Για την προστασία του αίγαγρου της Αντιμήλου
Ημερομηνία Tuesday, February 26 @ 10:19:44 UTC
Θέμα Μήλος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19.02.2008 

Η Κομισιόν θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδοτικά τη σύνταξη σχεδίου διαχείρισης για την προστασία του αίγαγρου της Αντιμήλου
Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη
 
Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την ελλειπή προστασία του προστατευόμενου είδους του αιγάγρου στην Αντίμηλο απάντησε ο αρμόδιος για θύματα περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε στην ερώτησή του το πρόβλημα λειψυδρίας στο ακατοίκητο νησί της Αντιμήλου κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα πολλά από τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα να βρεθούν νεκρά και ζητούσε να πληροφορηθεί τί μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν για την προστασία των αίγαγρων.

Απαντώντας ο κ. Δήμας βεβαιώνει ότι "η Επιτροπή είναι ενήμερη για το πρόβλημα των αιγάγρων (Capra aegagrus) στη νήσο Αντίμηλο, που αποτελεί προστατευόμενο τόπο Natura 2000 (GR4220007)". Aναφέρει ότι "το συγκεκριμένο πρόβλημα οφείλεται κατά τα φαινόμενα στην παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με το απόμακρο του ακατοίκητου αυτού νησιού", καθώς και στα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, τα οποία " περιλαμβάνουν τη μεταφορά νερού με ελικόπτερο από τη Δασική Υπηρεσία, ενώ έχουν σταλεί και κτηνίατροι για να διερευνήσουν τα αίτια του θανάτου και να λάβουν εν ανάγκη περαιτέρω μέτρα προστασίας των ζώων."


Στη συνέχεια, ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι "πολλές απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λόγω ελλείψεως ενδεδειγμένου σχεδίου διαχείρισης" και ότι "σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ  για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίζουν τα ενδεδειγμένα μέτρα διατήρησης για τις περιοχές Natura 2000, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων διαχείρισης". Υπογραμμίζει μάλιστα ότι "η Επιτροπή έχει στηρίξει χρηματοδοτικά τη σύνταξη τέτοιων σχεδίων διαχείρισης, ώστε να επιταχύνει την εφαρμογή ενδεδειγμένων μέτρων διαχείρισης, με τα οποία αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, όπως το προαναφερόμενο."


Καταλήγοντας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι "ο αίγαγρος περιλαμβάνεται επίσης στην ‘Ευρωπαϊκή αξιολόγηση για τα θηλαστικά’, η οποία αποτελεί την πρώτη πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τη διατήρηση των θηλαστικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Επιτροπής τους τελευταίους μήνες του 2005 υπό το συντονισμό της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)."


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: "Οι ελληνικές αρχές, αξιοποιώντας την απάντηση της Κομισιόν, καλούνται να συντάξουν το σχετικό σχέδιο διαχείρισης, αξιοποιώντας τα διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια. Περιμένουμε τις σχετικές ενέργειες και θα επανέλθουμε."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
www.syn-europe.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1633