Σύρος (1)Παράνομη και με δικαστική απόφαση η προσπάθεια ιδιωτικής πολεοδόμησης
Ημερομηνία Saturday, February 25 @ 20:54:18 UTC
Θέμα Σύρος


του Ντίνου Ξένου

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος θεωρεί κρίσιμο εθνικό θέμα την επιδρομή επενδυτών και κερδοσκόπων στα μικρά νησιά, τα οποία απειλούνται με άμεση οικοπεδοποίηση και ολοκληρωτική εξαφάνιση των τυπικών χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός των. Η έγκριση ειδικών χωροταξικών σχεδίων των μικρών νησιών, όπου ξεκινήσε την δεκαετία του 1980 με ειδικά προγράμματα της Ε.Ε. και την υποστήριξη της νομολογίας του ΣτΕ, κατέληξε σε διακωμώδηση της όλης προσπαθείας.Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, τα περισσότερα από τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, προφανώς για να ολοκληρωθεί η πλήρης ανοικοδόμηση και αλλοίωση των νησιών αυτών.
Το Επιμελητήριο, ανταποκρινόμενο σε αιτήματα νησιωτικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα και μελετά τρόπους να υποχρεωθεί η Χώρα να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της από την Agenda '21.

Στη Σύρο έχουν ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια, παράνομες επεμβάσεις δημιουργίας οικιστικών συνόλων δεύτερης κατοικίας. Η Σύρος έχει αρχίσει να γίνεται στόχος τέτοιου είδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις περιοχές της εκτός σχεδίου δόμησης. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για το νησί της Κύθνου, από τις ίδιες εταιρείες και ιδιώτες που έχουν αγοράσει εκτάσεις στη Σύρο. Οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από δύο οικολογικές οργανώσεις της Σύρου, την "Ένωση πολιτών Σύρου" και την Οικολογική οργάνωση "ΓΑΙΑ", που πρώτες κατείγγειλαν τις πρακτικές αυτές το 2003, δείχνουν ότι πρόκειται για επεμβάσεις στις περιοχές Πλατύ Βουνί, Τρία Λαγγόνια και Χαρασσώνα. Πρόκειται για παράνομες διανοίξεις δρόμων, έκδοση οικοδομικών αδειών και ανέγερση κατοικιών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως γνωστόν, αποκλείει από όλα τα "μικρά νησιά" τη δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Συγκεκριμένα, στη Σύρο, πωλούνται μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις (σκληρωπά ή σκληρές), κυρίως βουνά, από ντόπιους σε διάφορους αγοραστές (OFF SHORE εταιρείες, αθηναϊκά κεφάλαια κλπ.). Κάποιες από τις εκτάσεις αυτές βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ή στα όρια αυτών, ενώ άλλες σε μια περιοχή, όπου έχει γίνει πρόταση από το Υπουργείο Γεωργίας για δημιουργία καταφυγίου θηραμάτων. Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε χαμηλές τιμές, αφού οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν, σχεδόν πάντοτε, δρόμους και σε πολλές περιπτώσεις ούτε οδούς πρόσβασης.
Το χαμηλό κόστος απόκτησης, δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να επενδύσουν κεφάλαια σε οικοδόμηση τους, με μεγάλη προσδοκία κέρδους. Για την "αξιοποίηση" των μεγάλων αυτών εκτάσεων, διανοίγονται παράνομοι δρόμοι, προσπέλασης και κατάτμησης. Περαιτέρω οι εκτάσεις αυτές, είτε ταυτόχρονα με την αρχική αγοραπωλησία, είτε μετέπειτα με πωλήσεις προς τρίτους, κατατμώνται σε επί μέρους μικρότερα τεμάχια, των 4 ή και 2 στρεμμάτων. Εκδίδονται παράνομα οικοδομικές άδειες, με συντελεστή δόμησης, όχι επί της αρχικής εκτάσεως, αλλά επί των επί μέρους μικρών τεμαχίων. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται ένας οικονομικός μηχανισμός που παράγει υψηλά κέρδη: η ενιαία αρχική, συνήθως βουνώδης έκταση, π.χ. αξίας 30.000 ευρώ, μετατρέπεται σε επί μέρους τεμάχια (οικόπεδα), αξίας έως και 300.000 Ευρώ.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δύο οργανώσεις, προκύπτει ότι στην περίπτωση της περιοχής "Χαρασσώνα", έχει αγοραστεί έκταση 300-500 στρεμμάτων. Προβλέπονται δύο συγκροτήματα περίπου 70 κατοικιών, έκαστο με πισίνα. Τα  ακίνητα  που αγοράσθηκαν από την εταιρεία  με την επωνυμία  MERRY – LAND Α.Ε., είναι ακίνητα γύρω στα 4.000 τ.μ το καθένα και προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερης  ενιαίας έκτασης 176.187 τ. μ που ανήκε στον πωλητή. Η κατάτμηση της έκτασης αυτής γίνεται για πρώτη φορά με τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία είναι άκυρα, αφού με αυτά δημιουργείται ιδιωτική πολεοδόμηση της έκτασης η οποία ήταν άγονη και ακαλλιέργητη και δεν υπήρχαν σε αυτήν, ούτε αναφέρονται στα συμβόλαια, οδοί ούτε κοινόχρηστοι χώροι. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πωλητή, τους μεσολαβήσαντες, κτλ. Μετά τις αγοραπωλησίες, έγινε διάνοιξη δρόμων στην ευρύτερη περιοχή των 350.000 τ.μ. παράνομα. Έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, έχουν γίνει συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών στα ακίνητα των 4.000 τ. μ. και έχουν γίνει αρκετές πωλήσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών.

Στο "Πλατύ Βουνί" (περιοχή «?νω Μεριά»), έχουν αγοραστεί 70 στρέμματα από ιδιώτες. Έχουν εκδοθεί 18 οικοδομικές άδειες για 34 διαμερίσματα. Έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά (από 3-6-2003), από ιδιώτες και την οικολογική οργάνωση "ΓΑΙΑ", προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, για διερεύνηση ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων ως προς την προσπάθεια ιδιωτικής πολεοδόμησης της περιοχής.

Ύστερα από προσφυγή της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΓΑΙΑ» στο Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά στις αρχές Ιουλίου 2003, εκδόθηκε, καταρχήν, απόφαση αναστολής των παραπάνω οικοδομικών αδειών, μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης.

Μετά από την κινητοποίηση αυτή, η Πολεοδομία διενέργησε αυτοψία και επέβαλε πρόστιμο για παράνομη διάνοιξη και οικοπεδοποίηση, από 15.000 ευρώ σε κάθε εμπλεκόμενο, καθώς και υποχρέωση για αποκατάσταση του τοπίου.

Τελικώς, στις 15 Νοεμβρίου 2005, η υπόθεση εκδικάστηκε και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2043/2005 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραώς, η οικοπεδοποίηση της περιοχής κρίθηκε παράνομη.


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ4ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=156