Οι φάλαινες σημαντικότερες από τις στρατιωτικές ασκήσεις
Ημερομηνία Friday, February 08 @ 15:43:20 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Οι φάλαινες σημαντικότερες από τις στρατιωτικές ασκήσεις, κρίνει δικαστήριο των ΗΠΑ

Νίκη των περιβαλλοντικών οργανώσεων σε νομική διαμάχη με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. To περιφερειακό δικαστήριο του Λος ?ντζελες απέρριψε το αίτημα του ναυτικού να εξαιρεθεί από την ομοσπονδιακή νομοθεσία για την προστασία των κητών.

Ο νόμος περιορίζει τη χρήση στρατιωτικών σόναρ στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, καθώς τα ηχητικά κύματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις φάλαινες. Το ναυτικό ζητούσε να εξαιρεθεί με το επιχείρημα ότι υπάρχει «επιτακτική» ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού στον εντοπισμό αθόρυβων υποβρυχίων.

Ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους είχε παρέμβει υπέρ του ναυτικού έπειτα από προηγούμενη απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Λος Αντζελες, στις 3 Ιανουαρίου, με την οποία είχε απαγορευθεί στο Ναυτικό να χρησιμοποιεί ισχυρά σόναρ σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές.

Οι περιορισμοί μεταξύ άλλων υποχρεώνουν το ναυτικό να απενεργοποιεί τις συσκευές εντοπισμού εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν θαλάσσια θηλαστικά σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων.

Κατά του αιτήματος προσέφυφαν στη Δικαιοσύνη περιβαλλοντικές οργανώσεις, με επικεφαλής το Αμυντικό Συμβούλιο Φυσικών Πόρων (NRDC). Μπόρεσαν να δείξουν ότι οι μαζικοί θάνατοι φαλαινών που ξοκείλουν στη στεριά συνδέονται με την χρήση των σόναρ, τα οποία συχνά προκαλούν αιμορραγία στα μάτια και τα αυτιά των θηλαστικών.

Στη νέα εκδίκαση, η δικαστής Φλόρενς Μαρί Κούπερ επανέφερε σε ισχύ την απόφαση της 3ης Ιανουαρίου και εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τη συνταγματικότητα του προεδρικού διατάγματος.

------------------------------------------
(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/Reuters, 5/02/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1595