Σύρος: καταστροφή προστατευόμενης βιοποικιλότητας
Ημερομηνία Friday, March 07 @ 14:44:20 UTC
Θέμα Σύρος


Οικολόγοι Πράσινοι Σύρου 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Καταστροφή προστατευόμενης βιοποικιλότηταςΤην Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008 στην παραλία των Αγκαθωπών της Ποσειδωνίας πραγματοποιήθηκε «καθαρισμός» στα φυτά που βρίσκονται στην άμμο.  Όπως μπορείτε να διακρίνεται και στις φωτογραφίες τα κρινάκια της άμμου «ξυρίστηκαν» στην κυριολεξία. Από τη μια πλευρά βάζουμε ταμπέλες τους θερινούς μήνες που αναγράφουν ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος και από την άλλη τον χειμώνα τα «κουρεύουμε»!!!
 Όπως ήταν φυσικό η αντίδραση μας ήταν άμεση. Επικοινωνήσαμε με την Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων όπου και καταγγείλαμε τα όσα συνέβαιναν. Επειδή όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας συναντήσαμε – όπως μαρτυρά και η φωτογραφία – επιτόπου τον αντιδήμαρχο της Ποσειδωνίας και παραπονεθήκαμε για όσα συνέβαιναν. Τα παράπονά μας έπεσαν βέβαια στο κενό, διότι όπως μας είπε ο κ. αντιδήμαρχος οι ακτές πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ναι αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο απαντάμε εμείς.  Ο κ. αντιδήμαρχος είπε ότι λυπάται πολύ για την καταγγελία που κάναμε. Και εμείς που φτάνουμε σε αυτό το σημείο και πολύ περισσότερο λυπόμαστε για τη συμπεριφορά που έχουν απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
 Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια η παραλία των Αγκαθωπών βραβεύεται με «Γαλάζια Σημαία». Ανάμεσα στα κριτήρια για να απονεμηθεί μια γαλάζια σημαία είναι:
• Πληροφόρηση για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο
• Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής
• Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ
Προφανώς στα κλπ του τελευταίου κριτηρίου δεν περιλαμβάνονται τα φυτά που βρίσκονται στην άμμο και κυρίως τα κρινάκια που είναι υπό καθεστώς προστασίας!!!
 Κι αν κάποιοι αναρωτηθούν γιατί τόση ευαισθησία για ένα φυτό ας διαβάσουν τα παρακάτω:
 Pancratium maritimum ή κρίνος της άμμου ή θαλασσόκρινος. Ο Κρίνος αυτός είναι γνωστός από αρχαίες εικονογραφήσεις και πασίγνωστος από τις τοιχογραφίες της υστεροκυκλαδικής Θήρας. Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amarylldeceae). Πρόκειται για πολυετή βολβόρριζη πόα που αρχίζει να ανθίζει τον Αύγουστο. Τα άνθη του είναι μεγάλα χοανοειδή 3 με 15 σε κάθε σκιάδιο, εύοσμα και λευκά. Οι ανθήρες είναι κίτρινοι σε 6 μακρούς και λευκούς στήμονες. Μετά την άνθηση σχηματίζονται χοντρές κάψες, που έχουν τους σπόρους. Όταν «σκάσουν» οι κάψες οι μαύροι ανάλαφροι σπόροι, οι οποίοι μοιάζουν με κομμάτια κάρβουνου, διασκορπίζονται με τον αέρα στη θάλασσα, μεταφέρονται επιπλέοντας με τα κύματα και διασπείρονται στις ακτές για να δώσουν νέα φυτά. Το φυτό αυτό αποτελεί ένα από τα σπανιότερα είδη που υπάρχει στη χώρα μας. Η αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες, με τους παραθεριστές προκαλεί προβλήματα στην επιβίωσή του, αλλά όπως φαίνεται κάποιοι φροντίζουν η επιβίωσή του να γίνεται δύσκολη και τους χειμερινούς μήνες.
 Ας σκεφτούμε καλά! Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να υποθηκεύουμε το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος πριν να είναι αργά! Αν δεν ενδιαφερόμαστε για το σήμερα, ας ενδιαφερθούμε επιτέλους για το αύριο και τις επόμενες γενιές. Πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα αυτά που πράττουμε σήμερα εμείς και τις επιπτώσεις που θα ζήσουν οι επόμενοι.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1665