Οι πονηριές του κ. Σουφλιά
Ημερομηνία Friday, March 07 @ 14:26:14 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Οι πονηριές του κ. Σουφλιά
Του Βαγγέλη Αποστόλου*

Πίσω από τα μεγάλα λόγια του κ. Σουφλιά ότι «το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αποτελεί τη σημαντικότερη ομπρέλα για την προστασία του περιβάλλοντος» κρύβονται διαδικασίες που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και στον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικού χαρακτήρα εδαφών.

Για τις μεθοδεύσεις αυτές θα χρησιμοποιηθεί ως φορέας υλοποίησης η εταιρεία του Δημοσίου «Κτηματολόγιο Α.Ε.» που έχει αναλάβει να συντάξει το Εθνικό Κτηματολόγιο της χώρας και τους Δασικούς Χάρτες κι ως εργαλείο ο δασοκτόνος νόμος του ΠΑΣΟΚ 3208/03, τον οποίο η Ν.Δ. είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό και είχε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει τις βασικές του διατάξεις.

Κι εδώ η κουτοπονηριά της κυβέρνησης με την υπογραφή Κιλτίδη: Απέσυρε τις εγκυκλίους που είχαν εκδοθεί σε υλοποίηση του άρθρου 1 -με το οποίο για να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική απαιτείται ποσοστό δασοκάλυψης 25% αντί του 15% που ίσχυε ή του 10% που δέχεται ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε.- εναντίον των οποίων είχαν προσφύγει εδώ και τέσσερα χρόνια οι δασολόγοι, για να παρακάμψει ανώδυνα το ΣτΕ.

Την κύρωση βέβαια των Δασικών Χαρτών θα κάνει η καθ' ύλην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ομως οι χάρτες που επιχειρεί να καταρτίσει η «Κτηματολόγιο Α.Ε.», μέσω των εργασιών «Οριοθέτησης Δασών και Δασικών Εκτάσεων» που ετοιμάζεται να αναθέσει σε τρίτους, αποτελούν κατά την παραπάνω Δ/νση ένα έργο άχρηστο γι' αυτήν αλλά και για τη χώρα. Και την ίδια άποψη έχουν όχι μόνο όλοι οι επιστήμονες και οι φορείς του χώρου αλλά και ο πρώην υπουργός κ. Μπασιάκος.

Η συγκεκριμένη εργασία θα γίνει με προδιαγραφές διαφορετικές από αυτές της σύνταξης των Δασικών Χαρτών, με αποτέλεσμα το προϊόν που θα παραχθεί να είναι μια χονδροειδής οριοθέτηση των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας, χωρίς επαληθεύσεις στο έδαφος και με επιτρεπτό σφάλμα της τάξης του 30%. Είναι δε χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία σχεδιάζεται η οριοθέτηση αυτή ότι δεν προβλέπει την καταγραφή των εκτάσεων που κάηκαν και κηρύχθηκαν αναδασωτέες, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της δασικής και συνταγματικής προστασίας.

Αυτούς τους Δασικούς Χάρτες θέλει να χρησιμοποιήσει ο κ. Σουφλιάς για τις χρήσεις γης του χωροταξικού του. Κι όταν έρθει η ώρα της κύρωσης, «εφ' όσον έχει καταφέρει να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος», θα πει στους αρμοδίους: Αυτοί είναι οι χάρτες... Κυρώστε τους! Το δασικό οικοσύστημα μετά και τις πρόσφατες καταστροφές χρειάζεται σαφή προσδιορισμό και απόλυτη προστασία. Οι μεθοδεύσεις αυτές είναι το μπουρλότο του με το ένδυμα του «Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου».

*Πρώην βουλευτής Εύβοιας μέλος Π.Γ. ΣΥΝ

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/02/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1661