Κάτω τα χέρια από το Θερμαϊκό
Ημερομηνία Friday, February 29 @ 11:00:22 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ!     
 
Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό , Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος 2008 


Κυρίες και κύριοι,

με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις εισηγήσεις του Δημάρχου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Θερμαϊκού, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008, με τις οποίες ζητείται, χωρίς να ομολογείται ανοιχτά, η συνηγορία του Δημοτικού Συμβουλίου για την αμμοληψία από τις ακτές του Δήμου μας, για λογαριασμό του εργολάβου που κατασκευάζει το έργο επέκτασης του διαδρόμου 10/28 μέσα στη θάλασσα.

Σας δηλώνουμε ότι θεωρούμε την προβαλλόμενη από το Δήμαρχο ανάγκη εκβάθυνσης για χάρη, δήθεν, ενός πιλοτικού "προαστιακού" προγράμματος θαλάσσιας συγκοινωνίας, ως πρόσχημα, που χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι πιεστικές ανάγκες του έργου της επέκτασης του 10/28. Γι αυτό, ίσως, οι δύο εισηγήσεις του Δημάρχου προς το Δ.Σ, πέραν του γεγονότος ότι είναι παντελώς αστήρικτες νομικά, αποτελούν υποδείγματα ασάφειας, ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους, τα αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, πλην μίας, αυτής που δεν ομολογείται: ότι επιχειρείται να γίνει αμμοληψία για λογαριασμό και προς αποκλειστικό όφελος του εργολάβου που κατασκευάζει την επέκταση! Και μάλιστα χωρίς να ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου η χορήγηση της σχετικής άδειας!

Ως πρόσχημα, επίσης, χρησιμοποιείται η ανάγκη εκβάθυνσης του αλιευτικού καταφυγίου των Νέων Επιβατών, για το οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώπιον δεκάδων παρισταμένων, πως δεν θα επιχειρηθεί ο,τιδήποτε εκεί, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!

Τονίζουμε προς τον Δήμαρχο και προς κάθε Δημοτικό Σύμβουλο που τυχόν συναινέσει στις προτάσεις του Δημάρχου, ότι καθιστούν τον εαυτό τους άμεσα συνυπεύθυνο και συνένοχο για τις προβλεπόμενες καταστροφικές επιπτώσεις της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 στις ακτές μας και στο Θερμαϊκό.

Σας δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε, σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάθε νόμιμο μέσο που μας παρέχουν οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ματαιωθεί η υφαρπαγή και η μεταφορά της άμμου του Θερμαϊκού στο έργο που θα καταστρέψει τις ακτές και τη θάλασσά μας. Γιατί, όπως γνωρίζετε, η αμμοληψία από τις ακτές απαγορεύεται αυστηρά για οποιοδήποτε λόγο και πολύ περισσότερο εάν επιχειρηθεί για την εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων, εις βάρος του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα τα δικαστήρια αθώωσαν τον πρώην και το νυν Νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον τοπικό δήμαρχο, γιατί επέτρεψαν αμμοληψία από τον Αξιό ποταμό, χωρίς να υπάρχουν ΜΠΕ, με το αιτιολογικό ότι "δε γνώριζαν".  Αυτή τη δικαιολογία δε θα μπορέσει να την επικαλεστεί κανένας από το Δήμο Θερμαϊκού!

Καλούμε το Δήμαρχο Γιάννη Αλεξανδρή να αποσύρει τις προτάσεις του για παραχώρηση της άμμου των ακτών μας και αν αυτός επιμείνει, απευθύνουμε έκκληση προς τους Δημοτικούς Συμβούλους να τις απορρίψουν, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους μπροστά σε μια τόσο καταστροφική και ολέθρια για τον τόπο απόφαση. Η άμμος των ακτών δεν ανήκει σε κανέναν, ώστε να τη χαρίζει σε εργολάβους!

Τέλος, ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα σε μέλη της  Επιτροπής Αγώνα να αναπτύξουν τις θέσεις μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΛΗΣΤΕΙΑ – ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΚΟΡΩΝΕΙΑ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1653