Τουρισμός δε σημαίνει να πουλάμε 2άρια στους άγγλους συνταξιούχους
Ημερομηνία Tuesday, January 29 @ 15:21:25 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008


Γ. ΦΛΩΡΑΤΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αφού μιλήσαμε για πολλά πράγματα σήμερα, εάν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες και από ποιες για ανάπτυξη τουριστικής ή παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, για μας υπάρχει ένα μοντέλο προς αποφυγή. Θα το πω για μια ακόμη φορά αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο να συγκρουστώ με τους συνεργάτες μου, διότι μου λένε κάθε φορά ότι δεν πρέπει να αναφέρομαι σε συγκεκριμένες χώρες γιατί θα δημιουργήσω διπλωματικό επεισόδιο.

Όμως αναλαμβάνοντας την ευθύνη του «διπλωματικού επεισοδίου», θα πω ότι το μοντέλο προς αποφυγή είναι το ισπανικό μοντέλο. Αν εννοούμε με τουριστική κατοικία αυτό το οποίο έγινε στην Ισπανία, ή στην «περιβόητη» Costa Del Sol αυτό δεν θα γίνει ποτέ και δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα κάτι τέτοιο.

Διότι αυτό το μοντέλο είναι κορεσμένο γιατί η παγκόσμια τάση υποψήφιων επισκεπτών, ταξιδιωτών είναι σε ποιοτικότερες και πιο αυθεντικές υπηρεσίες. Γιατί ο στόχος μας είναι η Creative plus. Aυτοί οι ψαγμένοι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο θα μείνουν, ενδιαφέρονται κατά πόσο η όποια ανάπτυξη της όποιας χώρας θα επισκεφθούν, είναι εναρμονισμένη με το τοπικό της χρώμα, με την τοπική της αρχιτεκτονική, με την τοπική της παράδοση, με το φυσικό περιβάλλον.

Γιατί η παγκόσμια τάση είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ορθώς. Αυτό το αισθητικό έγκλημα το οποίο έγινε στην Costa Del Sol, δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς εδώ. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε πολυκατοικίες να πουλάμε σε ?γγλους συνταξιούχους δυάρια και αυτό να το βαφτίσουμε «τουριστική κατοικία» γιατί βεβαίως δεν είναι αυτό στο μυαλό μας, τουλάχιστον όσων είμαστε εδώ.

Έτσι λοιπόν μας ενδιαφέρει το εξής: να προχωρήσουμε με συνετά, προσεκτικά βήματα στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας η οποία θα έχει συμπεριλάβει όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες που σας περιέγραψα πριν για να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν δικό μας, με ελληνικό χρώμα, με αισθητική, με πολιτισμό, με χρώμα.

Πριν τα Χριστούγεννα έχουμε παραδώσει τις παρατηρήσεις μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Περιμένουμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει και την ευθύνη, να καταθέσει το εθνικό χωροταξικό και κατόπιν να προχωρήσει στη δημιουργία των ειδικών χωροταξικών άρα και στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Εκεί οι απόψεις μας είναι αυτές που σας περιέγραψα πριν. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να βιαστούμε, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς με προσεκτικά βήματα και κυρίως με απόλυτο σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες και στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.

.....................................................................................................................................

Σπηλιωτόπουλος κατά Σουφλιά
Του Γιώργη Μέρμηγκα
Τριπλό ξέσπασμα Αρη Σπηλιωτόπουλου χθες, με αιχμή τα επαπειλούμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο όνομα μιας δήθεν τουριστικής ανάπτυξης.
 
Αναλαμβάνοντας ακόμη και το ρίσκο «διπλωματικού επεισοδίου», όπως είπε, τα έριξε χοντρά σε εκείνους που θέλουν να φέρουν και εδώ το «προς αποφυγήν» μοντέλο της Ισπανίας, με τα τσιμεντένια συγκροτήματα της Costa del Sol, και μίλησε για το «βαθύ κράτος» με τις αγκυλωμένες νοοτροπίες και τις απίστευτες καθυστερήσεις που «ξεπερνά ακόμη και υπουργούς».

Τα σκάγια του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης έφθασαν μέχρι και την αυλή του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου ο «εμπειρότερος εκείνου και καθ' όλα άξιος Γιώργος Σουφλιάς» δεν έχει ακόμη ξεμπερδέψει με το χωροταξικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ίδιος να καθορίσει τα «μικρά» του δικού του οίκου σε ό,τι αφορά τουριστικές επενδύσεις και επιλογές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αφού και οι επενδυτές και τα χρήματα υπάρχουν, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι στην αρμοδιότητα Σουφλιά είναι και το πολεοδομικό που, με την αφθονία παραβάσεων στις μονάδες, δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργική διαδικασία των ξενοδοχείων, στην οποία θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Τουρισμού.

Ειδικότερα για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού που είχε αναγγελθεί ότι θα ήταν έτοιμο μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Για να σας απαντήσω θα έπρεπε να εκπροσωπώ το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλά εκπροσωπώ το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτά που είχαμε να κάνουμε εμείς τα κάναμε. Από εκεί και πέρα πότε το ΥΠΕΧΩΔΕ θα το φέρει, ρωτήστε το ΥΠΕΧΩΔΕ»...

Σε άλλη αποστροφή του ως προς τις βασικές επιλογές του ίδιου και του υπουργείου του τόνισε: «Δεν μπορούμε να φτιάξουμε πολυκατοικίες, να πουλάμε δυάρια σε Αγγλους συνταξιούχους και αυτό να το βαφτίσουμε τουριστική κατοικία» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «το αισθητικό έγκλημα που έγινε στην Costa del Sol δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς εδώ», όταν παγκόσμια τάση είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ορθώς. Προκαλούμενος να απαντήσει αν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό λειτουργίας ακόμη και των δικών του υπηρεσιών είπε ευθέως ότι «θα είμαι όταν πάψω να φωνάζω κάθε μέρα», προσδιορίζοντας ότι αυτά που τον ενοχλούν φοβερά είναι οι «αργόσυρτοι μηχανισμοί» που δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία αποτελεσματικής πολιτικής.
---------------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2008)

 

 

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1576