Πελίτι
Ημερομηνία Friday, February 15 @ 16:02:42 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών του Πελίτι


Το "Πελίτι" ξεκίνησε, την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σημερινό συντονιστή των δράσεών του.
Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες.
Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο. 
Προτάθηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σχεδιάστικε από την Αγγελική Καϊσερογλού.
Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.
Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας.

Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.
η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.
η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας.
Η έδρα μας είναι στο Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου στο νομό Δράμας.

Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι".
         Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη  γιa αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση  και τη σκέψη μας. 
        Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει  ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε  οι άλλοι γιa αυτά που ζούμε εμείς.
          Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
          Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής.
          Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η  οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη.
         Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς.   Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν.  Το  ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.  Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν  έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά  μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.

Νομικό πρόσωπο του "Πελίτι"
          Το "Πελίτι" είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.


Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
       Το "Πελίτι" σήμερα είναι μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των  ντόπιων ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Εξερευνητικές αποστολές
         Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα.  Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 1500  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π., σε  30.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές

Η διατήρηση των ποικιλιών
       Ένα μέρος από τις ποικιλίες που βρίσκουμε  στις εξερευνητικές αποστολές το δίνουμε στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό.
        Ένα άλλο μέρος το δίνουμε  σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές–διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν τη ζωντανή διατήρησή του και την αξιολόγησή του.

Αποστολές σπόρων
        Το "Πελίτι" έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται κυρίως σε ανοιχτές εκδηλώσεις, ομιλίες, κ.λ.π

Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
     Το Μάρτιο του 1999, το "Πελίτι" οργάνωσε την 1η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στην Κάρπη του Νομού Κιλκίς.
       Η όγδοη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου του 2008 στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισσάβου του νομού Λάρισας.

Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.     Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
2.     Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.     Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.     Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Κατά τόπους αγροκτήματα
        Το 2000 ξεκίνησαν τα Κατά τόπους αγροκτήματα για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Από τον Σεπτέμβριο του 2007  κυκλοφορεί το 7ο τεύχος.

7η Απριλίου μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες από το Πελίτι
         Το 2002 το "Πελίτι" πρότεινε και καθιέρωσε την 7η Απριλίου ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες.  Η ιδέα ήρθε από μια ομάδα μαθητών που είχαν συνεργαστεί με το "Πελίτι", από το γυμνάσιο Λεχαίου Κορινθίας.  Οι μαθητές αυτοί κάθε χρόνο κάνουν φυτά και τα μοιράζουν σε ανοιχτή γιορτή σε καλλιεργητές της περιοχής τους.
         Το 2003 η κ. Σάρον Ρέμπελ από τον Καναδά μας έδωσε την ιδέα να καθιερωθεί ως παγκόσμια ήμερα για τις ντόπιες ποικιλίες. Έτσι αρχίσαμε να προτείνουμε σε οργανώσεις του εξωτερικού να συμμετέχουν στον εορτασμό μοιράζοντας δωρεάν σπόρους και φυτά σε καλλιεργητές.
        Τον Απρίλιο του 2003 η μέρα αυτή γιορτάστηκε στο Μπαγκλαντές το 2004 γιορτάστηκε στην Ινδία και το 2005 γιορτάστηκε στην Ινδία και στην Αγγλία.
Στη γιορτή αυτή δεν πάμε να καταγγείλουμε τους «υπεύθυνους», αλλά πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.

Ενθαρρύνοντας τοπικές ομάδες
Το "Πελίτι" έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση και δημιουργία τοπικών ομάδων για τη συλλογή και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Χαρακτηριστικά  παραδείγματα είναι η περιβαλλοντική ομάδα Ερέτριας, κ. α Ακόμη έχει εμπνεύσει και στηρίζει τις ενέργειες που γίνονται στην Κύπρο για τη  δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού.
Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών
Το "εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών", είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές.

Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
Το 2002 το "Πελίτι" ξεκίνησε το "Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα"  με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.  Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο "από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά"
Από τον Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφορεί το 6ο τεύχος.

Τα Οικονομικά του "Πελίτι".
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στις δράσεις του "Πελίτι" είμαστε εθελοντές. Σε σύνολο κάθε χρόνο προσφέρουν εργασία, γνώσεις, τεχνική υποστήριξη κ.λ.π. πάνω από 70 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου συμμετέχουν κάθε χρόνο κοντά στους 100 με 150 μαθητές.

Τα έσοδα του "Πελίτι" είναι από:
α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του  
β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλούζακια, πάνινες τσάντες κ.α).
γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.
Αν επιθυμείς μπορείς να γίνεις οικονομικός υποστηρικτής του Πελίτι, Με την ελάχιστη συνδρομή των 20 ευρώ θα λαμβάνεις κάθε χρόνο την ετήσια έκδοση "Κατά τόπους αγροκτήματα..." ενημέρωση για εκδηλώσεις και δράσεις που θα γίνονται στην περιοχή σου, καθώς και για κάθε σοβαρό ζήτημα που αφορά τους σπόρους.
Για την οικονομική υποστήριξη του "Πελίτι" έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος. Αριθμός λογαριασμού: 198 04 003033 49 είναι σημαντικό, να μας ενημερώσεις για την κατάθεση σου.
Δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας

Ένα αγρόκτημα για το μέλλον μια "κιβωτός" για το παρόν. Ονειρευόμαστε τη δημιουργία ενός αγροκτήματος - κοινότητας κιβωτού για τις ντόπιες ποικιλίες. Μια κοινότητα ειρήνης και αγάπης όπου η διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών ή ανταλλαγή των αγαθών και η αρμονική συνύπαρξη,  θα είναι μια φυσική στάση των ανθρώπων, που θα πηγάζει μέσα από την αγάπη τους για τη ζωή και την ποικιλομορφία της φύσης.
Για το σκοπό αυτό αναζητούμε μια έκταση 20 τουλάχιστον στρεμάτων που να μπορεί να μας παραχωρηθεί ή να την αγοράσουμε σε χαμηλή τιμή.
Όλα τα πράγματα που κατασκεύασε ο άνθρωπος πήραν μορφή πρώτα στη σκέψη του.
Μια μέρα η κοινότητά μας θα είναι μια πραγματικότητα.

-----------------------------------------------------------
Για περισσότερες πληροφορίες: http://peliti.gr/
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Εναλλακτική Κοινότητα "Πελίτι"
Ταχυδρομείο Παρανεστίου
Τ. Κ.660 35 Παρανέστι
Συντονιστής: Παναγιώτης Σαϊνατούδης
peliti@peliti.gr 
Τηλ: 2524022059Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1620