Ιερό ξεσπίτωμα στους Αρκιούς
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:30:03 UTC
Θέμα Αρκιοί


Οι ακρίτες του νησιού καλούνται να αποδείξουν ότι τους ανήκουν τα σπίτια τους!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης

 «Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του Δήμου Πάτμου και της Ιεράς Μονής Πάτμου, που διεκδικούν την ιδιοκτησία του νησιού Αρκοί. Στο μέσον βρίσκονται οι 50 κάτοικοι του μικρού νησιού της Δωδεκανήσου, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν ότι τους ανήκουν... τα σπίτια τους.
Oι ακρίτες στους Αρκούς είναι ανάστατοι τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από την κοινοποίηση ενός εγγράφου της Κτηματικής προς τον Δήμο Πάτμου, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ολόκληρο το νησί είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης που υπεγράφη το 1947 και με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τους λιγοστούς κατοίκους των Αρκών, οι οποίοι με υπόμνημά τους στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς διερωτώνται «εάν τα σπίτια και τα χωράφια τους δεν τους ανήκουν και είναι κοινοί καταπατητές». Μάλιστα χθες 20 κάτοικοι από τους Αρκούς μετέβησαν στην Πάτμο και συναντήθηκαν με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από τα οποία και ζήτησαν την υποστήριξή τους για να μην χάσουν τα σπίτια τους! Το πρόβλημα ανέκυψε όταν επιχειρηματίας από την Αθήνα αγόρασε στους Αρκούς παραλιακή έκταση 24 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευάσει ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Την έκταση αυτή ο επιχειρηματίας την αγόρασε από άλλο ιδιώτη, που με τη σειρά του ισχυρίζεται ότι την είχε αγοράσει από τη Μονή Πάτμου. Σημειωτέον ότι η μονή φέρεται επίσης ως ιδιοκτήτρια των Αρκών, επικαλούμενη μάλιστα βυζαντινό χρυσόβουλο.
Έτσι όταν ο επιχειρηματίας θέλησε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για διάνοιξη δρόμου, παρενέβη η Κτηματική Υπηρεσία που έκρινε ότι ο δρόμος αυτός διέρχεται μέσα από ακίνητο του Δημοσίου και «η πράξη είναι αυθαίρετη και παράνομη», παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πάτμου ενέκρινε τη διάνοιξη του δρόμου θεωρώντας ότι η έκταση απ΄ όπου διέρχεται είναι δημοτική.
«Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί νομοθετικά», τονίζει ο δήμαρχος Πάτμου Γρηγόρης Καμπόσος και προσθέτει: «Όλα τα ακίνητα πρέπει να δοθούν στον δήμο, ο οποίος πρέπει να φροντίσει ώστε να γίνει η παραχώρηση στις οικογένειες που τα κατέχουν». Οι Αρκοί ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Πάτμου και οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Στο νησί λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο με 3 μαθητές, ενώ ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους Αρκιούς έχει η Μονή Πάτμου η οποία επικαλείται διάταγμα σφραγισμένο με τη χρυσή βούλα (χρυσόβουλο) του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού με το οποίο η ιδιοκτησία του νησιού περιέρχεται στη μονή.

-----------------------------------------
(πηγή: TA NEA, 3 ΜΑΪΟΥ 2007)18ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1543