Βράβευση από την Ε.Ε. για την οικολογική πλωτή μονάδα αφαλάτωσης
Ημερομηνία Friday, February 29 @ 10:25:22 UTC
Θέμα Νησιά


Επιβράβευση των πιο καινοτόμων περιφερειακών σχεδίων της Ευρώπης
Βράβευση από την Ε.Ε. πλωτής μονάδας αφαλάτωσης στο Ν. Αιγαίο
http://ec.europa.eu/inforegio/innovation/regiostars_en.htm.

«Η πλωτή αυτόνομη και φιλική για το περιβάλλον μονάδα αφαλάτωσης» που λειτουργεί στο Νότιο Αιγαίο, τιμήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την «ειδική διάκριση», στο πλαίσιο του διαγωνισμού για «τα καινοτόμα περιφερειακά σχέδια» που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα βραβεία απένειμε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Ντανούτα Χούμπνερ, κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου, με τίτλο «Οι περιφέρειες για την οικονομική αλλαγή - διάδοση της αριστείας».

Όπως επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 268 περιφέρειες της Ε.Ε. κλήθηκαν να υποβάλουν σχέδια που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) την περίοδο 2000-2006. Από τα σχέδια αυτά, τα 26 επελέγησαν από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τα καινοτόμα περιφερειακά σχέδια. Βραβεία απονεμήθηκαν σε περιφερειακά σχέδια από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Μ. Βρετανία, ενώ με την «ειδική διάκριση» τιμήθηκαν περιφερειακά σχέδια από την Αυστρία και την Ελλάδα (Ν. Αιγαίο).

Ειδικότερα, για την ελληνική πρόταση που διακρίθηκε, η Επιτροπή αναφέρει ότι αφορά «μια πλωτή, αυτόνομη και φιλική για το περιβάλλον μονάδα αφαλάτωσης στο Νότιο Αιγαίο, η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και παράγει πόσιμο νερό για τα νησιά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πρόκειται για «την πρώτη στον κόσμο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που διαθέτει ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά συστήματα, παράγοντας ενέργεια». Είναι κατασκευασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να «αντέχει» στις πλέον δύσκολες καιρικές συνθήκες, είναι 100% φιλική προς το περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα ούτε χημικά για την επεξεργασία του θαλασσινού νερού και λειτουργεί εδώ και εννέα μήνες στο Αιγαίο, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αναφέρει η ανακοίνωση.
------------------------------------------------------------------
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Hμερομηνία :  25-02-08Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1647