σχετικών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Ειδικότερα, ως προς τις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, επιδιώκεται:

(α) η υποστήριξη των, προτεινόμενων από το παρόν πλαίσιο, αναπτυξιακών επιλογών,

(β) η αύξηση του ρυθμού διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα και με τις ειδικότερες κατευθύνσεις του οικείου Ειδικού Πλαισίου.

(γ) ο εκσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.   κλπ ”
 
 
 
 
 
 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΡΥΠΩΝ 2008 – 20012

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Μονάδες ενταγμένες στο εθνικό σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων 2008 -2012
         
ΕΤΑΙΡΕΙΑ Νομός Θέση ΙΣΧΥΣ (MW) Κατάσταση αδειοδότησης
Λιγνιτικές μονάδες        
ΔΕΗ Α.Ε ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 850  
ΔΕΗ Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1595  
ΔΕΗ Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑ 1250  
ΔΕΗ Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ ΛΙΠΤΟΛ 43  
ΔΕΗ Α.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 620  
ΔΕΗ Α.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟ 600  
ΔΕΗ Α.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕΛΙΤΗ 330  
      5288  
Πετρελαϊκές μονάδες        
ΔΕΗ Α.Ε ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΑΥΡΙΟ 450  
ΔΕΗ Α.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙ 300  
ΔΕΗ Α.Ε ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΣ 234  
ΔΕΗ Α.Ε ΚΡΗΤΗ    730  
ΔΕΗ Α.Ε ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ    632  
      2346  
Μονάδες φυσικού αερίου        
ΔΕΗ Α.Ε ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΑΥΡΙΟ 1105  
ΔΕΗ Α.Ε ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 360  
ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΗΒΑ 147  
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑ 334 έτοιμη για λειτουργία
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΑΤΑ 390  
ΔΕΗ Α.Ε ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ    476  
      2812  
         
         
         
         
Δικαιώματα ρύπων, σε ετήσια βάση, για το σύνολο των παραπάνω μονάδων   46.377.842  t CO2
(για την περίοδο 2008 - 2012)        
         
Δικαιώματα νεοεισερχομένων μονάδων (όχι μόνο για ηλεκτροπαραγωγή)   16.740.701  t CO2
(για την περίοδο 2008 - 2012)        
         
Μέσος ετήσιος όρος νεοεισερχομένων μονάδων, για την περίοδο 2008 - 2012   3.348.140  t CO2







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1684