Κινητοποιήσεις στον Κορινθιακό
Ημερομηνία Tuesday, February 26 @ 10:16:53 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196
 
ΛΙΘ-“ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  KAI TH ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
                                                                                                                                           22.02.2008

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των πολιτών και των φορέων του Κορινθιακού για την αποτροπή της κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη εισαγόμενο λιθάνθρακα, τη στιγμή που ήδη σε άλλες χώρες απορρίπτονται παρόμοια σχέδια και στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε τους πολίτες στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ να αντιτίθενται σε παρόμοια σχέδια και να καταφέρνουν να τα σταματήσουν.  

      Σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής και άλλης ρύπανσης καθώς και η μείωση της εκπομπής «αερίων του θερμοκηπίου» που αλλάζουν το κλίμα, η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει να συνδέει την παραγωγή ενέργειας με μονάδες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και επιδεινώνουν τις ήδη κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας μας. Η προοπτική κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα στην περιοχή του Κορινθιακού θα επιδεινώσει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η τεκμηρίωση των επιπτώσεων από τη λειτουργία παρόμοιων μονάδων έχει γίνει όχι μόνο από τις πρωτοβουλίες πολιτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπου παρόμοια σχέδια συναντούν πλέον την αντίδραση των πολιτών.

    Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα συνεργαστούν στενά με τους φορείς της περιοχής γύρω από τον Κορινθιακό για να αποτρέψουν τα καταστροφικά σχέδια κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας με βάση τον λιθάνθρακα αλλά και για να προωθηθεί ένα σχέδιο προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης του Κορινθιακού που θα δημιουργήσει πολλές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και ευκαιρίες απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό.

    Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάληψη από τη χώρα μας των ευθυνών που της αναλογούν για τον περιορισμό των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» στο πλαίσιο της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

   Ενθαρρύνουμε τη στενή συνεργασία μεταξύ κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, Δήμων και πρωτοβουλιών πολιτών που θα αποτρέψει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα αλλά και την κατασκευή νέων μονάδων λιγνίτη, μια συνεργασία που παράλληλα θα προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

   Ζητάμε να δημιουργηθούν εναλλακτικές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία λιγνίτη, ώστε η απεξάρτηση και το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων να συνοδευτεί έγκαιρα από νέες, καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες και τους εργαζόμενους εκεί που σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο ρύπανσης και επιβάρυνσης της υγείας τους.

   Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποστηρίζουμε αλλαγές στις πολιτικές αλλά και στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών. Λέμε όχι στην υποστήριξη ενός άκριτου καταναλωτικού πνεύματος και αντιφατικών διεκδικήσεων. Απαιτούμε ην άμεση υιοθέτηση του κανονισμού για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, εφαρμογή του στα δημόσια και δημοτικά κτίρια. Ενίσχυση των πιο φτωχών νοικοκυριών από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους αντί για "επίδομα θέρμανσης".

   Υποστηρίζουμε σταθερά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από οργανωμένο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και όχι την αντιπαράθεση και την απόρριψη τους χωρίς λογικά επιχειρήματα


Πληροφορίες: Βαγγέλης Σπινθάκης, 6978022875, Στέφανος Σταμέλλος τηλ 6977261256Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1632