Ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Μυτιλήνης έσπασε του Στρατή Μπαλάσκα
Ημερομηνία Saturday, March 25 @ 19:17:36 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Ενας από τους γίγαντες στη νότια άκρη της χερσονήσου της Αμαλής στη Λέσβο, μια από τις ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου του Δήμου Μυτιλήνης, έσπασε σαν οδοντογλυφίδα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Σε αστοχία υλικού οφείλεται η πτώση της ανεμογεννήτριας, σύμφωνα με τους ειδικούς
Οι ειδικοί τεχνικοί του αιολικού πάρκου, που ανήκει στην αμιγώς δημοτική επιχείρηση «Αιολική», μιλούν για αστοχία του υλικού από το οποίο ήταν κατασκευασμένος ο πυλώνας της ανεμογεννήτριας, της οποίας η κατασκευάστρια εταιρεία Windmaster ας σημειωθεί ότι έχει κλείσει εδώ και χρόνια!

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη όταν διαπιστώθηκε ότι η ανεμογεννήτρια παρουσίασε μια ελαφρά κλίση. Αμέσως, ο πρόεδρος της εταιρείας Περικλής Τσερδάνης κάλεσε τους τεχνικούς του δήμου και της «Αιολικής», οι οποίοι διαπίστωσαν ρήγμα στον πυλώνα. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 25η Μαρτίου, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Αρης Χατζηκομνηνός, συνοδευόμενος από τον κ. Τσερδάνη, μετέβη ο ίδιος στο αιολικό πάρκο και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του δήμου να συγκαλέσουν σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μιας και η κλίση είχε αυξηθεί.

Αμέσως αποκλείστηκε με ταινίες ασφαλείας όλη η ευρύτερη περιοχή και απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους περαστικούς. Τοποθετήθηκαν 8ωρες βάρδιες αποτελούμενες από τεχνικούς της εταιρείας.

Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ιδιωτών που εξειδικεύονται σε τεχνικά θέματα και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο. Εκεί αποφασίστηκε τελικά να γίνει ελεγχόμενη πτώση της ανεμογεννήτριας με χρήση εκρηκτικών, μιας και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν ήταν δυνατό να την παρασύρουν.

Ας σημειωθεί ότι ακριβώς δίπλα από το αιολικό πάρκο υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσεως της ΔΕΗ, ενώ η κολόνα είχε αρχίσει να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερη κλίση. Η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί κατόπιν επιχειρησιακού σχεδίου του στρατιωτικού σχηματισμού για το Σάββατο το απόγευμα. Ομως στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, η ένταση των ανέμων ήταν αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα η ανεμογεννήτρια να πέσει από μόνη της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του ότι το εργοστάσιο που κατασκεύασε τη συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια έχει κλείσει δεν υπήρχε δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης αλλά δεν υπάρχει και δυνατότητα αναζήτησης ευθυνών. Η ανεμογεννήτρια και ο πυλώνας στον οποίο στηριζόταν είχαν κατασκευαστεί το 1991 και τοποθετήθηκαν το 1994.

Η εκτίμηση των τεχνικών της εταιρείας είναι ότι η πτώση της ανεμογεννήτριας οφείλεται σε αστοχία του υλικού της κολόνας από κατασκευής της. Η πάροδος των χρόνων σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιούργησαν ρήγμα στο υλικό και επήλθε η κλίση. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης, «η ανεμογεννήτρια αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή ανταλλακτικών για τη δεύτερη παρόμοια που διαθέτει ο δήμος, ενώ στη θέση της θα τοποθετηθεί νέα».

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/03/20045ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=165