Κοινωνία πολιτών ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων
Ημερομηνία Tuesday, February 26 @ 11:03:20 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Συνάντηση ΣΕΠΟΧ   (Σύλλογος Χωροτακτών)
Θανάσης Μπινιάρης
Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας 


Στις 21/2 έγινε συζήτηση με θέμα το (ΕΠ) Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας ΑΠΕ στα γραφεία του ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Χωροτακτών) με  εκπροσώπους της ΡΑΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΚΑΠΕ και μελετητές καθώς και αντιπροσώπους διαφόρων περιοχών. Η συζήτηση ήταν σημαντική επειδή ακούσαμε από τη μια τους σχεδιαστές του Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας ΑΠΕ και τους χωροτάκτες και από την άλλη ακουστήκαμε όσοι εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες.
 
Ο ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Χωροτακτών) εξέφρασε τις αμφιβολίες του για σημαντικά σημεία του  Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας ΑΠΕ όπως τον αυθαίρετο καθορισμό  (ΠΑΠ) περιοχές «αιολικής προτεραιότητας», τα ποσοστά κάλυψης ανά ΟΤΑ,  κριτήρια χωροθέτησης εντός δασών και ΖΕΠ, τις επιπτώσεις των συνοδευτικών έργων που δεν αναγνωρίζονται, την απαξίωση της περιβαλλοντικής αισθητικής κ.α
 
Οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και οι μελετητές υποστήριξαν το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας ΑΠΕ με τεχνοκρατικά κριτήρια και με τη λογική της προσέγγισης των στόχων της ΕΕ.
 
Η συζήτηση ζωντάνεψε όταν ήρθε η σειρά των τοπικών εκπροσώπων που ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλούνται από το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας.

Ο νομάρχης Φωκίδας πρότεινε να καταργηθούν οι περιοχές «αιολικής προτεραιότητας», και δήλωσε ότι η Ευρυτανία δεν θα δεχτεί καμμιά ανεμογεννήτρια.

Ο Γ. Χριστοφορίδης από το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας υποστήριξε ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να προωθούνται σε βάρος του φυσικού τοπίου που είναι μη ανανεώσιμος πόρος.

Ο Α. Κανδηλαράκης από τη Λακωνία είπε ότι το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας ΑΠΕ δεν στηρίζεται σε στρατηγική μελέτη, παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και τις ΖΕΠ.

Ο Α. Κορόζης και Γ. Μπαμπαλής από τον Οργανισμό Πολεοδομικού Σχεδιασμού Εύβοιας είπαν ότι η Εύβοια έχει πληρώσει ήδη το τίμημα της αιολικής ενέργειας και το φυσικό περιβάλλον πρέπει να μην πέσει στα χέρια κερδοσκόπων επιχειρηματικών αλλά να παραμείνει βασικός πόρος ανάπτυξης για κάθε πολίτη της Εύβοιας.

Ο Θ. Μπινιάρης του ΣΠΠΕΝΚ έφερε το παράδειγμα της Οχης που κινδυνεύει να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά εξαιτίας του Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξίας ΑΠΕ.

Ο Κ. Γράψας από τη Λευκάδα εξέφρασε την ανησυχία ότι οι Α/Γ πρόκειται να βλάψουν σοβαρά την κύρια οικονομική δραστηριότητα του νησιού, τον τουρισμό.

Τέλος η Ilona Delaluna από την Μάνη μίλησε με πολύ συγκίνηση για δύο ζευγάρια αετών αλλά και σπήλαια που κινδυνεύουν να χαθούν αν μπουν ανεμογεννήτριες.
 
Ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα αλλά το όφελος από αυτή τη συνάντηση ήταν ότι οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας άκουσαν την άποψη και την αγωνία των τοπικών εκπροσώπων. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε όσοι διαμαρτυρόμαστε για την αυθαίρετη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και ελπίζω να κρατήσουμε επαφή από εδώ και πέρα.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1642