Η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη νεκρή ζώνη
Ημερομηνία Monday, February 18 @ 12:25:57 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Επιστροφή στη φύση
Η άγρια ζωή βασιλεύει στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου
Ανεπίσημο φυσικό καταφύγιο από το 1974
Λευκωσία

Η Πράσινη Γραμμή της Κύπρου είναι πραγματικά πράσινη, δείχνουν οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις από την πρώτη απογραφή της άγριας ζωής στην περιοχή. Σπάνια είδη φυτών ευδοκιμούν σε εγκαταλειμμένα χωράφια και απειλούμενα ζώα βρίσκουν καταφύγιο σε σπίτια άδεια από το 1974.

Όμως παρά την απουσία της ανθρώπινης δραστηριότητας, το οικοσύστημα της περιοχής είναι αδύνατο να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από την άφιξη των πρώτων ανθρώπων.

«Τα οικοσυστήματα της πράσινης γραμμής είναι ένα περίεργο μείγμα αυτών που υπήρχαν πριν, και είχαν τώρα την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν, και ειδών που μεταφέρθηκαν εκεί από τον άνθρωπο» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος ερευνητής Νικολά Ζαρό, επικεφαλής της μελέτης για λογαριασμό του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Η Πράσινη Γραμμή εκτείνεται σε μήκος 180 χιλιομέτρων, περνώντας από τους δασωμένους λόφους της Πάφου και μέσα από τους δρόμους της διχασμένης Λευκωσίας.

Οι επιστήμονες της απογραφής είναι απρόθυμοι να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την κατάσταση του οικοσυστήματος πριν ολοκληρωθεί η νέα μελέτη. Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως, είναι ενθαρρυντικές.

Η Γραμμή προσφέρει καταφύγιο σε μια μεγάλη ποικιλία φιδιών, καθώς και στους απειλούμενους κορυδαλλούς και τις πετροτριλίδες, των οποίων ο πληθυσμός είχε μειωθεί σημαντικά. Η χλωρίδα της περιοχής εμπλουτίζεται επίσης με σπάνιες ορχιδέες και τουλίπες.

Ακόμα και η ερημοπεριστερόκοτα, η οποία πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί από το νησί, δεν αποκλείται να επιβιώνει στη διαχωριστική γραμμή. Η Ελληνοκύπρια ορνιθολόγος Ίριδα Χαραλαμπίδου ελπίζει να έχει ανακαλύψει τους τυχόν επιζώντες μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Τα άδεια σπίτια των εγκαταλειμμένων χωριών κατοικούνται τα τελευταία 33 χρόνια από κουκουβάγιες, περιστέρια και αρουραίους, ενώ στις γύρω περιοχές βόσκει ένας πληθυσμός 300-500 αγριοπρόβατων, σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών.

Ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Το φαινόμενο των εγκαταλειμμένων εκτάσεων που μετατρέπονται σε φυσικά καταφύγια είναι γνωστό και από άλλες περιοχές και έχει παρατηρηθεί λεπτομερέστερα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα.

Ωστόσο, η απουσία ανθρώπων δημιουργεί και προβλήματα.

«Το να αφήσουμε τη φύση να αναπτυχθεί εντελώς μόνη της δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα» συνεχίζει. «Αν θέλουμε να επιζήσουμε στον πλανήτη, πρέπει να εργαστούμε μαζί με τη φύση, όχι εναντίον της ή ξεχωριστά από αυτήν».

Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας βρίσκονται πλέον τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία μεταφέρουν ασθένειες όπως ο εχινόκοκκος και η ταινία και είναι γνωστό ότι επιτίθενται στα αγριοπρόβατα.

Ένα άλλο ξένο είδος που επικρατεί στην περιοχή είναι οι ευκάλυπτοι, οι οποίοι εισήχθησαν στο νησί από τους Βρετανούς  στα τέλη του 190υ αιώνα, προκειμένου να αποξηράνουν με τις ρίζες τους τους βαλτότοπους όπου αναπαράγονταν τα κουνούπια.

«Αν δεν εισάγουμε στην περιοχή αρκετά κοάλα, δεν υπάρχει φυσικός εχθρός [για τους ευκάλυπτους] εκτός από το ανθρώπινο είδος» σχολιάζει ο Δρ Ζαρό.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 14/02/2008Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1625