Έτσι μεθοδεύεται η διάλυση του Σ.τ.Ε.
Ημερομηνία Friday, February 29 @ 10:50:08 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση
Σύγκρουση ΣτΕ με Χατζηγάκη
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την οδό της σύγκρουσης με το Συμβούλιο της Επικρατείας επιλέγει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης. Το κόκκινο πανί αποτέλεσε η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του δικαστηρίου που κατά πλειοψηφία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με την προσχηματική επίκληση της επιτάχυνσης της διοικητικής δίκης.

Πρόκειται για την ίδρυση νέου έβδομου τμήματος που θα εκδικάζει αποκλειστικά υποθέσεις δημοσίων συμβάσεων και έργων αλλά και την υποχρεωτική μετακίνηση αντιπροέδρων και μελών των τμημάτων που έχουν πενταετή θητεία στο ίδιο τμήμα.

Ο κύριος Χατζηγάκης χωρίς να έχει λάβει γνώση του πρακτικού της γνωμοδότησης το οποίο θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά του και βασιζόμενος απλώς σε πληροφορίες του Τύπου, έσπευσε να εκδώσει χθες ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί την πλειοψηφία της Ολομέλειας ότι άλλαξε γνώμη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα υιοθετώντας την άποψη ότι δεν μπορούν να ιδρύονται νέα τμήματα από το νομοθέτη.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι ανακριβής καθώς η Ολομέλεια αυτό που τονίζει είναι ότι η ίδρυση ειδικών τμημάτων πρέπει να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια. Στην ίδια ανακοίνωση ο κύριος Χατζηγάκης εγκαλεί την πλειοψηφία διότι «παραγνωρίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αλλά και τη συνταγματικώς αναγνωριζόμενη εξουσία της νομοθετικής λειτουργίας να οργανώνει τα δικαστήρια». Εκτενής αναφορά γίνεται στις εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ που αγγίζουν τις 30.000 προκειμένου να δικαιολογηθεί η θέσπιση των νομοθετικών ρυθμίσεων. Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης σέβεται την ανεξαρτησία των λειτουργών της και ως εκ τούτου όλες τις αποφάσεις. Είναι όμως αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η επιτάχυνση των ρυθμών της διοικητικής δίκης που έχει φτάσει στα προσβλητικά για όλους μας όρια της αρνησιδικίας. Αυτό αποτελεί εντολή του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου κανείς δεν βρίσκεται πάνω απ' αυτήν ούτε μπορεί να την αγνοήσει».

Κύκλοι του ΣτΕ εξέφραζαν την απορία τους πώς είναι δυνατόν να εμμένει το υπουργείο στη θέσπιση των ρυθμίσεων παρά την αρνητική γνωμοδότηση.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1651