Κυκλάδες, μόνος αρμόδιος ο ...εισαγγελέας
Ημερομηνία Tuesday, February 12 @ 17:02:32 UTC
Θέμα Νησιά
Ολο και πιο συχνές γίνονται οι εκκλήσεις του νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα προς τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή να ελέγξουν τη νομιμότητα των πράξεων των πολεοδομικών γραφείων του νομού, καθώς η κατασκευή δεύτερης κατοικίας «σαρώνει» μικρά και μεγάλα νησιά του αρχιπελάγους.
Ετσι, συγκεκριμένος κατασκευαστής που η ορμή του «ανακόπηκε» στη Μύκονο λόγω σωρείας πολεοδομικών παραβάσεων άρχισε να αγοράζει πέρσι τα Χριστούγεννα στη Σύρο το σύνολο των εκτός και εντός σχεδίου αδειών -όλοι οι συμβολαιογράφοι δούλευαν με αυτόν -για να αρχίσει φέτος να κτίζει απασχολώντας το σύνολο των εργολάβων του νησιού. Στη Μύκονο η παρέμβαση υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή με σπίτι στο νησί οδήγησε σε εκτεταμένες έρευνες στην πολεοδομία της Σύρου, όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας αλλά από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Χάρη στις γνωριμίες
Στη δικαιοσύνη παραπέμφθηκε μία μόνο υπάλληλος, με μάλλον ασήμαντο ρόλο στην υπόθεση, ενώ άλλοι με μακρά θητεία στο κοσμικό νησί πέρασαν τη δοκιμασία της «ανάκρισης» των ελεγκτών «αβρόχοις ποσί» χάρη στις υψηλές τους γνωριμίες. Παρ’ όλα αυτά κάποια πρόστιμα ήταν βαριά και ένα πρώτο σήμα στάλθηκε σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαία η δίκη που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο πλημμελειοδικείο της Σύρου, όπου ιδιοκτήτες ενός συγκροτήματος στη θέση Μόλος της Πάρου καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση για «παράνομη αλλαγή της χρήσης των υπογείων». Οι πολίτες αυτοί επικαλέστηκαν πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Σ’ αυτό κατέφυγαν επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο το Πολεοδομικό Γραφείο (ΠΓ) Νάξου εφαρμόζει την πολεοδομική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολεοδομία Νάξου ενώ ανέφερε σε προσφεύγοντα πολίτη ότι δεν είναι σε θέση να κάνει έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας, ζήτησε να ελέγξει τους δικούς του τίτλους ιδιοκτησίας. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομάρχης ζήτησε από την πολεοδομία Νάξου να κάνει κοινή αυτοψία με τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ, η πολεοδομία αρνήθηκε τη διενέργεια κοινής αυτοψίας επειδή δεν «προβλέπεται από τον νόμο» ενώ οι ιδιοκτήτες του «συγκροτήματος» απαγόρευσαν στον μηχανικό του τεχνικού συμβούλου του κράτους να εξετάσει το «συγκρότημα» στο εσωτερικό του.
Τελικά, μετά έγγραφο της περιφέρειας τον Μάιο του 2007, το πολεοδομικό γραφείο Νάξου συνέστησε τριμελή επιτροπή από τους υπαλλήλους που... είχαν εκδώσει τις οικοδομικές άδειες για να επανεξετάσουν τον φάκελο (!).
Ετσι, πολλά χρόνια μετά την έκδοση της άδειας, η πολεοδομία διαπίστωσε μεν «ελλείψεις του φακέλου» που είναι όμως «τυπικές» και επειδή έχει παρέλθει «μεγάλο διάστημα από την έκδοση της άδειας η διοίκηση έχει δικαίωμα να μην ανακαλέσει την άδεια...».

Οι ίδιοι υπάλληλοι
Τέσσερις μήνες αργότερα οι ίδιοι υπάλληλοι που εξέδωσαν πέντε οικοδομικές άδειες στο Πίσω Λιβάδι χωρίς να έχει προηγηθεί νόμιμη κατάτμηση, για λογαριασμό του ίδιου μηχανικού Β. Π., συγκρότησαν εκ νέου τριμελή επιτροπή για να... κρίνουν τους εαυτούς τους μετά καταγγελίες των κατοίκων ότι οι άδειες στερούνται νομιμότητας! Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο προϊστάμενος του πολεοδομικού γραφείου Νάξου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, όσο και ο επιβλέπων στις δύο περιπτώσεις μηχανικός πολιτεύονται και εκλέγονται ως νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος του ΠΓ Νάξου μάλιστα ανεδείχθη στις νομαρχιακές εκλογές του περασμένου χρόνου πρώτος σε ψήφους μεταξύ των συνυποψηφίων του.
-------------------------------------------
(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 3-11-2007)

..................................................................................................................

Για τα αυθαίρετα κτίσματα στις Κυκλάδες...
Δεν κούνησε... φύλλο!
Της Λίτσας Χαραλάμπους

Η καταγγελία του Κώστα Απέργη περί νομιμότητας της πολεοδομικής άδειας για την κατασκευή ενός ακόμη μεγαθήριου δίπλα στο Σούπερ Μάρκετ «Ροσσολάτος», παράλληλα με το σάλο που έχει δημιουργήσει το πινγκ πονγκ μεταξύ των υπηρεσιών ως προς την κατεδάφιση αυθαιρέτων, εγείρει ένα τεράστιας σημασίας για τον τόπο ζήτημα. Η μη ανταπόκριση των προηγούμενων εισαγγελικών αρχών, οι οποίες αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να είχαν παρέμβει μετά την εν λόγω καταγγελία, εφόσον υπάρχει απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που καθορίζει τους όρους δόμησης στην πόλη μας- ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος- αλλά και η μη ανταπόκριση του νομάρχη Κυκλάδων στην παρότρυνση του Συνηγόρου του Πολίτη να δημιουργηθεί Πολεοδομία στη Μύκονο -σε αντίθεση με άλλα μέρη- ωθούν τον σύμβουλο της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας να δηλώσει ότι επικρατεί σε αυτές τις καταστάσεις το άβατον των Ζωνιανών. Ουδείς παρεμβαίνει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις- κατά τον Κώστα Απέργη- ενώ θα έπρεπε να είχε συμμορφωθεί η τοπική Πολεοδομία, «δεν έγινε τίποτα».
Από την άλλη πλευρά η κατεδάφιση των αυθαιρέτων περνάει από τον ?ννα στον Καϊάφα γιατί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ προφανώς τρέμουν το πολιτικό κόστος. Η επίσημη πολιτεία, μολονότι έχει πετάξει το μπαλάκι στη νομαρχία, δε βοηθά στην κατεύθυνση τρόπου κατεδάφισης των αυθαιρέτων καθώς ουδείς -όπως γίνεται κατανοητό- εργολάβος, αναλαμβάνει να γκρεμίσει κτίρια.

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Από την άλλη τίθεται το εύλογο ερώτημα των πολιτών, αφού η Ερμούπολη έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος γιατί δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου; Ισχύουν δύο μέτρα και δυο σταθμά στον τομέα τήρησης των όρων δόμησης;
Το πρόβλημα των αυθαιρέτων και παρανόμων οικοδομών είναι γνωστό από δεκαετίες και αναπαράγεται συνεχώς, διότι όσοι χτίζουν αυθαίρετα γνωρίζουν ότι κανείς δεν θα τους κατεδαφίσει το παράνομο, αλλά και θα έρθει η στιγμή της νομιμοποίησης με " προεκλογικό νόμο. Τα αυθαίρετα κτίσματα είναι πάρα πολλά, γι' αυτό και δεν μπορεί να γκρεμιστούν, διότι θα δημιουργηθεί μέγα κοινωνικό πρόβλημα. Το 1983, με το πρόγραμμα «αν το δηλώσεις θα το σώσεις» του αείμνηστου υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Αντώνη Τρίτση, νομιμοποιήθηκαν 170.000 αυθαίρετα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1988, με άλλο νόμο, νομιμοποιήθηκαν 50.000 νέα αυθαίρετα. Από τις νομιμοποιήσεις αυτές έως σήμερα υπολογίζεται, ότι χτίστη καν σ' όλη τη χώρα χιλιάδες νέα αυθαίρετα. Καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν κινήθηκε για να σταματήσει την παράνομη δόμηση ή να δώσει διέξοδο στη ζήτηση οικοδομήσιμης γης με την εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής.
Γενική είναι εξάλλου η άποψη πως, παρόλο που το κράτος δεν πρέπει να νομιμοποιεί τις παρανομίες και έμμεσα να τις ενθαρρύνει, απογοητεύοντας τους νομοταγείς πολίτες, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση, μέσω του πρώην υπουργού κοινωνικής απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα, με την τεράστια έκταση αυθαιρέτου και παράνομου κτίσματος και επιβεβαιώνει τη διαφθορά.

---------------------------------------------------------
(ΠΗΓΉ: Ο Λόγος των Κυκλάδων, 10/1/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1609