Νάξος, ο πύργος Χειμάρρου καταρρέει
Ημερομηνία Tuesday, February 12 @ 16:53:22 UTC
Θέμα Νάξος


Ο …φασκιωμένος με σκουριασμένες σκαλωσιές
Πύργος του Χειμάρρου.
Του Νίκου Ι. Λεβογιάννη

Το υπόστεγο των ανασκαφών κατέρρευσε σε ερείπια  και οι σκουριασμένες σκαλωσιές τρίζουν απαίσια και επικίνδυνα. Να επέμβει ο εισαγγελέας.
Σύλλογος Φιλωτιτών: «σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»!!!

            Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Αθήνας με δυο απαίσιες, αλλά εντυπωσιακές φωτογραφίες του …φασκιωμένου με σκαλωσιές εδώ και 10 χρόνια Πύργου Χειμάρρου, στο φετινό πρώτο φύλλο του ημερολογίου του, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τύχη του εγκαταλειμμένου αυτού μνημείου-σημαία της Νάξου (μαζί με την Πορτάρα). Δυστυχώς όμως σκουριά αληθινή απ? τις σκαλωσιές και όχι ποιητική απειλεί άμεσα το μνημείο, αν δεν έχει ήδη αρχίσει να το διαποτίζει.

            Επί τέλους ο δυναμικός αυτός Σύλλογος, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, φαίνεται πως αποφάσισε να αγωνιστεί για τη σωτηρία απ? την κατάρρευση του μαρμαρόχτιστου επιβλητικού και πανάρχαιου πύργου. Κάλιο αργά παρά ποτέ που λένε.

            Η αρμόδια ΚΑ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευθύνεται αποκλειστικά, όχι μόνο για την εγκατάλειψη του μνημείου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν τα κονδύλια που διατέθηκαν από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την αναστήλωσή του.

            Το έργο αναστήλωσης του πύργου του Χειμάρρου εντάχτηκε στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης με το ποσό των 150.000.000 δραχμών. Τα χρήματα απορροφήθηκαν, το έργο όμως της αναστήλωσης ούτε καν ξεκίνησε. Τα χρήματα ουσιαστικά δαπανήθηκαν σε ανασκαφές και άλλες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που δεν προβλεπόταν από τη μελέτη και έκτοτε ο Πύργος στέκεται εγκαταλειμμένος στην τύχη του και κινδυνεύει πλέον άμεσα να γκρεμιστεί σε ερείπια, αν καταρρεύσουν οι τεράστιες σιδερένιες και σκουριασμένες σκαλωσιές, με τις οποίες είναι κυριολεκτικά ζωσμένος μέσα κι έξω.

            Όποιος βρεθεί εκεί τρομάζει, τόσο απ? το απαίσιο θέαμα, όσο και απ? τους τρομακτικούς θορύβους που προκαλούν οι σκουριασμένες λαμαρίνες και τα σίδερα, όπως τα χτυπά πάνω στα μάρμαρα ο δαιμονισμένος αέρας. Το απαίσιο θέαμα συμπληρώνουν τα συντρίμια του υποστέγου που κάλυπτε τις ανασκαφές γύρω από τον πύργο, το οποίο είχε αρχίσει να καταρρέει από χρόνια και φέτος κατάρρευσε ολοκληρωτικά. Αυτές τις μέρες μαθαίνουμε ότι εργάτες μαζεύουν τα ερείπια του υπόστεγου. Και να σκεφτεί κανένας ότι για το υπόστεγο αυτό, κατασκευασμένο από ξύλα και λαμαρίνες, δαπανήθηκε το ποσό (απίθανο;) των 10 εκατομμυρίων δραχμών (για όποιον αμφιβάλλει έχουμε στη διάθεσή του τα σχετικά τιμολόγια).

            Είναι φανερό ότι σε βάρος αυτού του μνημείου έχουν διαπραχθεί σοβαρότατες παραλείψεις, αν όχι εγκλήματα, εξ αιτίας των οποίων εξ άλλου δεν εγκρίθηκε η ένταξή του έργου ως συνεχιζόμενου στο Γ΄ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και επί πλέον η Ε.Ε. ζήτησε την επιστροφή των 150 εκ. δρχ. που είχε διαθέσει για την αναστήλωση του μνημείου, μια αναστήλωση που ουδέποτε έγινε.

            Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου πρέπει κατά τη γνώμη μου να ερευνήσει αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του μνημείου, υπάρχουν ευθύνες για τον τρόπο διάθεσης των 150 εκ. δρχ., υπάρχουν ευθύνες για την εγκατάλειψή του. Αν οι σκουριασμένες, εγκαταλειμμένες και ασυντήρητες επί χρόνια σκαλωσιές καταρρεύσουν, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν τρομακτικές καταστροφές στο μνημείο και είναι ενδεχόμενο να το συμπαρασύρουν και να το γκρεμίσουν.

            Θα είναι μάταιο να  αναζητούμε ευθύνες όταν θα έχει επέλθει το …μοιραίο. Έχουμε στη διάθεση του Εισαγγελέα, αλλά και. του Συλλόγου Φιλωτιτών και σε κάθε ενδιαφερόμενο, πολλά από τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως και αντίγραφο των τιμολογίων των 10 εκ. δρχ. που στοίχισε το υπόστεγο.

            ». Προσωπικά ως βουλευτής είχα διαμαρτυρηθεί έντονα, γραπτά και προφορικά, για την εγκατάλειψη του μνημείου και είχα συγκρουστεί με τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή. Σχετικό έγγραφο είχα αποστείλει τότε εκτός των άλλων και στον Σύλλογο Φιλωτιτών, όπως και στον Δήμο Δρυμαλίας, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου κ.α. Αλλά και μετά το 2004 επανειλημμένα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις είχα επισημάνει τους κινδύνους κατάρρευσής του μνημείου.

            Εξ άλλου το 2006 είχαν γίνει πολλές αναφορές στο θέμα αυτό από το περιοδικό «Αρχατός».

             Έμεινα άναυδος όταν πριν από 20 μέρες με αγωνία ομολογώ επισκέφτηκα το μνημείο και είδα την τραγική κατάσταση που έχει εκεί δημιουργηθεί.

            Φίλοι του Συλλόγου Φιλωτιτών, για να γίνει το 2008 έτος …σωτηρίας και όχι προστασίας του Πύργου Χειμάρρου, πρέπει άμεσα να ενταχθεί αυτό σε κάποιο πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί γενναία. Κάτι τέτοιο δεν βλέπω να φαίνεται στον ορίζοντα.


 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1607