Δήμας: οι ελεύθεροι χώροι να παραμείνουν ελεύθεροι
Ημερομηνία Tuesday, January 29 @ 14:00:51 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Ο επίτροπος Δήμας κατά της τσιμεντοποίησης - ο «γαλάζιος» γ. γραμματέας θυμήθηκε... Σημίτη
«Είναι καλύτερο οι ελεύθεροι χώροι να παραμείνουν ελεύθεροι και να μην τσιμεντοποιούνται. Σε βάθος χρόνου, είναι καλύτερο να περιμένουμε λίγο, παρά να καταστρέψουμε κάτι δεδομένο, αφού μετά η επιστροφή θα είναι αδύνατη».


Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία του ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σταύρος Δήμας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους ενεργούς πολίτες που είχαν έρθει να ακούσουν, στους τέσσερις δημάρχους της Κοινής Δράσης, αλλά όχι και σε όλους τους πολιτικούς που βρίσκονταν στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα.

Σε αναμμένα κάρβουνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς χρειάστηκε να επιστρατεύσει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Σημίτη για να δικαιολογηθεί. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Σπύρος Κουβέλης αναγκάστηκε να αναφωνήσει «μέα κούλπα» λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πολεοδόμηση όταν στο χρόνο που κύλησε από τη δεκαετία του '90 «χάθηκε όλόκληρο το περιαστικό πράσινο της Αττικής».

Την επόμενη μέρα του Φόρουμ και ενώ οι δηλώσεις Δήμα είχαν ανάψει φωτιές, τον λόγο πήρε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, που προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Το να συνδυάζεις ένα έργο βασισμένο στο περιβάλλον με κτίσιμο κατοικιών είναι ασύλληπτα ανόητο», είπε ο ευρωβουλευτής. Προηγουμένως είχε σχολιάσει την έντονη παρουσία πολιτών στο Φόρουμ «που συναγωνίζεται εκείνη στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή» η οποία συνεδρίαζε στο ΣΕΦ προετοιμάζοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό είναι πολύ θετικό», είπε. «Για εμάς σίγουρα», του απάντησαν από το ακροατήριο...

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγ. Μπαλτάς δέχθηκε ανηλεές σφυροκόπημα από όλες τις κατευθύνσεις. Παρά ταύτα, έμεινε, άκουσε όλους τους ομιλητές και δευτερολόγησε. «Το πρώην αεροδρόμιο είναι κτήμα όλων των Ελλήνων και όχι των τεσσάρων δήμων». «Δεν είναι τοπική υπόθεση», «δεν θα βοηθήσει στο περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί είναι μακριά από το κέντρο», «είμαστε υποχρεωμένοι να κατευθύνουμε τα κονδύλια σε έργα που είχαν καθυστερήσει και αφορούν την περιφέρεια», είπε μεταξύ άλλων. Και όταν οι αντιδράσεις ογκώθηκαν, είπε ότι η ιδέα να πουληθούν κομμάτια της έκτασης για να εξοικονομηθούν πόροι ήταν των κυβερνήσεων Σημίτη και σε ποσοστό έως 18%. «Ντροπή σου να λες τέτοια πράγματα» ακούστηκε στεντόρεια η φωνή του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών και εκ των ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά στον Κ. Σημίτη τα πρώτα χρόνια και βρισκόταν μέσα στο ακροατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό αίτημα των τεσσάρων δημάρχων της Κοινής Δράσης (Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Αλίμου) είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημόσια διαβούλευση για την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει να τελειώσει μέσα στον Ιανουάριο. Ο επίτροπος Στ. Δήμας ζήτησε πάντως να υπάρξει εποικοδομητική συνεννόηση ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Αγγελάκας ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερος χρόνος. Αργότερα, ο δήμαρχος Ελληνικού θύμισε πάντως ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, στη μοναδική συνάντηση με τους τέσσερις δημάρχους, εμφανίστηκε αδιάλλακτος. «Εγώ είμαι ο υπουργός, εγώ αποφασίζω», μας είπε ο κ. Σουφλιάς.

Ωστόσο, στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε σίγουρος ότι ο αγώνας των πολιτών θα είναι επιτυχής διότι: Υπάρχει πλατιά συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις, τα περιβαλλοντικά προβλήματα διογκώνονται, το έργο του πάρκου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δικαιολογίες για πράσινο ταμείο που θα φέρει αναπλάσεις αλλού είναι ανόητες, αλλά και επειδή ανάμεσα στους δημάρχους είναι ο Χρ. Κορτζίδης, θυμίζοντας τον αγώνα του πέρυσι το καλοκαίρι για να ελευθερωθεί η παραλία.
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2008)

...................................................................................

Μια ωραία οικογένεια: Σουφλιάς κατά Δήμα...
Της Χαράς Τζαναβάρα

Με δημόσια... επίπληξη αλλά και παρεξηγήσιμες επισημάνσεις απάντησε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην κριτική που άσκησε στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρα μας ο Σταύρος Δήμας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Από την πλευρά του, ο Ελληνας επίτροπος διεμήνυσε γραπτώς πως «ο εκνευρισμός και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν επιτρέπουν τη διατύπωση σοβαρής επιχειρηματολογίας».
Ο κ. Σουφλιάς υποστηρίζει ότι «κάθε φορά που ο κ. Δήμας επισκέπτεται τη χώρα μας προσπαθεί με διάφορες κινήσεις να αναδείξει τον ρόλο του και να χτίσει την εικόνα του!». Σημειώνει, μάλιστα, ότι απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε προσωπικό επίπεδο παρ' όλο που είναι η τρίτη ανακοίνωση που εκδίδει από την Παρασκευή για τον Ελληνα επίτροπο. Βασικό σημείο της δήλωσης είναι η αδυναμία συνεννόησης, για την οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Δήμα και αναφέρει ότι 1-2 φορές που ζήτησε τη συνδρομή του τον αγνόησε παρ' όλο που -όπως λέει- δεν επρόκειτο για χατίρι. «Επιδιώκουμε τη συνεννόηση και είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ε.Ε.», αναφέρει με αφορμή τη δήλωση του επιτρόπου πως «η μόνη χώρα με την οποία δεν έχει επαφή είναι η Ελλάδα» και σημειώνει με νόημα ότι η χώρα μας τον διόρισε εκπρόσωπό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είναι η πατρίδα μου», απαντά ο Στ. Δήμας και προσθέτει πως οι επισημάνσεις γίνονται με μοναδικό γνώμονα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Επί της ουσίας, ο κ. Σουφλιάς κάνει διακριτικά πίσω στο θέμα του ΟΗΕ που επισήμανε από την αρχή ο επίτροπος, αλλά και το ελληνικό γραφείο της οικολογικής οργάνωσης WWF. Διαβεβαιώνει ότι το σύστημα παρακολούθησης οργανώνεται από τον Δεκέμβριο και τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στον διεθνή οργανισμό το αναλυτικό οργανόγραμμα. Δεν παραλείπει, όμως, να ρίξει μπηχτές στον κ. Δήμα υποστηρίζοντας ότι οι υπηρεσίες του δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες διασύνδεσης του κοινοτικού συστήματος εμπορίας ρύπων με το παγκόσμιο. Ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα διαχείρισης των επικίνδυνων απόβλητων έχει ορίζοντα το 2011, αναφέρεται στις χωματερές, το Ελληνικό και τον Ασωπό, καταλήγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε συμβουλές για να εργαζόμαστε περισσότερο».

--------------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2008)Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1566