Υπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις παράκτιες περιοχές
Ημερομηνία Tuesday, January 29 @ 15:42:38 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Yπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις Παράκτιες Περιοχές -
Ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα



Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει την υπογραφή του Μεσογειακού Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, από τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών που διεξήχθη στη Μαδρίτη (20-21/1/2008). Με βάση, όμως, το γεγονός ότι βαθαίνει συνεχώς το έλλειμμα μεταξύ λόγων και έργων πολλών κυβερνήσεων και ότι η παράκτια ζώνη δέχεται πλέον υπερβολικές πιέσεις που δημιουργούν μη αντιστρεπτές καταστάσεις, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του και το στόχο του να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, καθώς φαίνεται να είναι γενικόλογο κείμενο κατευθύνσεων χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και δεσμεύσεων.

Το πολυαναμενόμενο έβδομο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο ακολούθησε μια συστηματική διαδικασία σύνταξης και διαβούλευσης πέντε σταδίων,  κατέληξε σε ένα συμβιβαστικό - συναινετικό κείμενο και τελικά υπεγράφη από όλα τα κράτη μέλη, είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ένα νομικό δεσμευτικό - ρυθμιστικό κείμενο διεθνούς συνεργασίας για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών. Μένει, βέβαια, τώρα τα κράτη-μέλη της Σύμβασης να το υιοθετήσουν και να το ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία, για να τεθεί έτσι σε νόμιμη ισχύ.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Υπεύθυνος θεμάτων ακτών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «με μια προσεχτική ανάγνωση του Μεσογειακού Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, καθώς και των αναφορών από τις πέντε συναντήσεις των κρατών-μελών, μπορεί να παρατηρήσει κανείς την πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων στόχων, δεσμεύσεων - μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων. Σε μια προσπάθεια συγκερασμού και σύνταξης ενός «ευέλικτου» συναινετικού κειμένου, που δεν θα επηρεάζει τις επιμέρους οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, διαμορφώθηκε ένα κείμενο που αναφέρεται σε ορισμούς και γενικές κατευθύνσεις για τα κράτη-μέλη, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά σε ημερομηνίες και δέσμες μέτρων. Ζητάμε, λοιπόν, από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας πει- δεδομένων των πρακτικών των συναντήσεων- ποιος ήταν ο ρόλος του στη διαμόρφωση ενός τόσο «ευέλικτου» κειμένου και τι έκανε για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου μέσα από τη στήριξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων - μέτρων, στόχων και χρονοδιαγραμμάτων». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επεξεργάζεται Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Παράκτιου και Νησιωτικού Χώρου. Ο Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τόνισε ότι «γεννιέται εύλογα το ερώτημα, αν το Σχέδιο ΚΥΑ θα ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου και θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις και δέσμη μέτρων εφαρμογής, αλλά και αν θα τεθεί σε ενδελεχή και ουσιαστικό διάλογο με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων να παίρνονται σοβαρά υπόψη από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού είναι αρνητική. Είναι καιρός το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να ανοίγει μέτωπο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τον ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, να αλλάξει πολιτική, να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία του περιβάλλοντος και να προωθήσει ουσιαστικό διάλογο, τόσο με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, όσο και με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, μια και αυτό προκύπτει πλέον ως απαίτηση από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία (μεταξύ άλλων και από το Πρωτόκολλο που υπέγραψε η Ελλάδα). Και φυσικά περιμένουμε το Ειδικό Χωροταξικό και το Σχέδιο ΚΥΑ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του παράκτιου και νησιωτικού χώρου, να ενσωματώνει και να προωθεί τις πολιτικές κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου και όχι να τις αντιστρατεύεται, όπως έγινε με το γενικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Για περισσότερες πληροφορίες:
?ννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Τηλ: 210 8228795 – 6974 829523
Φαξ: 210 8253435
E-mail: annako@medsos.gr







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1579