Σαλαμίνα: 3 Κατασκηνώσεις στην περιοχή Φανερωμένης
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:38:08 UTC
Θέμα Σαλαμίνα


Ρεπορτάζ: Θωμάς Τσάτσης - Νατάσα Μπερή

Πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που η περιοχή της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα κάθε καλοκαίρι βούιζε από τις παιδικές φωνές της κατασκήνωσης της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ). Σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων κάτω από τη σκιά των δέντρων κρύβονταν οι σκηνές. Γύρω στο 1980 έπειτα από δύο δεκαετίες λειτουργίας οι κατασκηνώσεις σταμάτησαν να λειτουργούν. «Ηταν η εποχή που ο κόλπος της θάλασσας μπροστά στη Φανερωμένη γέμισε από πλοία που παρέμειναν για χρόνια. Βρώμισε η θάλασσα. Τώρα δεν κάνει μπάνιο κανένας στην περιοχή», εξηγούν «οι Πολίτες της Σαλαμίνας», μια ομάδα κατοίκων που οργανώθηκε και ξεσηκώθηκε ενάντια στην επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων.
Κάποια από τα κιόσκια που έχουν απομείνει από τις παλιές κατασκηνώσεις της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα. «Τώρα θέλουν να τα κάνουν όλα τσιμέντο», καταγγέλλει η «Ομάδα Πολιτών της Σαλαμίνας»."Θέλουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή του δάσους από την Εκκλησία, που πάει να γίνει με τη χρηματοδότηση της Νομαρχίας Πειραιά και την άδεια του Δήμου Σαλαμίνας", τονίζει ο Νίκος Κόγιας που ανήκει στην ομάδα των πολιτών που διαμαρτύρονται.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αλληλεγγύη», εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός... Υπέγραψε με την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε «τη λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων σε χώρο 44 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σαλαμίνα». Οι δύο μελέτες που κατέθεσε το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης -και όχι η «Αλληλεγγύη» που συμφώνησε για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων- απορρίφθηκαν. Και στις δύο προβλεπόταν η κοπή δέντρων.

Η πρώτη μελέτη προέβλεπε την κοπή 115 δέντρων και την ανέγερση 24 προκάτ, τσιμεντένιων διαμερισμάτων, 55 τ.μ. το καθένα με δύο κρεβατοκάμαρες, λουτρό, τραπεζαρία και κουζίνα. Οταν η αρχιτεκτονική επιτροπή απέρριψε τη μελέτη, ζητώντας να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο και να χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, παρουσιάστηκε δεύτερη μελέτη που προέβλεπε την κοπή 30 δέντρων και την ανέγερση 14 προκάτ τσιμεντένιων διαμερισμάτων. Και η δεύτερη μελέτη απορρίφθηκε οδηγώντας τους εκπροσώπους του Διορθόδοξου Κέντρου στη δευτεροβάθμια επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ζητείται η κοπή δέντρων, δεν υπάρχει άδεια του Δασαρχείου. Ο προϋπολογισμός για την επαναλειτουργία των «κατασκηνώσεων» ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Τα χρήματα, εφόσον προχωρήσει το έργο, θα εκταμιευτούν από τα ταμεία της Νομαρχίας Πειραιά.

«Εμάς δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και οι δύο μελέτες που κατατέθηκαν», τονίζει ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας. «Εχουμε περιβαλλοντική μελέτη που προβλέπει ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο και σε καμία περίπτωση δεν θα πέσει τσιμέντο για να χτιστούν θεμέλια. Οι κατασκηνώσεις για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να τοποθετηθούν λυόμενα κτίρια», συνεχίζει ο ίδιος. Σημειώνει επίσης ότι στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ της Νομαρχίας και της «Αλληλεγγύης» προβλεπόταν ότι περίπου το 50% των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. «Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και το κόστος των κατασκηνώσεων».

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς πιστεύει ότι το έργο θα δώσει πνοή και ανάπτυξη στο νησί. «Με αυτό το έργο θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και για μια περίοδο του χρόνου θα το εκμεταλκεύεται και ο δήμος μας. Οσοι απασχοληθούν εκεί δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στον Πειραιά ή την Αθήνα για να δουλεύουν». Σ' ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, ο κ. Σοφράς δηλώνει: «Οταν στην αρχή ζητούσαν να κοπούν 115 δέντρα και εμείς αντιδράσαμε. Αρνηθήκαμε. Ομως όταν ο αριθμός έπεσε στα 30 και επιπλέον αυτά τα δέντρα δεν θα κοπούν αλλά θα μεταφυτετούν, συμφωνήσαμε. Κάποιοι συντοπίτες μας είχαν αυτήν την επιχειρηματολογία, η οποία όμως κατέρρευσε μετά τις τροποποιήσεις. Οσον αφορά το ότι τα κτίσματα θα είναι από μπετόν ό,τι και αν ήταν, ακόμη και ξύλο, δεν παύει να είναι παρέμβαση στο χώρο που αλλοιώνει το τοπίο ούτως ή άλλως».

Ζητήσαμε και τη θέση της «Αλληλεγγύης» που υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» με τη Νομαρχία. Μας παρέπεμψαν στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης, που εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία χρησικτησίας για 30 χρόνια με τη ΧΑΝ.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ρωτά:
- Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο και η Νομαρχία, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, να παρέμβουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δράση που θα αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, όπως τονίζουν στις διαμαρτυρίες τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής;
- Εχουν σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις, π.χ. χρησιμοποίηση συμβατών με το περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο;
- Ποια θέση έχουν εκφράσει οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τεχνικές υπηρεσίες, δήμος);
---------------------------------------------------
(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/06/2007)
.........................................................................................................................................

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
–        Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
–        Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Περιβάλλοντος
–        Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Το δάσος στη Φανερωμένη Σαλαμίνας κινδυνεύει .
 
Τον Ιούνιο του 2006 υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό χρησιδανείου μεταξύ της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Αθηνών (Χ.Α.Ν.) και του  Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το συμφωνητικό, η Χ.Α.Ν. παραχωρεί στο Διορθόδοξο Κέντρο τη χρήση των παλαιών κατασκηνώσεων 40 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Φανερωμένη Σαλαμίνας για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχρονο πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο που θα φιλοξενεί κυρίως νέους απ' όλο τον κόσμο, απόδημους, πρόσφυγες κ.α. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις προορίζονται να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία με 1,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ("Ανατροπές", 5/2007) στη μελέτη που υποβλήθηκε από το Διορθόδοξο Κέντρο ζητήθηκε να κοπούν 115 δέντρα με το αιτιολογικό ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Στη συνέχεια η πρωτοβάθμια αρχιτεκτονική επιτροπή της Πολεοδομίας Σαλαμίνας απέρριψε ομόφωνα τη μελέτη γιατί τα δένδρα που ζητούνταν να κοπούν είναι πολλά, αλλά και γιατί εντοπίσθηκαν και άλλες παραβιάσεις που αφορούν το μέγεθος και το υλικά κατασκευής (προκάτ κτίσματα και βάσεις μπετόν).

Μετά την απορριπτική απόφαση υποβλήθηκε στην Επιτροπή Πολεοδομίας Σαλαμίνας νέα μελέτη που μειώνει τον αριθμό των δένδρων που πρέπει να κοπούν σε 30, η οποία προκειμένου να αποφανθεί ζήτησε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και απόφαση του δασαρχείου, εξέφρασε δε εκ νέου αντιρρήσεις στη χρήση του συγκεκριμένου υλικού (σκυρόδεμα).
            Στο ενδεχόμενο να αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον από την παρέμβαση που προωθείται με την κοπή υπεραιωνόβιων δένδρων και την κατασκευή εγκαταστάσεων όπου θα χρησιμοποιηθούν μη συμβατά με το περιβάλλον υλικά, έχουν αντιδράσει φορείς και κάτοικοι της Σαλαμίνας.
Κατόπιν των ανωτέρω
ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1)      Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο και η Νομαρχία, η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο, να παρέμβουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δράση που θα αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, όπως τονίζουν στις διαμαρτυρίες τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής;

2)      Έχουν σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις στη χρησιμοποίηση συμβατών με το περιβάλλον υλικών όπως το ξύλο;

3)      Ποια θέση έχουν εκφράσει οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τεχνικές υπηρεσίες, δήμος);

Αθήνα, 7/6/2007

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Δραγασάκης


 



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1547