Καστελόριζο: ιδιώτες ξεπουλάνε δημόσια γη
Ημερομηνία Friday, February 29 @ 10:30:35 UTC
Θέμα Νησιά


Κόλπο με τη γη στο Καστελόριζο
Κ. Τσαχάκης - Μ. Κοκολάκης

Πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης αποκαλύπτει ότι επιτήδειοι με ψεύτικες βεβαιώσεις κατοίκων και του δήμου οικειοποιούνταν δημόσια γη και οικόπεδα μεταναστών και κατόπιν τα πουλούσαν σε αλλοδαπούς
  
Μια απίστευτη «μηχανή» έχει στηθεί στο ακριτικό Καστελόριζο μέσω της οποίας επιτήδειοι οικειοποιούνται δημόσια γη και οικόπεδα... φιλέτα μεταναστών και στη συνέχεια τα ξεπουλούν σε ξένους.

 Μάλιστα, για να δημιουργήσουν «ασπίδα» προστασίας, έχουν φροντίσει να παραχωρήσουν δωρεάν οικόπεδα σε... επιφανείς Αθηναίους. Τα παραπάνω στοιχεία φέρνει στο «φως» πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης Δωδεκανήσου και Κρήτης, στην οποία γίνεται επίσης λόγος για κακοδιαχείριση των οικονομικών του δήμου και καταλογίζεται στον δήμαρχο κ. Παύλο Πανηγύρη το ποσό των 451.116 ευρώ, που πρέπει να καταβληθεί άμεσα.

Είναι αξιοσημείωτο πως στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο Δήμος Μεγίστης ενέγραψε έξοδα για τη φιλοξενία του πρωθυπουργού σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες, παρότι ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε μόνο μία φορά το Καστελόριζο.

Οπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές της Ρόδου λόγω της σοβαρότητας των στοιχείων, το πόρισμα εστάλη από τους οικονομικούς επιθεωρητές στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στον περιφερειάρχη Δωδεκανήσου και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Πέρα από το έγγραφο αυτό και στέλεχος της ΚΕΔ Δωδεκανήσου μιλώντας στο «Εθνος» κάνει λόγο για «πλήρη ασυδοσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού».

Το παράδοξο
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα, το «κόλπο» με τα... χρυσά οικόπεδα στήθηκε ως εξής:

Οι επιθεωρητές, ύστερα από συστηματικό έλεγχο στο Υποθηκοφυλακείο Δωδεκανήσου, κατέγραψαν όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν γίνει στο Καστελόριζο την τελευταία δεκαετία.

Προέκυψε το παράδοξο σε ένα νησί 200 κατοίκων οι πράξεις να ξεπερνούν τις 1.500 και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έγιναν με τη μέθοδο της χρησικτησίας.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι απλή και έχει τρία στάδια:

 βεβαίωση από δύο κατοίκους ότι μία έκταση ανήκει στον ενδιαφερόμενο.
 βεβαίωση του δήμου ότι ο ενδιαφερόμενος δεν οφείλει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
 συμβολαιογραφική πράξη και δήλωση στο Υποθηκοφυλακείο με τα δύο παραπάνω παραστατικά».
«Με τη μέθοδο αυτή, είκοσι οικογένειες του Καστελόριζου με πρώτη την οικογένεια του δημάρχου Παύλου Πανηγύρη και τη συνεργασία οικογενειών δημοτικών συμβούλων, έχουν γίνει κάτοχοι εκατοντάδων οικοπέδων. Τα οικόπεδα στη συνέχεια παραχωρούνται με γονικές παροχές, δωρεές και εικονικές πωλήσεις με στόχο να χάνεται η αρχική παράνομη και ελεγχόμενη πράξη. Ακολουθούν οι νόμιμες πωλήσεις κατά πλειοψηφία σε αλλοδαπούς», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Είναι ενδεικτικό ότι διαπιστώθηκαν πράξεις από γιαγιά σε εγγονή και από την εγγονή πίσω στη γιαγιά, ενώ για να χαθούν τα ίχνη πολλές φορές οι πράξεις γίνονται σε Υποθηκοφυλακεία στην άλλη άκρη της Ελλάδας (π.χ. Κοζάνη, Θεσσαλονίκη).

Ετσι ενώ σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του ίδιου του δήμου Μεγίστης ούτε ένα οικόπεδο στο νησί δεν είναι μεγαλύτερο των 70 με 90 τετραγωνικών μέτρων, εμφανίζεται το 90% των χρησικτησιών να είναι πολλαπλάσιες σε έκταση.

Μάλιστα οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πως «υπάρχει πλήθος αποποίησης μετεγγραφών και ακύρωση συμβολαίων από γονικές παροχές και όλα αυτά όταν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση οι κάτοχοι των οικοπέδων ύστερα από διεκδικήσεις και καταγγελίες από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, που συνήθως είναι νόμιμοι κάτοικοι εξωτερικού».

Ομως στο... σχέδιο είχε προβλεφθεί και «ασπίδα προστασίας», όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Πιο αναλυτικά «με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ύστερα από πρόταση του δημάρχου κ. Πανηγύρη και με τη δικαιολογία αύξησης των κατοίκων του νησιού εκλήθησαν όσοι το επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για δωρεάν απόκτηση οικοπέδων.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί».

Οπως γράφουν οι επιθεωρητές στην πορισματική τους έκθεση, «κατά περίεργο τρόπο στους υποψηφίους περιλαμβάνονται πολιτικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, επιφανείς επιστήμονες κ.ά. όλοι φυσικά κάτοικοι Αθηνών».

Προσθέτουν πως «πρόκειται για μεθόδευση καθώς με την απόκτηση οικοπέδων από μεγαλοπαράγοντες 50 μέτρα από τη θάλασσα δημιουργείται ασπίδα προστασίας σε πιθανές μελλοντικές ευθύνες στις

Ζήτησε έλεγχο
Υστερα από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, ο οικονομικός επιθεωρητής Εμ. Χριστοδουλάκης συμπεριέλαβε στο πόρισμα πλήθος παραστατικών (πράξεις μεταγραφών, φωτογραφικό υλικό, καταγγελίες, δικαστικές αποφάσεις) και ζήτησε να γίνει άμεσα ειδικός έλεγχος από ομάδα ελεγκτών με τη συνεργασία της ΔΟΥ Ρόδου και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Για το θέμα μίλησε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος της ΚΕΔ Δωδεκανήσου Κ. Δημήτρης Μπελτέκος και υποστήριξε πως «τα τελευταία τρία χρόνια επικρατεί πλήρης ασυδοσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς» και ότι η υπηρεσία του αυτοτελώς έχει ενεργήσει και παράλληλα έχει κάνει και παρέμβαση ζητώντας τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.

«Και εμείς με έγγραφά μας έχουμε παρέμβει για τα νόμιμα, αλλά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. Εχουν ζητηθεί στοιχεία από τον Δήμο Μεγίστης αλλά και το Υποθηκοφυλακείο», λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγίστης κ. Γιώργος Παπουτσής -από τις έγγραφες καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η έρευνα- δηλώνει πως θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει η νομιμότητα όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που ταυτόχρονα, όπως χαρακτηριστικά λέει, αποτελούν και «θέμα εθνικής σημασίας».

«ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ
Τη γνωμοδότηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών έχει ζητήσει με έγγραφό του ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος για το εάν θα πρέπει να τεθεί σε αργία ο δήμαρχος Μεγίστης Καστελόριζου κ. Παύλος Πανηγύρης, αφού έχει παραπεμφθεί για κακούργημα και θα δικαστεί στις 13 Μαρτίου από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Σε αναφορές στον τοπικό Τύπο σημειώνεται πως θα δικαστεί «ως υπαίτιος απλής συνέργειας στο κακούργημα της απάτης κατ επάγγελμα».

Το αδίκημα αφορά βεβαιώσεις προς συγγενικό του πρόσωπο για την οικειοποίηση οικοπέδου στο νησί.

Πέρα από την ιστορία με τα οικόπεδα, στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών για τον Δήμο Μεγίστης που φέρνει σήμερα στο «φως» το «Εθνος» γίνεται λόγος για:

«-παράνομες πληρωμές για έργα που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν
-απαξίωση περιουσιακών στοιχείων του δήμου
-πολλές παράνομες ενέργειες».
Η συνολική ζημιά για τον δήμο υπολογίζεται στο πόρισμα στα 45.116 ευρώ, ποσό που «κρίνεται καταλογιστέο σε βάρος του δημάρχου».

Κλείνοντας το πόρισμα οι οικονομικοί επιθεωρητές τονίζουν πως «θεωρούμε απαραίτητο τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του δημάρχου Μεγίστης και των συγγενών του πρώτου βαθμού».

(πηγή: «E» 25/2/2008)

.............................................................................................................................
Καστελόριζο: Σε αργία ο δήμαρχος
Π.ΚΑΛ.

Σε αργία τέθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπου Κόκκινου, ο δήμαρχος Μεγίστης (Καστελόριζο) Παύλος Πανηγύρης, επειδή παραπέμπεται με απ' ευθείας κλήση, βάσει του υπ' αριθμόν ΒΩΤ 141/2007 κατηγορητηρίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στις 13 Μαρτίου 2008. Σε βάρος του δημάρχου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος μετά την προκαταρκτική εξέταση η οποία πραγματοποιήθηκε σχετικά με την οικειοποίηση δύο δημοσίων οικοπέδων στη Μεγίστη. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη νέα προκαταρκτική εξέταση για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Μεγίστης βάσει πορίσματος της οικονομικής επιθεώρησης Δωδεκανήσου και Κρήτης.

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2008)
...............................................................................................................................

"Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ"

Κινητοποιήσεις των κατοίκων του Καστελόριζου υπέρ του δημάρχου του νησιού
 
Σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι του Καστελόριζου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να θέσει σε αργία το δήμαρχο του νησιού.
Ειδικότερα αποφάσισαν, από τις 10 έως τις 14 Μαρτίου να κλείσουν το δήμο, το αεροδρόμιο, το λιμάνι και τα καταστήματα του νησιού, απειλώντας παράλληλα ότι θα εγκαταλείψουν και το νησί.
Αποφάσισαν, επίσης, όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μεταβούν στη Ρόδο στις 13 Μαρτίου για να συμπαρασταθούν στο δήμαρχο που θα δικαστεί για μια σειρά διαχειριστικές παρατυπίες στο δήμο.
Οι παρατυπίες αυτές προέκυψαν ύστερα από έλεγχο που διενήργησε πρόσφατα επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση το πόρισμα του επιθεωρητή και τα προβλεπόμενα από το Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος έθεσε σε αργία το δήμαρχο Καστελόριζου.

---------------------------------------------------------------------
(πηγή in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 27/02/08)







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1648