Μπίζνες στη Μονή Τοπλού: Γήπεδα γκολφ στη Κρήτη;
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:31:28 UTC
Θέμα Κρήτη


Ποιος θα παίξει γκολφ στην Κρήτη;
Της Δανάης Ιωάννου


Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Τι δουλειά έχει ένα μοναστήρι να κάνει business με μια off-shore εταιρεία ανωνύμων μετοχών; 26.000 (!) στρέμματα ιδιαιτέρου φυσικού κάλους είναι το αντικείμενο της συμφωνίας που κλείστηκε τελικά μεταξύ της Μονής Τοπλού ή Παναγίας Ακρωτηριανής στη Σητεία της Κρήτης και της Loyalward Limited. Η περιοχή που τόσο γενναιόδωρα χάρισε η Μονή, προκειμένου να γίνουν "αναπτυξιακά έργα", λόγω του φυσικού της κάλους περιλήφθηκε στο πρόγραμμα "Natura 2000" της ΕΕ. Το γειτονικό φοινικόδασος, που αναμφίβολα θα υποστεί τις συνέπειες, επίσης είναι μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 40 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 40 χρόνια. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή πέντε τουριστικών ¨χωριών" 950 κατοίκων το καθένα, έτσι ώστε ν΄ αποτελούν ένα τουριστικό σύμπλεγμα 5 αστέρων. Το κάθε χωριό θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, βίλες και εμπορικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν επίσης αδιευκρίνιστου αριθμού γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρο, εκθεσιακό κέντρο, έργα υποδομής "που θα ωφελήσουν και την ευρύτερη περιοχή".

Η "φιλόδοξη" επένδυση έχει μακριά και βρόμικη προϊστορία. Το Αντί είχε κάνει εκτενείς αναφορές ήδη από το 1998 (στα τεύχη 668 και 669), τότε που το τοπίο της "επένδυσης" ήταν υπό δικαστική διερεύνηση, τόσο όσον αφορά τις διεκδικήσεις του Δημοσίου για τις εκτάσεις αυτές όσο και τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει για τη διαδικασία επιλογής άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες. Στα χρόνια που μεσολάβησαν προέκυψαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ της Μονής και έτσι, με τις ευχές και των δύο τελευταίων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), "ήρθε η ευλογημένη στιγμή της υπογραφής της συμβάσεως", όπως αναφέρεται σε απάντηση της Μητρόπολης προς τον τοπικό τύπο. Αυτή η "ευλογημένη στιγμή" της υπογραφής ήρθε παρά το γεγονός ότι το 1998 είχαν βγει στην επιφάνεια σοβαρές νομικές παραβάσεις:

- Το εφετείο Κρήτης αναγνώριζε στο ελληνικό δημόσιο την ιδιοκτησία 10.000 στρεμμάτων.

- Όπως προέκυπτε από επιστολή της ίδιας της Loyalward προς το "Ίδρυμα Παναγίας Ακρωτηριανής", η εταιρεία ήταν "μιας χρήσης" και συστάθηκε για την περίσταση. Σύμφωνα δε με έρευνα της Dun & Broadstreet International το κεφάλαιό της ήταν ανύπαρκτο.

- Ενώ η υπόθεση "δεν περπατούσε", καθώς βρέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ένας έντιμος υπάλληλος που εξέθετε διαρκώς τις παράνομες πράξεις που άλλοι προωθούσαν, όταν ο αρμόδιος αυτός μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία, αίφνης όλοι υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα που εκκρεμούσαν και που προσέφεραν νομιμοφάνεια στο "Ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή" προκειμένου να υπογράψει με την αγγλική "εταιρεία μαϊμού".

Το ιδιαίτερα ένθερμο ενδιαφέρον για το μέλλον της επένδυσης που είχε επιδείξει ο κ. Σημίτης, όταν ήταν πρωθυπουργός, φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να ξεπεραστούν οι σοβαρές νομικές παραβάσεις. Αλλά και ο νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής είχε ενημερωθεί επαρκώς για την επένδυση ήδη από το καλοκαίρι του 1999 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μονή Τοπλού.

Υπάρχει λοιπόν αντίλογος, πολιτικός και περιβαλλοντικός. Ήδη από το 1998 το Αντί κατέγραφε τις αντιρρήσεις του για την πραγματοποίηση αυτής της επένδυσης, για την οποία τελικά ο δρόμος άνοιξε: "Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον". Όλα αυτά θυσιάζονται τώρα στο όνομα μιας ανάπτυξης εξαιρετικά αμφίβολης.

Η συγκεκριμένη off-shore εισάγεται ονοσούπω στον κατάλογο Aim του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Στον κατάλογο Aim, όπως είναι γνωστό στους χρηματιστηριακούς κύκλους, "μπαίνει οποιοσδήποτε δεν δηλώνει τίποτα και έτσι εξυπηρετούνται όσοι δεν θέλουν να κάνουν reporting των μετοχών. Εν ολίγοις, ο εισαγόμενος μένει ουσιαστικά ανώνυμος και τραβά μόνο κεφάλαια".

Με αυτούς τους ανώνυμους μετόχους έκλεισε συμφωνία η Μονή Τοπλού, η οποία αν ήθελε να διαθέσει την περιουσία της θα μπορούσε ίσως να τη διαθέσει σε ντόπια συμφέροντα. Όμως η Μητρόπολη θα πρέπει να προσέξει. Διότι το αντίστοιχο προηγούμενο των 17.000 στρεμμάτων της Σιθωνίας που άλλαξαν ιδιοκτήτη στη δεκαετία του 1960, έφερε τους αρχικούς συνιδιοκτήτες, την Μονή Εσφιγμένου, να μην έχει εισπράξει την αξία κι επιπλέον οι μοναχοί της να απειλούνται με έξωση και απέλαση από το ?γιον Όρος.

Για μία μόνον από τις εγκαταστάσεις της επένδυσης, εκείνη του γκολφ, ο Oliver Rackham (Corpus Cristi College, Cambridge), εισηγητής στην Ημερίδα (21-5-2005) "Τουρισμός, Γκολφ και Κρητικό Τοπίο: Συμφιλιώνοντας τη συνάντησή τους;", αναρωτήθηκε: "Γιατί κάποιος να θέλει να έρθει στην Κρήτη για να παίξει γκολφ:". Και συνέχισε: "Ένας από τους επενδυτές καυχήθηκε ότι η Κρήτη έχει το μακρύτερο καλοκαίρι: αυτό ακριβώς είναι που κάνει την Κρήτη ακατάλληλη για γκολφ".

Η σχεδιαζόμενη επένδυση στο Τοπλού είναι χειρότερη, εν μέρει εξαιτίας της τεράστιας κλίμακάς της, αλλά επίσης και επειδή, τελικά, θα δημιουργηθεί μια μόνιμη καινούργια πόλη σε ένα εντελώς ακατάλληλο μέρος της Κρήτης. [...] Δεν θα βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό, διότι δεν υπάρχει τοπικός πληθυσμός. Είναι παράλογο να κατασκευαστούν τεράστια καινούργια ξενοδοχεία σε απομακρυσμένα μέρη της Κρήτης τη στιγμή που το νησί έχει ήδη περισσότερα ξενοδοχεία απ' όσα μπορεί να χωρέσει".

Πως λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να προχωρήσει ακάθεκτη αυτή η επένδυση; Αντιγράφουμε την άποψη του προέδρου της Loyalward, Cristopher Egleton, τον Αύγουστο του 2000: "...είναι σχεδόν αδύνατον για αλλοδαπούς να κάνουν δουλειές με Έλληνες, εκτός αν προέρχονται από την ΕΕ και μοιράζουν δώρα".
--------------------------------------------------------------------
(πηγή: περιοδικό ΑΝΤΙ, Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2005)

 .......................................................................................................................................................................................................................
Η επένδυση στο Κάβο Σίδερο ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο!     
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι 
Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" , Πέμπτη, 22 Νοέμβριος 2007 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ "ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ"
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συνέντευξη που έδωσαν την Τετάρτη 21-11-2007 στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης των και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας με θέμα το πολύπλευρο σκάνδαλο της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Μονής Τοπλού.
Στην συνέντευξη, εκτός των δημοσιογράφων ήταν παρόντες και χαιρέτησαν ή έκαναν παρεμβάσεις ο κ. Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και εκπρόσωποι εθνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Σύλλογος Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ κ.ά.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Στρατάκης με επιστολή του δήλωσε ότι οι υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να είναι παρών αλλά συγχαίρει τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Κρήτης για την πρωτοβουλία τους και βρίσκεται στη διάθεσή τους για την υλοποίηση των στόχων τους.
Οι ομιλητές εκ μέρους των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ήταν οι εξής:
Μανόλης Τσαντάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιτάνου, Πρόεδρός του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Ιτάνου και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".
Θεοδόσης Γαρεφαλάκης, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινήσεων και Οικολογικών Ομάδων Επαρχίας Σητείας.
Αντώνης Ανηψητάκης, επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης "Λασίθι στην Πλώρη", Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου και μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας.
Νίκος Κυφωνίδης, Πρόεδρός της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".
Αριστείδης Παπαδάκης, Αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"

Οι ομιλητές (εν συντομία) δήλωσαν ότι εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου, Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αρ. 163381/4564/5.2.2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου "Κάβο Σίδερο" σε έκταση 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου, με φορέα υλοποίησης την εγγλέζικη εταιρεία «Loyalward Ltd» ή αλλιώς «Minoan Group».
Πρόκειται για ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων, το οποίο συζητιέται για πάνω από 15 χρόνια και το οποίο αποτελείται από έξι τουριστικά «συγκροτήματα – χωριά» δυναμικότητας 7000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, δρόμους και όλη την υπόλοιπη, απαραίτητη για την λειτουργία του, υποδομή.
Η επένδυση σχεδιάζεται να γίνει σε έκταση περίπου 26.000 στρεμμάτων που ανήκει στην Ι. Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και η οποία μεταβιβάστηκε παρανόμως στο Κοινωφελές ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί επίσης παρανόμως στην, αμφιβόλου φερεγγυότητας, εγγλέζικη εταιρεία Loyalward Ltd για 80 χρόνια, πράγμα που επίσης είναι καταφανώς παράνομο!
Το έργο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια είχε όλη την υποστήριξη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Πα.Σο.Κ. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται από τους ακυρωτικούς λόγους που προβάλουν οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και από την μελέτη «Νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση της Σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος "Παναγία Ακρωτηριανή" και της Αγγλικής εταιρείας "Loyalward Ltd" για την προτεινόμενη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή "Κάβο Σίδερο" Δήμου Ιτάνου Λασιθίου Κρήτης» την οποία εκπόνησε o δικηγόρος κ. Φειδίας Κοντεμενιώτης μετά από αίτημα 6 νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων της περιοχής και η οποία επιδόθηκε στους δημοσιογράφους και όλους τους ενδιαφερόμενους κατά την συνέντευξη πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.
 
Μερικοί από τους ακυρωτικούς λόγους που περιέγραψαν οι ομιλητές:

1. Παράβαση κραυγαλέα είναι το γεγονός ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320009 και GR 4320009 "Βορειοανατολικό ?κρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο" που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Εκτός των άλλων, το γεγονός αυτό επιβάλλει από μόνο του την υποχρέωση να υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πράγμα που ουδέποτε έγινε.
 
2. Η επένδυση παραβιάζει το νομικό καθεστώς που έχει καταστρώσει ο διεθνής και ο εθνικός νομοθέτης για την καταπολέμηση του φαινόμενου της ερημοποίησης σύμφωνα με το οποίο η περιοχή ανήκει στην πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση Ξηρο - Θερμο Μεσογειακή Ζώνη. Δεν είναι θεμιτό να σχεδιάζονται τέτοιου μεγέθους και έκτασης έργα, με γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες μέσα στην συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες για τον προσδιορισμό και την λεπτομερή οριοθέτηση των περιοχών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων και της διοίκησης, ο χωροταξικός σχεδιασμός χρήσεων γης, κ.ά.
 
3. Στην περιοχή που σχεδιάζεται η επένδυση δεν έχει εγκριθεί και ισχύσει μέχρι σήμερα σχέδιο χρήσεων γης, όπως, Π.Ο.Α.Π.Δ. ή Γ.Π.Σ. / Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π ή άλλο συναφές σχέδιο. Σύμφωνα με το νόμο όμως, για την ανάπτυξη πάσης φύσεως σχεδίων και δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτική από το νόμο η προηγούμενη ύπαρξη σχεδιασμού χρήσεων γης. Γι' αυτό το λόγο αλλά και για το γεγονός ότι το έργο δεν έχει ούτε καν προέγκριση χωροθέτησης και παραβιάζει το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης, η επένδυση είναι παράνομη.
 
4. Πέραν των σοβαρών περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών επιπτώσεων της επένδυσης, υπάρχουν και άλλα σκανδαλώδη στοιχεία που σχετίζονται με την αφερεγγυότητα των επενδυτών αλλά και την περίεργη εμπιστοσύνη που τους παρέχει το εκκλησιαστικό Ίδρυμα σ' ένα πλαίσιο απίστευτης ανοχής από την πλευρά της πολιτείας που όφειλε να ελέγξει τη νομιμότητα αυτής της σύμβασης.
Η αφερεγγυότητα αυτή προκύπτει μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή φτιάχτηκε πριν συσταθεί το Ίδρυμα με σκοπό να πάρει το συγκεκριμένο έργο και έκτοτε επί 16 χρόνια δεν έχει κάνει ποτέ, πουθενά, κανένα απολύτως έργο.
 Η περίεργη εμπιστοσύνη του Ιδρύματος έγκειται στο γεγονός ότι ενώ γνώριζε την αφερεγγυότητα της εταιρείας την εμπιστεύτηκε συνάπτοντας μαζί της διάτρητες και άκυρες συμβάσεις.
Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων, όπως καταδεικνύεται, δεν έχει μεταβιβαστεί νομίμως από την Μονή στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή και συνεπώς το ίδρυμα δεν είναι κύριος της έκτασης ούτε η αλλοδαπή εταιρεία των επενδυτών έχει οποιοδήποτε δικαίωμα επ? αυτής.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση, εξάλλου, είναι παράνομη γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους σκοπούς του κοινωφελούς ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» στους οποίους δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ή οικιστικής ανάπτυξης αλλά αντίθετα ήπιες δράσεις πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού τύπου κατά τρόπο ευεργετικό για τους κατοίκους της περιοχής.
 
Οι παραπάνω ισχυρισμοί των ομιλητών τεκμηριώνονται αναλυτικά και με αδιαμφισβήτητο τρόπο στην προαναφερόμενη μελέτη «Νομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση της Σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος "Παναγία Ακρωτηριανή" και της Αγγλικής εταιρείας "Loyalward Ltd" για την προτεινόμενη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή "Κάβο Σίδερο" Δήμου Ιτάνου Λασιθίου Κρήτης» η οποία είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων και κάθε ενδιαφερόμενου από τον δικτυακό τόπο του Δικτύου "ΟικοΚρήτη" http://www.ecocrete.gr/. (Μορφή αρχείου: Acrobat Reader, Αριθμός σελίδων: 162, Μέγεθος αρχείου: 2,3 ΜΒ). Από τον ίδιο δικτυακό τόπο μπορούν να αντληθούν πλήθος πληροφοριών για την υπόθεση του Κάβο Σίδερο και άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στην Κρήτη.
 
Συνεχίζοντας οι ομιλητές δήλωσαν ότι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αγωνίζονται οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να σταματήσουν αυτό το καταστροφικό έργο είναι το γεγονός ότι η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιτάνου ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα και οι υποδομές τους αφορούν σε περίπου 11.000 κλίνες και 5 ή περισσότερα γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών και όλα αυτά σε ένα δήμο με πληθυσμό 2.514 κατοίκους (!) που απασχολούνται σε ήπιες γεωργικές και τουριστικές δραστηριότητες. Εκτός αυτού, οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων σε νερό ξεπερνούν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρείται ως πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση.
Το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα σε μια αμιγώς φυσική περιοχή, άριστα διατηρημένη, η οποία διαθέτει αξιοζήλευτη αισθητική και τεράστια ιστορική, πολιτιστική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία (Φοινικόδασος Bάι, Ερημούπολη - Ίτανος) με τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της Κρητικής φύσης που είναι η πολύτιμη για το έδαφος φρυγανώδης βλάστηση, η ιδιαίτερη δασική βλάστηση του φοινικοδάσους και γενικά η σπουδαία σε βιοποικιλότητα χλωρίδα και πανίδα. Τυχόν πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα προκαλέσει μεγάλες αρνητικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, χωροταξικές, και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλοντας ένα πρότυπο ανάπτυξης εντελώς ξένο προς τη φυσιογνωμία της επαρχίας Σητείας, του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης.
Το σχέδιο αυτό παραγνωρίζει κατά ευθύ τρόπο την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, απειλεί σοβαρά την επάρκεια, την ποιότητα και την διατήρηση των φυσικών πόρων και αντιστρατεύεται κάθε έννοια βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, εγκαθιστώντας τεράστια τουριστικά συγκροτήματα σε παραλιακούς λόφους και παραλίες που διατηρούν τα πρωτογενή φυσικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και γήπεδα γκολφ και παρεμβάσεις σε περιοχές που διατηρούν αναλλοίωτη την φυσική Κρητική βλάστηση και αισθητική.
 
Οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα ότι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη που χαρακτηρίζουν την πολιτική η οποία εφαρμόστηκε από το κράτος στον νομό Λασιθίου εφαρμόζεται και στο καθεστώς των προστατευόμενων και των αρχαιολογικών περιοχών του τόπου μας. Ενώ αποτελούν αναγνωρισμένη παγκόσμια κληρονομιά και σπουδαίο αναπτυξιακό πόρο δεν ιδρύονται φορείς διαχείρισης και δεν προστατεύονται με κανένα τρόπο. Αντίθετα, παραμένουν εκτεθειμένες στις ορέξεις του κάθε αλεξιπτωτιστή "επενδυτή" που βρίσκει σ' αυτές πολύ φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες, πετώντας τους μόνο μερικά ψίχουλα κακοπληρωμένης απασχόλησης.
 
Κλείνοντας, οι ομιλητές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή και δήλωσαν «Δεν συμμεριζόμαστε τη βεβαιότητα με την οποία η Αγγλική εταιρεία έχει προδικάσει την απόφασή του δηλώνοντας σε επίσημες ανακοινώσεις της ότι θα είναι ευνοϊκή γι αυτήν επειδή τα σχέδιά της έχουν δήθεν την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών κοινοτήτων. Εμείς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην αδέκαστη κρίση και την ανεξαρτησία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι σε θέση να υπερασπίζεται τη νομιμότητα, πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε αθέμιτες παρεμβάσεις, αλλοδαπές ή ημεδαπές».
Ο δικηγόρος κ. Φειδίας Κοντεμενιώτης που ήταν παρών στην συνέντευξη, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις λεπτομέρειες που αφορούν την εργασία του και δήλωσε ότι καλεί τους δικηγόρους της εταιρείας αλλά και του ιδρύματος σε δημόσια αντιπαράθεση υπό την εποπτεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
 
Απαντώντας σε προχθεσινή ανακοίνωση του ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" οι ομιλητές δήλωσαν ότι ο κ. Κοντεμενιώτης εκπόνησε την μελέτη που του ανατέθηκε χωρίς καμία αμοιβή και με μοναδικό κίνητρο την ενημέρωση των πολιτών για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του θέματος για την περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα, η μελέτη αυτή στάλθηκε ιδιαιτέρως με διαβιβαστικό σημείωμα σε 11 αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης ζητώντας να προβούν σε κάθε επιβεβλημένη ενέργεια για την πλήρη διερεύνηση και αποτελεσματική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"
συντονιστικό όργανο 15 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω.
 
Σωματεία, οργανώσεις και επιτροπές αγώνα που απαρτίζουν το Δίκτυο (αλφαβητικά):
• ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
• ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ
• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α. Π. Ε. ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
• ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Διμηνιαία εφημερίδα: Φουρόγατος, Δικτυακός τόπος: http://www.ecocrete.gr/
Επικοινωνία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (τα στοιχεία τους στην σελίδα επικοινωνίας του http://www.ecocrete.gr/) e-mail diktyo@ecocrete.gr
 



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1544