Το Π.Α.Σ.Ο.Κ. για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο
Ημερομηνία Friday, March 07 @ 14:31:12 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2008Ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τη συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Με προκλητική αλαζονεία και αυταρχικότητα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, προωθεί ένα Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που απορρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κυριότεροι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, όπως το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Πολεοδόμων - Χωροτακτών, κ.α. Προηγήθηκε ένας προσχηματικός διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, με κορύφωση την εύλογη άρνηση των παραπάνω φορέων να υπογράψουν τη γνωμάτευση που από το νόμο, είναι απαραίτητη για την προώθηση οποιουδήποτε σχεδίου. Φτάνει να αναφερθεί ότι μόνο 5 φορείς, από τους 16 που συμμετέχουν στο όργανο, υπερψήφισαν τη γνωμοδότηση.

    Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που προωθείται, μας γυρίζει στη δεκαετία του ΄70, είναι συγκεντρωτικό, αναχρονιστικό και αντίθετο σε κάθε λογική ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Αγνοεί απολύτως τη λογική των δικτύων πόλεων και αναπαράγει το μοντέλο που στηρίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αγνοεί όλες τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, που για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση. Με απαράδεκτο τρόπο προωθεί την προέγκριση βασικών αξόνων του ειδικού χωροταξικού για τον Τουρισμό, που θα οδηγήσει στην παράδοση των καλύτερων περιοχών της χώρας σε μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

    Η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία έκταση, στην οποία υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο μεγάλοι οδικοί άξονες. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί τον φτωχό συγγενή των αυτοκινητοδρόμων. Μοιάζει να μην υπάρχει ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας της Ελλάδας, που επιβάλει την ύπαρξη σοβαρού δικτύου ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων. Η έννοια των συνδυασμένων μεταφορών ανύπαρκτη.

    Ο γεωργικός τομέας αναφέρεται μόνο για τα βιολογικά προϊόντα, με καμία αναφορά σe άλλα προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η λειψυδρία, αντιμετωπίζεται με εξωφρενική ελαφρότητα. Απουσιάζει οποιοσδήποτε σχεδιασμός σύγχρονης αρδευτικής πολιτικής με σοβαρά εγγειοβελτιωτικά έργα, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η κτηνοτροφία που, μαζί με τον αγροτουρισμό, αποτελεί βασική αναπτυξιακή διέξοδο των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μοιάζει να μην υπάρχει για τον κ. Σουφλιά. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα 2.300.000 στρέμματα που κάηκαν, δεν έχουν επηρεάσει καθόλου τις επιλογές του κειμένου.

    Ο υπεύθυνος μελετητής αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το κείμενο του Υπουργείου, ένα κείμενο που δεν προέκυψε καν ως προϊόν συνεργασίας με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία που σχετίζονται με το χώρο (Γεωργίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομίας, κ.ά.). Περιλαμβάνει μάλιστα την παγκόσμια επιστημονική και αναπτυξιακή πρωτοτυπία, να προτείνει σχέδιο οργάνωσης του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια, χωρίς να προβλέπεται έστω ένα ενδιάμεσο στάδιο (στα 7-8 χρόνια) για αξιολόγηση, βελτίωση και τροποποίηση.

    Εμφανίζεται πλήρης απουσία προβλέψεων για κανόνες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα κτίρια. Σε όλες τις δράσεις, ιδιαίτερα σε αυτές του τουρισμού, αγνοείται απολύτως η έννοια της φέρουσας ικανότητας, δηλαδή η δυνατότητα ενός τόπου να ανταπεξέλθει σε νέες ανάγκες τροφοδοσίας με νερό, διαχείρισης απορριμμάτων, κ.λ.π.

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αποτελεί το Σύνταγμα Χωρικής Ανάπτυξης της Ελλάδας και θα έπρεπε να συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Η κυβέρνηση διαλέγει το δρόμο της αναπτυξιακής οπισθοδρόμησης και της περιβαλλοντικής αδιαφορίας.

    Η απάντηση στην κυβερνητική αλαζονεία θα δοθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και από όλους τους κοινωνικούς φορείς της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
    ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37
    10680 ΑΘΗΝΑ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5
    FAX: (210)3665420
    e-mail : pressoffice@pasok.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1662