Κύπρος: Εκκλησία και Οικονομία
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 01:06:49 UTC
Θέμα Κύπρος


Η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας
Να πουληθούν Ελληνική Τράπεζα, ΚΕΟ, Βασιλικό και ΕΜΕ
Η σημερινή κατάσταση τραυματίζει το κύρος της Εκκλησίας και εμποδίζει την ανάπτυξη των εταιριών
 

Νομίζουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθεί σοβαρά το θέμα της πώλησης όχι μόνο της Τράπεζας, αλλά και των άλλων εταιριών που ελέγχει η Εκκλησία, όπως της Ε.Μ.Ε., της ΚΕΟ και των Τσιμεντοποιείων Βασιλικού.
 
Κυρίως, γιατί αμφισβητούμε το κατά πόσο εντάσσεται στην αποστολή μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας και στο πνευματικό της έργο, η κατοχή επιχειρήσεων. Και εδώ δεν μιλούμε για την κατοχή ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με απώτερο σκοπό την είσπραξη κάποιων μερισμάτων, αλλά για ποσοστά «κλειδιά», σε μερικές από τις ζωτικότερες επιχειρήσεις της κυπριακής οικονομίας. ?ρα, λοιπόν, η Εκκλησία δεν κατέχει απλώς κάποιες μετοχές, αλλά λόγω του ποσοστού της, σύμφωνα με τους κανόνες της καπιταλιστικής μας (και, σύμφωνα με πολλούς, καθόλου χριστιανικής) οικονομίας, ασκεί επιχειρηματική δράση. Τα όσα συμβαίνουν τελευταία στην ελλαδική εκκλησία, αλλά και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα πρέπει να μας διδάξουν ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε την εικόνα της κυπριακής εκκλησίας ως «κόρη οφθαλμού» και όχι η Εκκλησία να παίζει βαρύνοντα ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου. Είναι περίεργο όταν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού να τίθεται το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στην Κύπρο να τίθεται και το θέμα των αποεκκλησιαστικοποιήσεων!
Μπορεί βέβαια κάποιος να υποστηρίξει ότι η Εκκλησία κατέχει μεν τις μετοχές, αλλά έχει εκχωρήσει το management, οπότε δεν εμπλέκεται με το κοσμικό θέμα της επιχειρηματικής πρακτικής. Σ’ αυτή την άποψη έχουμε δύο σημαντικές ενστάσεις:
 
Πρώτον, αμφισβητούμε το γεγονός ότι η ανώτερη ιεραρχία δεν εμπλέκεται με τα τεκταινόμενα στις εταιρίες αυτές. Γνωρίζουμε ανώτερα στελέχη της ιεραρχίας που συζητούν για τα θέματα αυτά με επώνυμους παράγοντες της κυπριακής οικονομίας, ασκούν κριτική και πολλές φορές καταφεύγουν στη μέθοδο των χτυπημάτων «πάνω, αλλά και κάτω από τη μέση»... Δεν είναι λίγοι μάλιστα που ισχυρίζονται ότι το πρόσφατο θέμα των επισφαλειών της Ελληνικής Τράπεζας «τεντώθηκε» σε τέτοιο βαθμό, προκειμένου παράγοντες της Εκκλησίας να επιφέρουν επιθυμητές αλλαγές στις «ισορροπίες» του management της Ελληνικής. Γι αυτό όμως θα μιλήσουμε παρακάτω.
Δεύτερον, αν πράγματι η ιεραρχία δεν εμπλέκεται στα τεκταινόμενα των εταιριών αυτών, τότε μιλούμε για ένα μεγάλο θέμα, που πρέπει να απασχολήσει την κυπριακή οικονομία. Σε μια σειρά από τόσες σημαντικές εταιρίες, οι μέτοχοι δεν ασχολούνται με τον έλεγχο των διοικήσεων των εταιριών, οπότε προφανώς, το management κάνει «ότι του καπνίσει»... Αν δηλαδή στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, δεν ασκεί έλεγχο η Εκκλησία, τότε ο έλεγχος πέφτει μοιραία στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα (τους ανταγωνιστές δηλαδή της Ελληνικής!) που είναι οι αμέσως επόμενοι μεγαλύτεροι μέτοχοι...
Για να μην έχουμε όμως αυταπάτες, ούτε το πρώτο συμβαίνει, ούτε και το δεύτερο. Δυστυχώς, συμβαίνει κάτι ενδιάμεσο, που μπορεί να αποδοθεί με τα παρακάτω:
Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον των παραγόντων της ιεραρχίας για τα τεκταινόμενα στις εταιρίες, που πολλές φορές δεν εκφράζεται ως δημόσια τοποθέτηση, αλλά «άτυπα» (όχι στη γενική συνέλευση, όπως θα έπρεπε) και «παράπλευρα» (μέσω εφημερίδων, ή μέσω επηρεασμού στελεχών του management). Επειδή όμως, ενδιαφέρον επιδεικνύουν αρκετοί παράγοντες της ιεραρχίας – που συχνά διαφωνούν μεταξύ τους, ακόμη και για το τί ώρα είναι – η κατάσταση συχνά μπλέκεται τόσο πολύ και κάθε άλλο, παρά οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία των εταιριών.
Υπάρχει μια διάχυτη καχυποψία (που βεβαίως δεν αποδεικνύεται, αλλά υπάρχει) ότι επικρατούν «σχέσεις υποστήριξης» μεταξύ στελεχών του management και στελεχών της ιεραρχίας...
Είναι αδιευκρίνιστο τελικά, αν τελικά, και με ποιον τρόπο, οι μέτοχοι ελέγχουν τις διοικήσεις των εταιριών.

Η πρότασή μας
Αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας: πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, πολίτες. «Ότι δεν λύνεται, κόβεται», έλεγε ο Μέγας Αλέξανδρος και εμείς πιστεύουμε, ότι – επιτέλους – θα πρέπει να κοπεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της κυπριακής Εκκλησίας. Θεωρούμε σκόπιμο την πώληση των εταιριών αυτών σε ιδιώτες (Κύπριους ή ξένους), προκειμένου να αναβαθμιστούν περαιτέρω και η κυπριακή οικονομία να ωφεληθεί, αλλά και η Εκκλησία να αποκτήσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων, που θα μπορεί να τοποθετεί σε καταθέσεις ή κυβερνητικά χρεόγραφα και να λαμβάνει τους τόκους. Μια τέτοια λύση, και την κυπριακή οικονομία θα ωφελούσε, αλλά και θα εξασφάλιζε στην Εκκλησία ένα σίγουρο, σταθερό έσοδο για να συντηρείται και να επιτελεί το θεάρεστο έργο της. Αν μάλιστα, οι αγοραστές είναι ξένοι, τότε θα έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε σημαντικά νέα κεφάλαια και αίγλη για τη χώρα.
-----------------------------------------------------------
(πηγή: EuroKέρδος: Τεύχος 71-Μάρτιος 2005)  18ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1560