Σκιάθος: όταν οι υπεύθυνοι ζητούν και τα ρέστα
Ημερομηνία Tuesday, February 26 @ 10:42:21 UTC
Θέμα Σκιάθος


Ο Γιώργος Μελεφάλης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος Σωματείου «Οικολόγου Σκιάθου», γράφει:

«Με αφορμή άρθρο του συμπολίτη μας Γιάννη Πρεβεζάνου στην τοπική εφημερίδα «Τα Σκιαθίτικα» σχετικά με την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Σκιάθου για το νοικοκύρεμα των ακτών του νησιού δηλαδή τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έργων στον αιγιαλό και στη θάλασσα βάση του Ν. 2971/2001, θεωρώ υποχρέωσή μου να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους θέση, επειδή τα γνωρίζω πολύ καλά και «από μέσα», λόγω της θητείας μου τόσο στο Δήμο Σκιάθου ως δημοτικός σύμβουλος, όσο και στο Σωματείο «Οικολόγοι Σκιάθου» ως πρόεδρος.
Ο κ. Γιάννης Πρεβεζάνος λέει μισές αλήθειες αφενός και αποκρύπτει γεγονότα αφετέρου δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο λαθεμένες εντυπώσεις και αυτό γιατί:
1. Σχεδόν όλα αυτά τα έργα για τα οποία καλείται σήμερα ο Δήμος Σκιάθου να εκφέρει γνώμη έγιναν όταν Δήμαρχοι Σκιάθου ήταν οι Αφοί Πρεβεζάνου και με τις ευλογίες τους, για ευνόητους λόγους.
2. Με τη δυνατότητα την οποία δίνει σήμερα ο νόμος, ο Δήμος Σκιάθου δεν νομιμοποιεί τα έργα. Απλά και μόνο γνώμη εκφέρει. Το αν θα νομιμοποιηθούν ή όχι, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα εξαρτηθεί από 15, ναι καλά διαβάσατε, δεκαπέντε υπηρεσίες υπουργείων οι οποίες και θα κρίνουν.
3. Δίνεται τώρα η μοναδική δυνατότητα στο Δήμο Σκιάθου εφόσον η διαδικασία προχωρήσει, να τα επεκτείνει, να τα βελτιώσει ή να τα εντάξει μορφολογικά ή αισθητικά στο ευρύτερο περιβάλλον, όπου αυτό χρειάζεται, μπαίνοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια.
Σας υπενθυμίζω ότι τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται μέχρι και 80% από την Ευρώπη και η απορροφητικότητα μέχρι σήμερα στη Σκιάθο για τέτοια έργα είναι μηδενική. Στη Σκιάθο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΑΡΙΝΑ. Στη Σκιάθο ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι αφοί Πρεβεζάνου, που ήταν Δήμαρχοι τα χρυσά εκείνα χρόνια.
4. Το σπουδαιότερο, με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αποκτούν και τυπικά τα έργα αυτά τη δυνατότητα να μπορεί ο κάθε ένας να τα χρησιμοποιεί δηλαδή τίθενται σε δημόσια χρήση εάν και εφόσον δεν είναι σήμερα.
Εφόσον ο Δήμος προωθεί τις διαδικασίες, αυτός είναι ο Κύριος. Θα μπορεί ο κάθε ένας Σκιαθίτης ή ξένος να τα προσεγγίζει με το σκάφος του ή από τη στεριά και να κάνει χρήση τους ή σε μια ώρα ανάγκης να ζητήσει βοήθεια.
Τα έργα τα οποία φωτογραφίζει στο άρθρο του ο κ. Γιάννης Πρεβεζάνος είναι:
Στη βορειοδυτική ακτή της Σκιάθου. Δεν είναι καν λιμενικό έργο. Δίνεται μόνο η δυνατότητα σε ένα μικρό σκάφος να το τραβήξει ο ιδιοκτήτης του έξω σε περίπτωση ανάγκης ή θαλασσοταραχής για να γλιτώσει αυτός και το σκάφος επειδή η θάλασσα στην περιοχή αυτή είναι συνήθως φουρτουνιασμένη. Από την ύπαρξη αυτού γλίτωσε πριν μερικά χρόνια ένας Βολιώτης ψαράς, όταν αναποδογύρισε το μικρό σκάφος στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους δύο λόγω θαλασσοταραχής. Οι άλλοι δύο συνεπιβάτες του ψαράδες πνίγηκαν επειδή δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν στο σημείο αυτό. Σας λέει τίποτα αυτό κ. Πρεβεζάνε;
Στον Πόρο Σκιάθου, πρόκειται για έναν μικρό βραχίονα από μπετό μέσα στη θάλασσα, ο οποίος έγινε την εποχή της επταετίας. Την ίδια εποχή και από τον ίδιο φορέα έγινε και η βελτίωση του λιμανιού της Σκιάθου, καθώς και το λιμανάκι στις Κουκουναριές. Αλήθεια, αυτά γιατί δεν τα αναφέρει; Ποια θα είναι η τύχη τους;
Είναι ψέμα ότι ζητήθηκε η νομιμοποίησή τους τότε. Ό,τι ίσχυε και ισχύει για το βραχίονα στον Πόρο, ισχύει και για το λιμάνι της Σκιάθου στις Κουκουναριές.
Για τις μεγάλες όμως παρεμβάσεις τόσο μέσα στη θάλασσα, όσο και στη ζώνη του αιγιαλού κατά τη διάρκεια της δημαρχίας αφών Πρεβεζάνου, παρεμβάσεις οι οποίες υποβάθμισαν τις ακτές του νησιού και έγιναν για εξυπηρέτηση ημετέρων γιατί δεν μας αναφέρει τίποτα;
Από το αρχείο του σωματείου «Οικολόγοι Σκιάθου» βρίσκω και μπορώ να δώσω στη δημοσιότητα πληθώρα περιπτώσεων, που σαν σωματείο καταγγείλαμε στο Δήμο Σκιάθου επί δημαρχίας αφών Πρεβεζάνου, περιπτώσεων ωμών παρεμβάσεων και καταπάτησης αιγιαλού. Περιπτώσεις ρύπανσης ακτών και τόσες άλλες οι οποίες κουκουλώθηκαν επειδή και μόνο εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Θα αναφερθώ μόνο σε δύο από αυτές και επιφυλάσσομαι να δημοσιεύσω και άλλες σύντομα. Η πρώτη περίπτωση είναι ο ντόκος που έγινε στην περιοχή του Αη Γιώργη, πλάι στην αρχή του αεροδιαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου Σκιάθου, επί δημαρχίας Δημητρίου Πρεβεζάνου. Είναι ένας βραχίονας μέσα στη θάλασσα από μπετόν και χώματα, τεχνικά και αισθητικά απαράδεκτο, και έχει υποβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή την οποία έχει υμνήσει ο Παπαδιαμάντης.
Σας παρακαλώ απαντήστε κ. Γιάννη Πρεβεζάνο για να μάθει ο κόσμος. Έγινε ή όχι ο ντόκος αυτός με χρήματα του Δήμου Σκιάθου για να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ημετέρων, πράγμα που ισχύει μέχρι και σήμερα;
Έγινε ή όχι ΠΑΡΑΝΟΜΑ και γιατί τότε δεν ζητήθηκε άδεια από τις αρμόδιες αρχές;
Σήμερα επιτρέπεται η λειτουργία του επειδή είναι πολύ κοντά στον αεροδιάδρομο και δεν δημιουργεί κίνδυνο στα αεροπλάνα;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι για την κατασκευή αυτής της χωματερής δαπανήθηκαν τα χρήματα που είχε ο Δήμος Σκιάθου για την κατασκευή της ΜΑΡΙΝΑΣ και του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ καταφυγίου, έργα που δεν έγιναν ποτέ;
Η δεύτερη περίπτωση είναι το κτίριο που έγινε μέσα στη ζώνη του λιμανιού της Σκιάθου επί προεδρίας στο Λιμενικό Ταμείο Γιάννη Πρεβεζάνου.
Πρόκειται για ένα ισόγειο κτίριο αρχιτεκτονικά αποτυχημένο που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Σας παρακαλώ απαντήστε κ. Πρεβεζάνο πάλι για να μάθει ο κόσμος.
Έγινε ή όχι το κτίριο αυτό ΠΑΡΑΝΟΜΑ ή μήπως του αφαιρέθηκε η άδεια αργότερα ή εν πάσει περιπτώση, γιατί καθυστερεί τόσα χρόνια η ολοκλήρωσή του;
Έχει η μελέτη, αν έχει γίνει μελέτη, εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές; Εάν έχει εγκριθεί πώς δικαιολογούνται τα κουφώματα αλουμινίου, τα οποία βάλατε, ενώ αυτά απαγορεύονται για τη Σκιάθο;
Είναι αλήθεια, όπως διαδίδεται, ότι για το κτίριο αυτό δαπανήθηκαν πολλαπλάσια μπετά και σίδερα από όσο χρειαζόταν, ενώ το σωστό θα ήταν να γινόταν μια ελαφριά κατασκευή μια και το υπέδαφος είναι μπάζα;
Γενικά η μορφή του δεν είναι η αρμόζουσα για το κτίριο που βλέπει πρώτα πρώτα ο επισκέπτης που έρχεται στη Σκιάθο.
Δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι Σκιάθου. Προχωρήστε στο έργο τα οποίο έχετε αρχίσει. Αναβαθμίστε το νησί μας κάνοντας βαθιές τομές, όπου χρειάζονται. Νομιμοποιήστε και βελτιώστε τα έργα εφόσον πρόκειται για το κοινό καλό. Η εποχή των Πρεβεζάνων πέρασε. Ο λαός της Σκιάθου τους έβαλε με την ψήφο του στο περιθώριο και εκεί θα μείνουν.
Ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των καιρών αλλιώς και σεις θα μπείτε στο περιθώριο».

(πηγή: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, 8/2/2008)







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1638