Ανάφη, το ιερό του Απόλλωνα έγινε ξενοδοχείο
Ημερομηνία Friday, February 08 @ 16:04:14 UTC
Θέμα Νησιά


Θρησκευτικοί τουρίστες κύκλωπες
Της Ιωάννας Κλεφτογιάννη

Το διάβασα και μου 'ρθε ο ουρανός σφοντίλι: «Το ιερό του Απόλλωνα στην Ανάφη έγινε ξενοδοχείο». Η Μονή Προφήτη Ηλία Θήρας εκμίσθωσε 3.400 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου ναού που βρίσκεται εντός του περιβόλου του μετοχίου της Παναγίας Καλαμιώτισσας - Ζωοδόχου Πηγής Ανάφης!
 
Με άλλα λόγια, η Μονή Θήρας, ιδιοκτήτρια των εκπάγλου καλλονής στρεμμάτων παρά θίν' αλός, επιχειρεί να «αξιοποιήσει» την περιουσία της σαν να πρόκειται για ένα οικόπεδο της πλάκας και όχι για την αρχαιολογική ζώνη του Απόλλωνα Αιγλήτη που -σημειωτέον- ποτέ δεν είχε την τύχη να ανασκαφεί συστηματικά από την Πολιτεία (άλλη αμαρτία).

Πρόσχημα για το σκάνδαλο που έχει δρομολογηθεί χωρίς την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο θρησκευτικός τουρισμός. Κοντά σ' αυτόν, προστίθεται και ο αγροτουρισμός. Στο όνομα αυτών των δύο θα χτιστούν στον αρχαιολογικό χώρο γήπεδα μπάσκετ, τένις κ.ο.κ. Για όνομα του Θεού.

Οποιος είχε την τύχη να βρεθεί στις μεταφυσικές ομορφιές της Ανάφης και δη της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, με τον πληγωμένο ναό του Απόλλωνα Αιγλήτη ακόμη στητό στα πόδια του, σε πείσμα των ανέμων που λυσσομανούν χάρη σε πρόχειρα ξύλινα υποστηλώματα (φωτ.), αντιλαμβάνεται το σκάνδαλο. Από ολιγωρίες και συμφέροντα ο ένας μετά τον άλλο οι τελευταίοι πύργοι της ιστορικής κληρονομιάς, οι ύστατες παρθένες γωνιές της νησιωτικής μας χώρας, που από θαύμα δεν αλώθηκαν από τη λαίλαπα της τουριστικοποίησης, πέφτουν.

Επειδή με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται το υπουργείο Πολιτισμού να έχει κατεβάσει ρολά, ιδού η εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει όχι μονάχα ότι είναι «ζωντανό», αλλά και ότι δεν είναι όσα του καταλογίζουν αφορμή τα κατορθώματα του τέως γενικού γραμματέα του. Κύριε Λιάπη, ενεργήστε ταχέως. Η Ανάφη ακόμα μπορεί να σωθεί.

---------------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/02/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1600