«Το όνομα του Ρόδου» στην... ?νδρο, των ?ννυ Ποδηματά - Ν. Χασαπόπουλου
Ημερομηνία Wednesday, January 23 @ 00:28:54 UTC
Θέμα ?νδρος


Η ιστορία μοιάζει να έχει βγει μέσα από το βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο Το όνομα του Ρόδου και έχει αναστατώσει την ήσυχη καθημερινότητα των κατοίκων της νήσου Ανδρου προκαλώντας το ενδιαφέρον παραγόντων της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της Βουλής.

Κεντρικό πρόσωπο ο γέροντας Δωρόθεος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου στη Βουρκωτή της Ανδρου, μια μυστηριώδης και χαρισματική προσωπικότητα που διαφέρει από τον κλασικό ηγούμενο ή και μοναχό. Στα 47 χρόνια που βρίσκεται στη μονή δεν έκανε - αλλά ούτε και επεδίωξε να κάνει - πολλούς φίλους Ανδριώτες και, κατά πώς λέγεται, οι σχέσεις του με τον τοπικό κλήρο αλλά και με τον συνονόματό του Μητροπολίτη Σύρου, στον οποίο υπάγεται η Ανδρος, είναι είτε ανύπαρκτες είτε συγκαλυμμένα κακές.

Κοσμοπολίτης, ο οποίος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό (κυρίως στην Ελβετία), ο Δωρόθεος έχει ωστόσο «υψηλές διασυνδέσεις» στην αθηναϊκή κοινωνία και, όπως αναφέρει ένας φανατικός πιστός του, «γνωρίζει εισαγγελείς, βουλευτές και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Τα τελευταία χρόνια ο γέροντας Δωρόθεος φαίνεται ότι διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του με «υψηλά ιστάμενους» ξένους αξιωματούχους από τον επιχειρηματικό κόσμο και τον κόσμο της πολιτικής και παράλληλα έδωσε δείγματα μεγάλης οικονομικής ευμάρειας προκαλώντας ποικίλα σχόλια, ερωτήματα και αντιδράσεις.

Πλήθος ερωτημάτων
Το ποτήρι (των ερωτημάτων) ξεχείλισε πριν από λίγο καιρό, όταν άρχισε να αναδύεται σε μια πολύ απομακρυσμένη, δύσβατη αλλά και μεγάλης φυσικής ομορφιάς τοποθεσία του νησιού, στην περιοχή Αχλα, ένα μεγάλο πέτρινο κτίσμα, περικυκλωμένο από πανύψηλα τείχη με πολεμίστρες, που θυμίζει περισσότερο ενετικό κάστρο παρά ελληνορθόδοξη μονή! Στο σημείο αυτό, που είναι ιδιοκτησία της Μονής Αγίου Νικολάου, υπήρχε παλιά ένα μικρό ξωκκλήσι, σαν αυτά που υπάρχουν κατά εκατοντάδες στα νησιά, ο Αγιος Μάμμας, όπου πήγαινε ο Δωρόθεος και λειτουργούσε κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι.

Οταν, πριν από επτά χρόνια, άρχισαν εκεί οι οικοδομικές εργασίες, όλοι θεώρησαν ότι απλώς θα επισκευαζόταν το ξωκκλήσι και το πράγμα θα τελείωνε εκεί. Τα ερωτήματα άρχισαν να δημιουργούνται όταν έγινε φανερό ότι δεν επρόκειτο για «επισκευή» αλλά για εξαρχής κατασκευή ενός μεγάλου και πανάκριβου πέτρινου οικοδομήματος που περιλαμβάνει τρία ξωκκλήσια αλλά και αρκετούς κοιτώνες, εκ των οποίων ο ένας μέσα σε έναν πανύψηλο πύργο με μοναδική θέα, που πραγματικά είναι «όλα τα λεφτά». Οταν δε άρχισαν να κυκλοφορούν στο νησί και οι πρώτες μαρτυρίες για «ξένους, φρουρούμενους επισκέπτες, οι οποίοι φθάνουν στο μετόχι του Αγίου Μάμμαντα αλλά και στη Μονή του Αγίου Νικολάου με ελικόπτερα και πανάκριβα τζιπ», η υπόθεση άρχισε να παίρνει χαρακτηριστικά αστυνομικού μυθιστορήματος ή κατασκοπευτικής ταινίας της εποχής των δύο μπλοκ!

Αρκετοί κάτοικοι του νησιού ορκίζονται π.χ. ότι έχουν δει τον γνωστό ρώσο μεγιστάνα - και ιδιοκτήτη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι - Ρομάν Αμπράμοβιτς να καταφθάνει με το ελικόπτερό του στο νησί για να περάσει ένα Σαββατοκύριακο φιλοξενούμενος του ηγουμένου Δωρόθεου στο μετόχι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ο Αμπράμοβιτς είχε καταπλεύσει στην Ανδρο με την υπερπολυτελή, πολύμετρη θαλαμηγό του, που θυμίζει περισσότερο επιβατικό πλοίο της γραμμής παρά κότερο, έχοντας μαζί του πολυπληθή συνοδεία Ρώσων και Ρωσίδων που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο νησί. Ο ρώσος μεγιστάνας είχε ασφαλώς μαζί του και αρκετούς καλωδιωμένους δίμετρους φρουρούς που δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει στην ακτίνα όπου εκινείτο λέγοντας σε σπασμένα ελληνικά «apagoreyetai». Κάποιοι άλλοι ομιλούν για επίσκεψη της αδελφής της συζύγου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία πήγε στη Μονή του Αγίου Νικολάου για να προσκυνήσει τη μυροβολούσα εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών.

Μυρολάτρες και μυρομάχοι
Η εικόνα αυτή λόγω της ευωδίας της θεωρείται θαυματουργή και οι άνθρωποι της μονής λένε ότι βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση δύσκολων ή και ανίατων ασθενειών, ενώ οι πιο φανατικοί πιστοί του γέροντα ισχυρίζονται ότι η εικόνα άρχισε να μυροβολεί από τότε που ο Δωρόθεος έγινε ηγούμενος της Μονής Αγίου Νικολάου. Μυροβολούσα όμως είναι και η - επίσης φυλαττόμενη στη μονή - κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου ή του Βουνενίου, του αποκαλουμένου και «Εξ Ανατολής», ενώ κάποιοι - λίγοι, είναι η αλήθεια - διαβεβαιώνουν πως «ο ίδιος ο Δωρόθεος και οτιδήποτε ακουμπάει μυροβολεί»!

Υπάρχουν βεβαίως και οι «αιρετικοί» που απορρίπτουν όλη αυτή τη φιλολογία και ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως το μοναστήρι προμηθεύεται με το κιλό το μύρο από αρωματοπωλείο της οδού Αθηνάς!

Κάποιοι τρίτοι, οι οποίοι προτιμούν να κρατήσουν αποστάσεις από... μυρομάχους και μυρολάτρες, εστιάζουν την προσοχή τους στη συχνή παρουσία Ρώσων, κληρικών και μη, στη μονή, την οποία μάλιστα συχνά-πυκνά ακούει κανείς να αποκαλείται από τους ντόπιους «το ρωσικό μοναστήρι». Ορισμένοι εξ αυτών δεν αποκλείουν πίσω από όλα αυτά «να κρύβεται ο δάκτυλος του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου Β', ο οποίος θέλει να διευρύνει την επιρροή του στην Ελλάδα», και κάποιοι άλλοι, προχωρημένης φαντασίας, φοβούνται ότι «οι Ρώσοι εγκαθιστούν μηχανήματα με ραντάρ στο Αιγαίο για να ελέγχουν(;) την περιοχή».

Τα σενάρια αυτά τροφοδοτούνται βεβαίως από τις «ακριβές δραστηριότητες» του ηγουμένου και της μονής - στην οποία διαμένουν έξι ακόμη μοναχοί - που σχετίζονται με την αναζήτηση του «κρυφού χρηματοδότη» του κ. Δωρόθεου και των πιθανών επιδιώξεών του. «Αν τα χρήματα που δωρίζονται στη μονή προέρχονται από περίεργες δραστηριότητες ή ξέπλυμα χρήματος, αυτό ως τοπική κοινωνία μας ενδιαφέρει και μας αφορά» σημειώνει τοπικός παράγοντας που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του επειδή «τα μέτωπα με τους παπάδες και την Εκκλησία ποτέ δεν έκαναν καλό σε κανέναν».

Ζητείται έλεγχος
Αλλης λογικής και αντίληψης είναι ο βουλευτής και πρώην νομάρχης Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος θεωρεί ότι η πολιτεία οφείλει να ασκεί τον νόμιμο έλεγχο στις οικοδομικές τουλάχιστον δραστηριότητες της μονής και γι' αυτό πρόκειται να καταθέσει αύριο ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αιγαίου και Παιδείας κκ. Γ. Σουφλιά, Α. Παυλίδη και κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ζητώντας να πληροφορηθεί αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες για τις οικοδομικές δραστηριότητες.

Περισσότερο καθησυχαστικός είναι ο έπαρχος Ανδρου κ. Ι. Μαλταμπές, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει διαπιστώσει κάτι το επιλήψιμο στις δραστηριότητες της μονής και του ηγουμένου, «ο οποίος παράγει έργο». Αλλωστε, όπως λέει, η Πολεοδομία δεν ασχολείται με εκκλησιαστικά κτίσματα. Με αυτά ασχολείται η Ναοδομία. Με σκεπτικισμό προσεγγίζουν την όλη υπόθεση οι δημοτικοί άρχοντες του νησιού αποφεύγοντας να πάρουν θέση που θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβές και αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων...

---------------------------------------
(πηγή: Το ΒΗΜΑ, 24/06/2007)



18ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1542